Ujhelyi: a magyar kormánynak követnie kellene más tagállamok szociális programjait • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Ujhelyi: a magyar kormánynak követnie kellene más tagállamok szociális programjait

„Az elmúlt tizenkét évben a Fidesz nem gazdasági csodát tett Magyarországon, hanem egy olyan homokvárat épített, amely az első szembejövő, globális krízis esetén összeomlik és nem tud minket megvédeni. Ez egyértelműen a kormányzat felelőssége” – fogalmazott szerdai online sajtótájékoztatóján Ujhelyi István EP-képviselő, hozzátéve: az elmúlt évtizedben Orbán Viktornak minden lehetősége adott volt, mégsem tudott egy stabil, biztos alapokon álló magyar gazdaság- és társadalompolitikát felépíteni. A szociáldemokrata politikus hangsúlyozta, hogy az uniós források nélkül nincs kilábalás a krízisből, a pénzek érkezése azonban még bizonytalan, hiszen a kormány által tett javaslatok szerinte nem lesznek elegendőek a megállapodáshoz. „Egy autokrata rezsim csak addig vigadhat, ameddig finanszírozni tudja saját magát. Amikor elfogy a pénz és a népet kezdi el sarcolni, akkor kiderül, hogy meztelen a király. Ennek a napjait éljük” – fogalmazott Ujhelyi.

Az MSZP európai politikusa szerint miközben egész Európa balról próbálja megtalálni a megfelelő megoldásokat az egyre mélyülő válságra és szociális intézkedésekkel védik a családok biztonságát, addig a magyar kormány szerinte mást sem tesz, mint „megszorít, elvon, kivon és adót emel”. Ujhelyi ócska hazugságnak nevezte, hogy a Fidesz a „háborús inflációt” okolja az elszabaduló árak miatt, hiszen – mint rámutatott – a vágtató infláció már az orosz agresszió megindulása előtt is komoly gondokat okozott: az üzemanyagokra és az alapvető élelmiszerek egy adott körére már jóval a háború kirobbanása előtt bevezették az úgynevezett ársapkát. A szociáldemokrata politikus azt mondta, hogy a gazdasági krízis és az ebből következő szociális válság jóval korábban kezdődött: a Fidesz ehhez képest az elmúlt időszakban nem biztonsági intézkedéseket tett, hanem többezer-milliárdos piaci hitelből osztogatásba kezdett a választások előtt.

Ujhelyi a sajtótájékoztatón rámutatott, hogy számos európai példa van arra: a tagállami kormányok megszorítások helyett hogyan erősítik meg a szociális intézkedéseik sorát annak érdekében, hogy megvédjék a családokat és a kisvállalkozásokat a mélyülő krízis hatásaitól. Felsorolta, hogy Spanyolországban egy hatezer-milliárd forint értékű szociális csomagot jelentettek be például az alapjövedelem megemelésével, az albérletárak növekedésének korlátozásával, az áram áfájának felére csökkentésével. Példaként említette még Ausztriát, ahol több mint százezer forintnyi egyszeri támogatást kapnak a minimálnyugdíjasok és a munkanélküliek, de jelentősen megemelték a gyermekek után járó családi pótlékot is, a vállalkozások pedig térítést kapnak az áram árához kapcsolódóan. Ujhelyi megemlítette azt is, hogy a skót kormány válságkezelésének része a létminimum összegének megemelése, a háztartási energiaszámlák áfatartalmának átmeneti felfüggesztése és az energiahatékonyságot növelő lakossági beruházások támogatásának megnövelése. Példaként hozta fel Romániát is, ahol – az RMDSZ támogatásával – szintén egy jelentős szociális csomagot jelentettek be nemrég, benne azonnali minimálbér-emeléssel, ötven eurós élelmiszer-kupon biztosításával, vagy például a kényszerszabadságon lévők fizetésének állam általi, részbeni átvállalásával.

Ujhelyi szerint a magyar kormánynak is feladata lenne más tagállamok sikeres szociális programjainak a vizsgálata és átvétele. Hozzátette, hogy az MSZP benyújtotta már „létbiztonság csomagját”, amelyben többek között azt javasolják: vonják be az oligarchákat is a nagyobb közteherviselésbe és az extraprofit-adó fizetésébe, bővítsék ki a hatósági áras termékek körét, vezessenek be havi húszezer forintos Esély-kupon élelmiszertámogatást, valamint uniós forrásokból megfinanszírozott energiahatékonysági beruházásokkal biztosítsák az „örök rezsicsökkentést” a lakosság számára. A szociáldemokrata EP-képviselő sajtótájékoztatóján hozzátette, hogy ezeket a javaslatokat a Fidesz-kormány egyelőre elutasította, mert Ujhelyi szerint számukra fontosabb „Európa megtámadása, a katás vállalkozások nehéz helyzetbe hozása és főispánok kinevezése”, mintsem a szociális intézkedések megerősítése.


HozzászólásokArchívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS