Bizonyítványosztás • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Bizonyítványosztás

Lesújtó képet fest Magyarországról a mai napon az Európai Bizottság által közzétett éves jogállamisági jelentés. Az idén harmadik alkalommal megjelenő, mind a 27 uniós tagállamot egységes szempontrendszer alapján vizsgáló dokumentum súlyos megállapításokat fogalmaz meg az igazságszolgáltatási rendszer működése, az antikorrupciós intézkedések, a médiaszabadság valamint az intézményi fékek és ellensúlyok tekintetében is.

Mindemellett az éves jogállamisági jelentésből egyértelműen kiderül, hogy az állami propaganda által festett hazug narratíva ellenére az Európai Bizottság nem valamiféle „politika boszorkányüldözést” folytat Magyarország ellen, és természetesen nem is óvodás gyermekeink nemátalakító műtéteinek népszerűsítésre szeretné rábírni Magyarország kormányát. A Rogán minisztérium szakadatlan erőfeszítései ellenére a dokumentum egyértelműen rávilágít, hogy az Európai Bizottságnak olyan konkrét kifogásai vannak a jogállamiság magyarországi működésével, mint – egyebek mellett –  a Pegasus-botrány körüli tisztázatlan kérdések, a magas szinten elkövetett korrupcióval szembeni fellépés korlátozott jellege, a civil szervezetekre helyeződő politikai nyomás, a közszolgálati média függetlenségének kérdése, vagy éppen az állami hirdetések igazságos és átlátható elosztásának hiánya.

Az Európai Bizottság értékelésének tétjét jelen helyzetben tovább növeli az a tény, hogy a dokumentum nyomán egyértelművé vált, hogy a múlt hét folyamán Gulyás Gergely által bejelentett intézkedések nem tekinthetőek többnek egyszerű szépségtapasznál. A kormányzat négy pontból álló vállalásai nem lesznek elegendőek ahhoz, hogy Magyarország hozzáférjen a Helyreállítási Alap forrásaihoz. A mai jelentést tekinthetjük egy újabb, immáron félreérthetetlen figyelmeztetésnek is. Látszatmegoldások és szómágia helyett azonnali és érdemi lépésekre valamint átfogó reformokra van szükség a magyar kormány részéről, ugyanis a kormány az elmúlt 12 év során olyan mértékben építette le és üresítette ki a jogállam kereteit, amelyek helyrehozására szépségtapaszok és kézfogós-mosolygós brüsszeli képek nem elegendőek.

A tét pedig történelmi. 400 forint feletti euró árfolyam, kétszámjegyű, vágtató infláció, napról-napra súlyosbodó gazdasági helyzet közepette Magyarország továbbra sem fér hozzá a Helyreállítási Alap mintegy 6100 milliárd forintnyi teljes keretéhez. A megállapodás napról-napra sürgetőbb kérdés, ugyanis amennyiben az év végéig nem születik egyezség a kormány és az Európai Bizottság között, akkor a támogatások 70%-át elveszíthetjük, amely jelen gazdasági helyzetben beláthatatlan gazdasági és szociális következményekkel járna. Emellett a jelentés megállapításai szoros összefüggésben állnak a tavasszal elindult jogállamisági mechanizmussal is, amely eljárás akár súlyos milliárdok befagyasztását is eredményezheti.

A megoldás csak és kizárólag a kormányon múlik. Itt az ideje a mosolydiplomácia helyett a valódi cselekvésnek. Az Európai Bizottság elvárásai egyértelműek: mielőbbi átfogó reformokra van szükség. A kormány kötelessége, hogy immáron több, mint egy éve tartó késlekedést követően hozza haza a magyar állampolgároknak, családoknak és vállalkozásoknak járó forrásokat.

Ujhelyi István


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS