Fotók öt földrészről – fókuszban a németországi migráció • Hetedhéthatár

Galéria

Fotók öt földrészről – fókuszban a németországi migráció

„5x Németország szerte a világban – a migráció tükrében” – e címet viseli Jörg Müller fotókiállítása, amelyet világjáró turnéján egyetlen magyarországi helyszínként Pécsett ismerhetnek meg az érdeklődők augusztus 23-ától. Az öt kontinensen rögzített fényképsorozat olyan német kivándorlók leszármazottainak mindennapi életébe enged bepillantást, akik az elmúlt évszázadokban hagyták el Németországot.

Jörg Müller hamburgi fényképész legújabb fotókiállításához ezúttal különböző német életformák nyomába eredt szerte a világban. Az általa 2019-ben megalkotott sorozat nagyszerűen érzékelteti, hogy a német kivándorlók leszármazottai miként élik meg máig a német kulturális örökségüket német ünnepek és fesztiválok rendezésével, német nyelven tartott istentiszteletekkel, valamint azzal, hogy az iskolában őseik nyelvét tanulják.

Az itt kiállított képek egyszersmind azt is bizonyítják, hogy a német kivándorlók leszármazottai sikeresen integrálódtak a mindenkori helyi környezetbe, sőt, az eredetileg zord mezőgazdasági adottságok ellenére végül sikerült gazdasági fellendülést elérniük, és most felvértezve néznek szembe a jövővel. A kiállítás ezen kívül azt is világossá teszi, hogy a migráció, a nyelvi és kulturális sokszínűség nem új keletű jelenség, miközben azokról a német kivándorlási hullámokról is megemlékezik a múltban, amelyek során a kivándorlók háború, éhínség, gazdasági nehézségek vagy éppen vallási üldözés miatt hagyták hátra német hazájukat. A fotóprojekt meggyőződéssel áll ki a nemzetközi együttélés lehetségessége mellett, miközben tükröt tart jelen társadalmunk migrációs kihívásai elé.

Jörg Müller 1966-ban született Kölnben, vizuális kommunikációt és fotótervezést tanult a dortmundi főiskolán. A diploma megszerzése után 1991-ben szabadúszó fotósként kezdte pályafutását Hamburgban, ahol azóta is él. A Greenpeace és a SPORTS magazinok első megrendeléseit olyan nyomtatott kiadványok megbízásos felkérései követték, mint többek között a DER SPIEGEL, a Stern, a Geo, a National Geographic, a Mare vagy a Playboy.

2007-ben Jörg Müller Hansel Mieth-díjat kapott riportjáért, amelyet a kínai textilipari munkásokról készített, akik Olaszországban szolgálják ki a divatszakmát azért, hogy az általuk készített árucikkeket aztán „Made in Italy” megjelöléssel lehessen értékesíteni. Jörg Müller kereskedelmi fotóművészetében elsősorban a tudomány és kutatás, valamint a munkáltatói márkaépítés és az üzleti portrék témaköreire fókuszál. Szabadúszó munkái során, amelyekből rendszeresen nyílnak kiállítások is, leginkább interkulturális hátterű témákkal foglalkozik. Ide sorolható 2019-ben készített „5x Németország szerte a világon” című sorozata is, amelyet nagy sikerrel állítottak ki a Német Szövetségi Külügyminisztérium berlini székházában, és amely jelenleg a Goethe-Intézet vándorkiállításaként németországi és európai turnéra indult. A Drezdából érkező kiállítás turnéjának egyetlen magyar állomása Pécs, innen Dél-Amerikába utazik.

Látogatási információk

2022. augusztus 22. és 2022. november 11. között látogatható kiállítás a Vasváry-házban (Pécs, Király u. 19.) szerdától szombatig 10:00 és 17:00 óra között, valamint kedden és vasárnap előzetes bejelentkezéssel tekinthető meg (erre  munkanapokon 10:00 és 16:00 között nyílik lehetőség az alábbi e-mail címen vagy telefonszámon: szakacs.maria@jpm.hu  Tel: +36 30 539 80 90).

A magyar és német nyelvű tárlatra a belépőjegy felnőtteknek 600, a diákok és nyugdíjasok számára 300 Ft-ba kerül, a csoportkedvezmény 20 fő felett: 50Ft/fő. A belépővel a Vasváry-ház többi kiállítása is megtekinthető (Vasváry-szalon, „Málenkij robot”, Parajmos – Roma Holokauszt).

Alábbiakban a kiállítás képeiből közlünk válogatást. A képek forrása: Janus Pannonius Múzeum.

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS