A 200 leggyakoribb jelszó Magyarországon 2021-ben • Hetedhéthatár

Napi aktuál

A 200 leggyakoribb jelszó Magyarországon 2021-ben

A NordPass kiadta 2021-es jelentését a Magyarországon (illetve 49 másik országban) legnépszerűbb jelszavakról. Az éves kutatás idén 50 különböző országot ölel fel, foglalkozik a két nem körében leggyakoribb jelszavakkal, valamint általános áttekintést is nyújt.

A 2021-es jelentés szerint Magyarországon a legnépszerűbb jelszó az 123456 – mi több, ez a jelszó áll a lista élén az 50 megvizsgált ország közül 43-ban, sőt világszinten is a legkedveltebb.

Idén a NordPass által közzétett kutatásban nem csupán a világszinten leggyakoribb 200 jelszó szerepel, hanem 50 különböző ország 200-200 legnépszerűbb jelszava is. Az olvasó továbbá a vizsgált országokon belül a két nem körében leggyakoribb jelszavakkal is megismerkedhet.

A teljes kutatás itt található: https://nordpass.com/most-common-passwords-list/

A Magyarországon leggyakrabban használt 20 jelszó az alábbi:

  1. 123456
  2. 12345
  3. 123456789
  4. qwerty
  5. 12345678
  6. jelszo
  7. password
  8. 1234567
  9. attila
  10. 1234
  11. asdasd
  12. szerelem
  13. samsung
  14. mmklub
  15. qwertz
  16. 666666
  17. lacika
  18. tomika
  19. macika
  20. zolika


Trendek és sajátosságok országok és nemek szerint

A Magyarországra jellemző trendek összességében sok más országéhoz hasonlóak.

Az egyszerű számkombinációk, mint amilyen a győztes „123456”, a világon mindenütt népszerűek – olyannyira, hogy az “123456” az elemzésben szereplő 50 ország közül 43-ban (köztük Magyarországon is) a legkedveltebbnek bizonyult. A slágerlista élén álló jelszavak a fennmaradó hét ország esetében sem mutattak jelentős különbséget: Indiában az első helyezett jelszó a „password” volt, Indonéziában az „12345”, Japánban a „password”, Portugáliában az „12345”, Spanyolországban az „12345”, Thaiföldön az „12345”, és Ukrajnában a „qwerty”.

A „Qwerty” és ennek változatai, illetve a qwerty helyi verziói (például Németországban a „qwertz”) szintén népszerűek valamennyi vizsgált országban.

Magyarországon a nők előszeretettel használnak pozitív szavakat jelszóként. Ilyen például a „szerelem”, a „szeretlek”, valamint a „csillag”. Sok más országban hasonló a helyzet, ahol szintén főként a nők alkalmaznak ilyen jellegű szavakat jelszóként.

A kutatásból az is kiderült, hogy az emberek gyakran a saját nevüket vagy mások nevét alkalmazzák jelszóként, ugyanis nagy számban szerepelnek nevek a listákon. A jelszóhoz sokak által felhasznált nevek közül megemlíthető például az „andrea”, a „viktoria”, a „patrik”, illetve a „viktor”.

Magyarországon sokan (főleg férfiak) használnak a futballhoz kötődő szavakat a jelszavaikhoz. Ilyen például a „barcelona”, az „arsenal” és a „juventus”.


A jelszavak egyre gyengébbek

A NordPass kutatása azzal is illusztrálja a leggyakoribb jelszavak gyengeségét, hogy mennyi idő alatt tudnák hackerek megfejteni az adott jelszót. Bár a „feltöréshez szükséges idő” csupán jelzésértékű, és különböző technológiai vonatkozásoktól is függ, mindenesetre jó viszonyítási pontot nyújt ahhoz, hogy lássuk, mennyire gyengék ezek a jelszavak. Magyarországon a 200 jelszóból összességében 76 törhető fel egy másodpercen belül, ami 38%-os arány. Világszinten ez az érték 84,5%.

– A jelszavak sajnos egyre gyengébbek, és az emberek továbbra sem tartják szem előtt a megfelelő jelszóbiztonságot – fogalmaz Jonas Karklys, a NordPass vezérigazgatója – Tisztában kell lennünk azzal, hogy a jelszavak jelentik a kaput digitális életünkhöz, és mivel egyre több időt töltünk a neten, rendkívül fontossá vált, hogy a kiberbiztonságot komolyabban vegyük.


Ön is ráakadt jelszavára a „legnépszerűbbek” listáján?

Jonas Karklys, a NordPass vezérigazgatója szerint néhány egyszerű lépés segítségével javítható a jelszóbiztonság.

Amennyiben ön is megtalálta a listán a jelszavát, feltétlenül cserélje le egyedi és erős jelszóra. Ideális megoldás erre akár egy netes, akár az ön jelszókezelő alkalmazásában található jelszógenerátor használata, amellyel valóban komplex jelszót hozhat létre.

Jelszavait tárolja jelszókezelőben. Manapság egy átlagembernek nagyjából 100 különböző fiókja van, vagyis képtelenség megjegyezni az összes jelszót, ha ezek valóban egyediek és összetettek. A jelszókezelő erre kínál remek megoldást – de mindenképpen ügyeljen rá, hogy megbízható és lehetőség szerint harmadik fél által auditált szolgáltatót válasszon.

Éljen a többtényezős hitelesítés eszközével. Ez lehet biometrikus azonosítás, telefonos üzenet vagy egy fizikai kulcs – de mindenképpen érdemes a jelszó fölé egy további biztonsági szintet húzni.


Módszertan

A jelszavak listáját független (a kiberbiztonsági incidensek kutatására szakosodott) kutatókkal együttműködésben állították össze. Ehhez egy 4 terabájt méretű adatbázis elemzését végezték el.

A vizsgálatot végzők az adatokat különböző módokon szegmentálták, ami lehetővé tette az országok és nemek szerinti statisztikai elemzések elvégzését.

A nemek szerinti megoszlás esetében a vizsgált adatok kizárólag akkor kerültek nemek szerinti besorolásra, ha rendelkezésre állt a nemre utaló információ. Ha a kiszivárgott adat ilyen információt nem tartalmazott, akkor „ismeretlen” besorolást kapott.


A Nordpass bemutatása

A NordPass üzleti és magánfelhasználók számára egyaránt elérhető jelszókezelő. A maximális biztonság érdekében a legkorszerűbb technológiára épül. Fejlesztése során a kedvező árat, az egyszerűséget és a könnyű használhatóságot tartották szem előtt. A NordPass révén a felhasználó biztonságosan hozzáférhet jelszavaihoz asztali gépen, mobileszközön és böngészőkben. Az eszköz minden jelszót titkosítva tárol, vagyis kizárólag a felhasználó férhet hozzájuk. A NordPass kifejlesztése a NordVPN szakértőihez fűződik – ez a magas szintű biztonsági és adatvédelmi alkalmazás immáron több mint 14 millió fogyasztó bizalmát nyerte el világszerte. További információ: nordpass.com.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS