A Pécsi Harmadik Színház decemberi műsora • Hetedhéthatár

Színház

A Pécsi Harmadik Színház decemberi műsora

A Pécsi Harmadik Színház decemberi kínálatában a teátrum sikeres előadásai közül többet is megtalálhat a közönség.

Szakonyi Károly egyik legtöbbet játszott komédiája, az ADÁSHIBA mit sem veszített aktualitásából az elmúlt évtizedekben. A tavalyi bemutatót az író személyes jelenlétével is megtisztelte, s úgy fogalmazott, hogy az előadás rendezője, Vincze János „nagyon ízlésesen valósította meg azt a modernizálást, amit korunk életformája diktál, amit a darab elbír, ami a mai nézőnek kell… Nagyon szépen építette föl, a történet érzelmi íve a pianissimóból egészen a crescendóig erősödik. A vége itt is szívbemarkoló, mert addig sokszor, jókat röhögünk, aztán meg kicsordul a könnyünk”. Az előadás Bánky Gábor, Dévényi Ildikó, Kulcsár Viktória, László Csaba, Tamás Éva, Tatai Gergő, Fábián Gábor és Krum Ádám játéka révén emlékezetes színházi estét ígér.

A júniusban bemutatott ÁJLÁVJÚ című musical a férfi-női kapcsolat örök témáját járja körül az első randevútól a házasság, a gyermeknevelés és a válás nehézségein át egészen az elmúlásig –  megannyi vicces, szívbemarkoló, vagy épp groteszk, de mindenképpen ismerős helyzet tükrében. A sok helyütt játszott off-Broadway musical közel 60 szereplőjét 4 színész: Stubendek Katalin, Kusnyér Anna, P. Petőcz András és Götz Attila kelti életre. Az előadás – mely Götz Attila első színházi rendezése – élőzenei kísérettel szólal meg, professzionális hangszeres muzsikusok közreműködésével, Bókai Zoltán zenei vezető irányításával. A Pécsi Balett Harangozó-díjas művésze, Molnár „KECSO” Zsolt koreográfus olyan mozgásvilágot teremtett a szereplők számára, amely a színészi teljesítménnyel egyenrangú alkotóelemévé nő az előadásnak.

Émile Ajar: ELŐTTEM AZ ÉLET című, 1975-ben megjelent és világszerte népszerűvé vált, kultikus regényének stúdiószínházi változatát 2017 tavaszán mutatta be a színház, Vincze János rendezésében. A történet főszereplője, a tizenéves Momo meséli el benne a hajdani örömlány, Rosa mama, a transzvesztita Lola asszony és az eltűntnek hitt, börtönviselt arab apa sorsát. Az előadásban Tatai Gergő, a Jászai-díjas Füsti Molnár Éva és Bánky Gábor, valamint Götz Attila nyújt emlékezetes alakítást.

A minden idők egyik legnépszerűbb pécsi színésznője, Vári Éva főszereplésével műsorra tűzött előadás, A SZENT CSALÁD egy szeretetre éhes, esendő öregasszony életébe enged bepillantást, aki négy gyermeket nevelt föl, és egyedül maradva foggal-körömmel harcol a szeretetükért. Schwajda György tragikomédiája több mint három évtized múltán is húsbavágóan időszerű. Az előadást a Jászai-díjas Vincze János rendezte, a további szerepekben Németh János, Bánky Gábor, Tamás Éva, Götz Attila, Füsti Molnár Éva, Bacskó Tünde, László Csaba és Tatai Gergő látható.

 ,,Arra jöttem rá, hogy a mi viszonyunk a valósággal nem egészen reális. Mi nagyon sokszor élünk úgy, hogy átköltjük a dolgokat. Álmokat építünk magunknak, a múltat álmodjuk valami mássá, mint ami volt. Ezért született meg bennem a drámai gondolat, hogy én ezt a vonásunkat megszemélyesítsem. És egy álmodót teszek a színpadra! Megírok valakit, aki álmokat ad az embereknek” – mesélte egy interjúban Örkény István a KULCSKERESŐK születésével kapcsolatban. Remekműve ma is igencsak aktuális. Az önbecsapásról és a bezárkózásról szól, s a főszereplő, Fóris repülőgép-parancsnok sokadik kudarcának pezsgős bravúrrá avatása nem más, mint az önként elzárkózók különös hangulati eggyé olvadása, amelyben a dolgok fokozatosan elvesztik valóságos körvonalukat, formájukat és értéküket; összemosódnak, hogy egy közös illúzió, egy valóságot álommá hazudó rítus részeivé váljanak. A Kulcskeresők egyensúlyba hozza a játék valóságos és jelképes oldalát, a cselekmény minden pillanatában egyszerre képes vaskosan reális és filozofikusan lebegő, földhöztapadt és valószerűtlen lenni. Olyan világot teremt, melyben az abszurditás magától értetődővé válik. Vincze János rendezésében László Csaba, Bacskó Tünde, Tamás Éva, Stenczer Béla, Füsti Molnár Éva, Götz Attila és Bera Márk nyújt emlékezetes alakítást.

A teátrum többszörösen díjnyertes produkciója, a PISZKAVAS a 75. előadásához érkezik decemberben! Elfojtott indulatok, megrázó pillanatok, groteszk humor, elvágyódás – a kortárs ír szerző, Martin McDonagh drámája Parti Nagy Lajos magyar szövegével, Vincze János rendezésében elevenedik meg. Olyan mű ez, mely sírva nevettet, hisz tragikum és komikum, könnyed játék és véres valóság mesteri ötvözete. Vincze János rendezésében Bacskó Tünde és Füsti Molnár Éva főszereplése mellett László Csabát és Tatai Gergőt láthatja közönségünk.

Székely Csaba Bányavidék-trilógiájának nyitó darabja, a BÁNYAVIRÁG immár a 80. előadásához közeledik a Pécsi Harmadik Színházban. A kritikusok egybehangzó véleménye szerint az eddigi színpadi adaptációk közül ez a legszenvedélyesebb. E fekete humorral megírt tragikomédia a produkció főszereplőjének, László Csabának országos ismertséget hozott. Székely Csaba műve egyszerre érzékelteti groteszk humorral a helyzetek komikus abszurditását és mutatja meg az emberi sorsok torokszorító reménytelenségét. Vincze János rendezésében László Csaba, Bánky Gábor, Tamás Éva, Bacskó Tünde és Németh János örvendezteti meg nagyszerű alakítással a nézőket.

A könnyed szórakozásra vágyóknak Moravetz Levente és Horváth Krisztián: ÖRÖMLÁNYOK VÉGNAPJAI című zenés vígjátéka ígér kellemes perceket. Moravetz Levente rendezésében Fodor Zsóka, Dévényi Ildikó, Fábián Anita, Szőke Zoltán, László Csaba, Csáki Edina és Szabó Arnold gondoskodik a sikerről.

Print Friendly, PDF & Email

HozzászólásokArchívum

Hozzászólások

DISQUS