Kiosztották a VIII. Természet és Környezetvédelmi Filmfesztivál díjait • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Kiosztották a VIII. Természet és Környezetvédelmi Filmfesztivál díjait

Ebben az évben május 27 és 29. között rendezték az anno, a Kék bolygó alapítvány kezdeményezésére létrejött, immár VIII. Nemzetközi Természet-és Környezetvédelmi Fesztivált a Gödöllői Királyi Kastélyban. A rendezvény második napján átadták a Természet és Környezetvédelmi-, valamint a Kárpát-medence Természeti Értékei Filmfesztivál díjait.

A Kék Bolygó Alapítvány Fődíját, a mozikban is nagy sikert aratott Vadlovak – Hortobágyi mese című egész estés film kapta. Ezzel elnyerte a trófeával járó másfél milliós pénzösszeget is. A fesztiválon két szekcióban – nemzetközi-és Kárpát medencei –közel 1400 benevezett produkció versenyzett egymással. Török Zoltán nyertes filmjét vasárnap este, a fesztivál kertmozijában a rendezvénysorozat záró aktusaként vetítik szabadtéren, a csillagok alatt.

nemzetközi szekcióban három kategóriában hirdettek nyertest. Az egész estés természetfilmek első helyezettje az Uprooted: Az olimpiai törzs, Révész Bálint alkotása lett a Szalay Péter Balázs Béla díjas dokumentumfilm rendezőből – zsűrielnök, ifj. Vitray Tamás, operatőr, biológus, szakíró, a National Geographic magyarországi főszerkesztőjéből és Takács Rita szerkesztő-rendezőből álló zsűri döntése szerint.

rövidfilmek versenyében a Gonarezhou, az orrszarvúak visszatérése (Gonarezhou, Return of the Rhino) diadalmaskodott. A film rendezői, Joanna Craig és Buck O’Donoghuea távoli forgatás helyszínéről, Zimbabwéből érkeztek a fesztiválra. rajz és animációs film kategóriában díjnyertes, Miért fontos a biológiai sokféleség (Why is Biodiversity Important) című, David Attenborough közreműködésével készült skót rajzfilmet jutalmazta a zsűri. Ennek rendezői, Ana Stefaniak és Ignatz Johnson-Higham szinténszemélyesen vették át a nekik járó díjat.

Kárpát-medence Természeti Értékei szekcióban a hosszú filmek kategóriájának első helyezettje Dan Dinu lélegzetelállítóan látványos Vad Románia (Wild Romania) című alkotása kapta az első helyezéssel járó szobrocskát és az 500 Euróval járó elismerést. A zsűri elnöke Széll Antal környezetvédelmi szakember, fotós, operatőr, segítői a horgászati filmjeiről ismert Kátai Róbert és a Duna Televízió tapasztalt szerkesztője, Németh Beatrix voltak. Ebben a szegmensben a rövidfilmek között két nyertest hirdetett a zsűri. Első lett megosztva Drexler Szilárd és Kocsis Tibor Ezeréves vadvízország című alkotása, illetve Kriska György és Kriska Ferenc munkája, A dunavirág rejtély. 

Ugyancsak ebben szekcióban versenyeztek a Third Eye kategóriában az amatőr alkotók által készített filmek. Itt a Tavasz a siketfajdoknál, Csolbár Ferenc Alpár produkciója bizonyult a legjobbnak.A filmfesztivál két szekciójának zsűrijei a második és harmadik helyezést elért filmek alkotóinak teljesítményét elismerő oklevelekkel méltatta.

A Fődíj és filmkategóriák győztesei után kiosztották a fesztivál különdíjait is. A National Geographic hazai kiadásának különdíját megosztva adták ki. A tudomány világlapja a Zavaros vizek megfékezése (Briding Trouble Waters) című film megvalósításának módjáért egy minden ízében professzionális természetfilmes csapatot és a filmet rendező Ran Levy Yamamorit jutalmazta, és egy briliáns, mának szóló ötletet is első helyen értékelt.A Bicajra fel című filmet egy hazai szakgimnázium osztályának tanulói készítették kollektív munkával, amatőrként, profikra jellemző színvonalon.

Az M/5 televíziós csatorna különdíját Molnár Attila Dávid rendező az egyéni vállalás és a közösségi összefogás erejére egyaránt példát mutató filmje, a Folyómentő teherautó kapta. A fesztivál szervezői is kiválasztották kedvenc filmjüket. A Szervezők különdíjával a John Davis főszereplésével készült Történetek rólad és rólam (Stories for You and I) című,lírai szépségű, környezetvédő produkciót jutalmazták.

zsűri különdíját A Gangesz szelleme (The Spirit Of Ganga) című indiai filmstábjának ajánlotta, elsősorban azért az erőteljes és újszerű hangvételért, amelyet e film fiatal alkotógárdája képviselt a Föld egyik legnagyobb ökológiai problémájának bemutatásakor.

A fesztivál szép hagyománya a Rockenbauer Pál emlékdíj. Ezt a megbecsülést a legendás természetfilmes örökségét ápoló kuratórium ítéli meg. Azidén az „Őrzők”,a nagy szakmai presztízzsel járó díjat, egy alkotó teljes munkásságának elismerését, Török Zoltánnak, a Vadlovak – Hortobágyi mese és más emlékezetes természetfilmes alkotások rendezőjének adták át. Török Zoltán filmjét vasárnap este, a fesztivál kertmozijában a rendezvénysorozat záró aktusaként vetítették szabadtéren, a csillagok alatt.

Print Friendly, PDF & Email

HozzászólásokArchívum

Hozzászólások

DISQUS