Márciusi bemutatók az Örkény Színházban • Hetedhéthatár

Színház

Márciusi bemutatók az Örkény Színházban

Ebben a hónapban két premierrel készül az Örkény: március 24-én a Jelenetek a bábuk életéből című Ingmar Bergman-film színpadi adaptációja, március 25-én pedig a Szabó Magda regényéből készült Az ajtó – Szeredás Emerenc emlékkoncert című előadás debütál a Madách téri színházban.

Március 25-én kerül sor az Örkény Színház legújabb nagyszínpadi bemutatójára: Szabó Magda Az ajtó című regényét Gáspár Ildikó különleges, koncertszínházi formában viszi színre.

A produkcióról a rendező a színháznak adott interjújában elmondta: „Szabó Magda életművét csak részleteiben ismerem. A regényt is csak a Szabó István-féle film után olvastam el, de már akkor is azt láttam meg benne, hogy Emerenc szerepe mintha Pogány Juditnak íródott volna, Magdáé pedig Szandtner Annának. Nem a regény népszerűsége, hanem a színész volt a kiindulópontom”.

A produkció zenei szövetét Matisz Flóra Lili szerezte. Az előadás látványvilágát két nagyon erős szimbólum határozza meg: egyrészt a Colosseum, amelyben Antal Csaba díszlettervező Szabó Magda mitológia iránti érdeklődését öntötte formába, másrészt a fémes repülő csészealj, amely Emerenc alakjának idegenségére utal. Szabados Luca jelmezei ez utóbbira játszanak rá, ezek kiindulópontját a hatvanas-hetvenes évek úgynevezett „space age” divatirányzata képezte.

 

Az ajtó – Szeredás Emerenc emlékkoncert
Játsszák: Pogány Judit, Szandtner Anna, Bajomi Nagy György, Borsi-Balogh Máté, Ficza István, Mátyássy Bence, Józsa Bettina, Kókai Tünde, Patkós Márton, Vajda Milán
Zenei közreműködő, zeneszerző: Matisz Flóra Lili
Rendező: Gáspár Ildikó
Dramaturg: Ari-Nagy Barbara
Díszlet: Antal Csaba
Jelmez: Szabados Luca
Zenei munkatárs: Kákonyi Árpád
Mozgás: Horkay Barnabás
Mozgás-konzultáns: Szabó Veronika
Fénytervező: Baumgartner Sándor
Médiadesign: Juhász András
A rendező munkatársa: Laky Diána
Súgó: Horváth Éva
Ügyelő: Dávid Áron

Bemutató: 2022. március 25., 19:00
További előadások: március 26., 19:00; március 27., 19:00; április 1., 19:00; április 10., 19:00; április 19., 19:00

*

A Jelenetek a bábuk életéből című előadást Ördög Tamás, a Dollár Papa Gyermekei társulat rendezője viszi színre. Az Ingmar Bergman filmjéből készült adaptáció Katarina és Peter látszólag átlagos házaséletét helyezi a középpontba. A történet során azonban kiderül, a felszín alatt azonban pokoli vágyak hajtják a főszereplőket. Az előadás a Dollár Papa Gyermekeitől megszokott intim és közvetlen formában vizsgálja a hétköznapoktól megcsömörlött viszonyokat.

„Rendezőként, színészként és nézőként egyaránt fontos, hogy megértsük ezeket az embereket. Ezeknél a karaktereknél ezt tényleg fontos hangsúlyozni, hogy csak szeretettel lehet hozzájuk nyúlni, mert különben nagyon egyszerű lenne megcímkézni őket – ahogy egyébként az életben is nagyon könnyű megbélyegezni embereket: ez egy szörnyeteg, ez egy rossz anya, egy rossz férj, ez nem tudja megélni a nőiességét, a férfiasságát. Fel kell fejtenünk, hogy ezek mögött milyen, akár gyerekkorig visszamenő traumák vannak, és ha megismerünk valakit, azt reményeim szerint meg is szeretjük, mert megértjük a motivációit. Mondhatjuk, hogy egy házaspárnak a pokoljárását látjuk, de közben rengeteg abszurd humor van benne, és általa nagyító alá kerül a saját és a környezetünkben lévő párkapcsolat is. Itt most jó értelemben vagyunk rákényszerítve, hogy végignézzük és végigbeszéljük ezt a helyzetet” – nyilatkozta a színháznak adott interjújában Ördög Tamás.

 

Jelenetek a bábuk életéből
Játsszák: Polgár Csaba, Kiss-Végh Emőke, Für Anikó, Nagy Zsolt, Gálffi László, Takács Nóra Diána
Rendező: Ördög Tamás
Dramaturg: Törley-Havas Sára
Díszlet: Balázs Juli
Jelmez: Kiss Tibor
A rendező munkatársa, ügyelő: Borhi Lilla
Súgó: Mészáros Csilla
Bemutató: 2022. március 24., 19:00, március 25., 19:00

(Fotók: Horváth Judit)

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS