Őszintén az inflációról • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Őszintén az inflációról

A Pénzcentrum most megvizsgálta az utolsó ismert, februári inflációs adatok alapján, hogy Európa egyes országaiban mennyire drasztikus az infláció a magyarországi dráguláshoz képest. Azt láthatjuk, hogy az uniós átlagot messze meghaladja az árak emelkedése itthon, élelmiszer-infláció tekintetében pedig még súlyosabb a helyzet.

Magyarországon az Eurostat adatai szerint 8,4% volt az infláció februárban. (Ez 0,1 százalékponttal eltér a KSH által közölt adattól, feltehetően minimális módszertani különbségek miatt.) A vizsgált 31 ország közül tehát Magyarország a nyolcadik helyen áll az infláció súlyosságát tekintve. Az EU-s átlag „mindössze” 6,2 százalék, a leginkább a litvánoknál (14%), észteknél (11,6%) és cseheknél (10%) szabadultak el az árak.

Az élelmiszer-inflációt tekintve Szerbiában a legrosszabb a helyzet: 16,1 százalékkal fizettek többet a szerb vásárlók februárban, mint egy éve. Litvániában (15,3%) sem sokkal rózsásabb a helyzet, és a bolgárok (13,4%), lettek (12,4%) után a magyar vásárlók azok, akiket elég súlyosan érint az élelmiszerdrágulás. (Az Eurostat ráadásul 12,1 százalékot mért februárra, ez már jelentősen eltér a KSH által számol 11,3 százaléktól!)

(Forrás: Pénzcentrum)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS