Egy kérdés két költőnek (Góg Jánosnak és Faludy Györgynek) • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Egy kérdés két költőnek (Góg Jánosnak és Faludy Györgynek)

A budapesti Fészek Művészklub nem mindennapi irodalmi csemegét ajánlott egy hétköznapi délután. 2004 június 24-én Góg János Juhász Gyula-díjas költő „Szonettek kedveseimnek” című kötetének bemutatására a magyar irodalom legnagyobb nagysága, Faludy György, a Kossuth-díjas költő és író óriás vállalkozott.

Rendhagyó volt ez a bemutató. A mester olyan kérdéseket tett fel a költőnek a verssorok értelmezésével kapcsolatban, hogy egy akadémikusi védésen képzelhettük magunkat. Úgy éreztem, hogy mindenre válaszolt, és Faludy elégedett volt. A nyolc oldalból álló, igen szép kiadású könyvecske a Raszter Nyomda remekműve. Méltán nyerte el 2003-ban a Magyar Írók Nemzetközi Szövetsége költői pályázatának nagydíját.

Góg János

A tizennégy szonett a következő címeket viseli: Mester Szonett, Képzelődés: I. A költészetről, II. A megbocsátásról, III. A hazaszeretetről, IV. A boldogságról, V. A messzi új világról, VI. Az emberségről, VII. A régi hódításokról, VIII. A barátságról, IX. A színházról, X. Hétköznapéji álomról, XI. Az embertelenségről, XII. A küzdelemről, XIII. A zamatokról, XIV. Az ismeretlenségről. Faludy a következőket írja a könyvecske recenziójában: „Szonettkoszorú, vagyis 14 vagy 15 szonett megírása, bonyolult szabályzattal egymáshoz fűzve, még sokkal nehezebb feladat. Magam sohasem mertem neki próbálkozni. Csak József Attila és Góg János barátaimnak sikerült. Nem is bátorságnak nevezem ezt, hanem vitézségnek, mert a bátorság lehet hiábavaló, de a vitézség mindig sikeres.”

Faludy György

Azt kérdeztem a költőktől, hogy jött létre ez a szereposztás? Faludyt kérdezni szokták, és most ő kérdez.

Góg János: Sok rendezvény volt, ahol találkoztam Faludyval, mesélt életéről, a könyveiről. Nemcsak egy jó kapcsolat, hanem mély barátság alakult ki közöttünk, így gondoltam arra, hogy meghívom, és felkérem a könyvem premierjére.
Faludy György: Minket nem a költészet, hanem a barátság köt össze. Olyan szeretettel üdvözölt, hogy barátok lettünk. Ritkaság a mai világban ilyen. Ezért vállaltam el nagy örömmel.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS