Junior Art 30 éve • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Junior Art 30 éve

Köveskuti Péter István mondja el gondolatait a megnyitón

Ha Mohács, akkor kultúraéhség, ezt talán kimondhatjuk. Számos nagyobb város is megirigyelhetné ennek a soknemzetiségű városnak az érdeklődő közönségét.

Ezt figyelhettük meg mindazok, akik 2022 június 10-én a 30 éves Junior Art Alapítvány csoportos kiállításának megnyitóján részt vettünk a Kossuth Teátrum Művelődési Házának emeleti kiállítótermében.

A kiállítás megnyitóján egy kellemes zenei aláfestés után a közönség megtekinthette a 30 év termését, amit 64 alkotó művei képviseltek, a legfiatalabb alkotó 8, a legidősebb pedig 80 éves korral büszkélkedhetett.

A megnyitón Köveskuti Péter István alapítványi elnök után pár méltató szóval Pávkovics Gábor polgármester is emelte az esemény színvonalát, de az igazi, érdemi méltatások Dr. Kovács Orsolya művészettörténésztől hangzottak el.

Szigeti Szabó János: A mohácsi csata 500. évfordulójára

„Az, amit kultúraként ismertünk és elismertünk, az nagyjából a 18 században kezdett kialakulni, a 19. században formálódott meg és az utóbbi pár évtizedben gyökeres változáson ment keresztül. A fogalmaink a kultúráról elsősorban a tudományhoz és a művészethez, az oktatáshoz kapcsolódnak és összefüggésben állnak azokkal az elgondolásokkal, hogy a kultúra alapja a társadalom fejlődésének minden téren és egyúttal az emberi élet minőségének is a kultúra az alapja. Ez nem változott meg, az viszont megváltozott az utóbbi évtizedekben, hogy mi az, amit kultúrának értünk, hogy első sorban a hangsúlyok és az arányok eltolódásáról beszélhetünk. Ebben nagy szerepe van a hagyományos közösségek felbomlásának, amire most nem térek ki, hiszen mindenki megtapasztalta.”

Kedves István: Otthonról haza

„A 19. században eltűnt a művészetekből a szakralitás, ami addig meghatározta, a vallásos világkép eltűnt, és felváltotta egy tudományos világkép. Már Hegel azt mondta, hogy a művészetek az önfejlődésüknek a végpontjára érkeztek és innentől a művészetnek a tudományhoz kell kapcsolódnia.”

És mintegy összegzésképpen ezekkel a gondolatokkal zárta méltatását: „Stílusról nem beszélhetünk két ok miatt, tulajdonképpen már a 20. század eleje óta egységes stílusirányzatról nem beszélhetünk, az utolsó ilyen törekvés az a szecesszió volt, de hát az sem valósult meg. Az egységes stílushoz egységes világkép kell, és ez az egységes világkép már több mint száz éve nincsen.”

A számos, különböző technikákat felsorakoztató kiállítás tárlata megtekinthető ez év július 10-ig.

(A szerző felvételei)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS