május 2022 •
Archívum

Időszak: 2022. május

Kiosztották a VIII. Természet és Környezetvédelmi Filmfesztivál díjait

Ebben az évben május 27 és 29. között rendezték az anno, a Kék bolygó alapítvány kezdeményezésére létrejött, immár VIII. Nemzetközi Természet-és Környezetvédelmi Fesztivált a Gödöllői Királyi Kastélyban. A rendezvény második napján átadták a Természet és Környezetvédelmi-, valamint a Kárpát-medence Természeti Értékei Filmfesztivál díjait.

Ha péntek, akkor Villány! – szombatra is vár…

A pünkösdi hétvégétől a Wellhello nagyszínpadi koncertjével és családi programokkal indulnak a villányi nyár eseményei. Augusztus végéig négy kihagyhatatlan péntek vár a Villányba látogatókra június 3. és augusztus 19. között.

Street Art – Bergen

Norvégiát leginkább lenyűgöző fjordjairól és az utóbbi évtizedekben hatalmas olajkészletéről ismerjük. Ez a skandináv ország azonban jóval több ennél – pezsgő kulturális élet jellemzi a nagyobb városokat, mint Oslo vagy Bergen, zenei és más művészeti fesztiválokkal találkozhatunk egész évben.

Aranyló napfonat

szeretnélek simogatni napsugár
de csak te tudsz engem én ezt jól tudom
köztünk ott az univerzum a nagy futár
csak révedezni tudok aranyló fényúton

A pécsi Mátyás Iskola háromszáz éve, Mátyás Gálája 1722-2022

Pécs belvárosában, a Mátyás király utca 17. szám alatt található városunk legrégebben működő általános (elemi) iskolája, amely büszkén, nagyszabású rendezvény keretében ünnepelte 300 éves évfordulóját a Kodály Központban 2022. május 27.-én, amely a „Mátyás Gála 300 év” címet viselte. A nézők között foglalt helyet Kodályné Péczely Sarolta, az est díszvendége és Péterffy Attila polgármester. Az ünnepi est szakértő műsorvezetője Dávid Kiss András gitárművész, zeneszerző, zenetanár volt.  

Elmondhatja: szegény, mint a…

Az embert azért különleges fából faragták. Érzelmei és reagálásai is különbözőek. Már abban is különböznek, ki szegény, ki gazdag, vagy éppen tehetősebb, Az észjárásuk is ebben a kerékvágásban – ketyeg!

Felhőkön túl…

Már majdnem éjfél és megállapítom,
hogy ma sem mentem megint semmire.
Ilyenkor mégis ébred a remény,
hogy holnap reggel,
igen, holnap reggel…
új nappal, új erővel ébredek.

Nyolc előadással várja a publikumot a Pécsi Nyári Színház

Nyolc színpadi előadással – köztük egy magyarországi bemutatóval – várja a közönséget az idén július 2. és 30. között zajló Pécsi Nyári Színház a baranyai megyeszékhelyen. Idén a vígjátékok és bohózatok mellett lesz operett és nagykoncert is a rendezvény keretében, míg a musicalrajongókat egy izgalmas bemutatóval várják.

Nőt Béla (80) kiállítása Pécsváradon

Nőt Béla képzőművész, a Hetedhéthatár közösségének tagja, barátunk és szerzőtársunk, 80 éves lesz 2022. június 3-án. Ezen a napon, pénteken 17 órakor nyílik meg a Pécsváradi Vár Szent László termében születésnapja alkalmából a kiállítása. Az ünnepi tárlatot Szatyor Győző nyitja meg.

Előhívás

2022. május 13-tól augusztus 28-ig tekinthető meg a Ludwig Múzeumban az Előhívás c. kiállítás. A kiállítás vezérelvét a materiális, illetve perszonális értelemben vett traumaforrások vizuális művészeti eszközrendszerekkel történő átdolgozása, performatív megjelenítésének újszerű elemzése adja. Azt vizsgáljuk, hogy az utóbbi két-három évtizedben hogyan változott meg a művész részvétele ezekben a folyamatokban, milyen új megközelítési módok és szempontok merültek fel a különböző művészeti gyakorlatokban.

Elhunyt Haumann Péter Kossuth-díjas színész

Nyolcvanegy éves korában méltósággal viselt hosszú betegség után szombaton délután elhunyt Haumann Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet színésze.

A cirkusz világa a festők vásznain

Ötödik rész: Látszat és valóság – Aba-Novák Vilmos cirkusza – „Ki ez a barbár zseni?” – kiáltott fel Pablo Picasso az 1937-es párizsi világkiállítás zsűrielnökeként, amikor a kicsomagoláskor megpillantotta Aba-Novák képeit.

Május 28-tól újra megnyitja kapuit a Közlekedési Múzeum

2022. május 28-tól újra látogatható a Közlekedési Múzeum népszerű időszaki kiállítása a „Volt egyszer egy Északi… a történet folytatódik”, amely a Múzeum leendő otthona, az Északi Járműjavító történetét meséli el. A kiállítás különleges helyszínére több mint egy évtizede nem léphetett be senki, azonban hétvégétől már bárkinek lehetősége nyílik rá – hangzott el a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) legutóbbi rendezvényén. Az esemény, melynek fókuszában a városi közösségi közlekedés és az elektromos buszok álltak, a Közlekedési Kultúra Napja alkalmából került megrendezésre.

Vérszomj

Tengerbe fagyott halak
Túró Rudiba oltott cián
Lázmérővel a hónom alatt
Siklom a lejtős Óperencián
Olvadt sikolyba mártott penge

Műalkotásokkal hív űrutazásra a pécsi m21 Galéria

Május végén mintegy 450 millió forint értékű, 65 művész 250 műalkotását felvonultató kiállítás nyílik a pécsi Zsolnay Negyedben, az m21 Galériában AZ ŰR – alternatív kozmoszok címmel. A többek között Victor Vasarely, Kondor Béla, Ország Lili, Révész László László munkáit bemutató lenyűgöző tárlat az emberiség világűrhöz fűződő viszonyát állítja a középpontba.



Archívum

Partnereink