Öt bemutatót tart az új évadban a Rózsavölgyi Szalon • Hetedhéthatár

Színház

Öt bemutatót tart az új évadban a Rózsavölgyi Szalon

Különleges előadás készül Bálint András és Jordán Tamás 80. születésnapjára

A tizenegyedik évadát kezdte a Rózsavölgyi Szalon egy olvasópróbával: az Apróbetűs szerelem című darab (szerző: Stephen Enersen) magyarországi bemutatója október 8-án lesz. Petrik Andrea – kettős „kismamaszünet” után – lép újra színpadra ebben az előadásban. Az Apróbetűs szerelem szereplői most játszanak először így, együtt: Petrik Andrea, Schmied Zoltán, Györgyi Anna, Kovács Máté. Ujj Mészáros Károly viszi színre a darabot, ez a második rendezése itt, az elsőnek is (Gyerekek) rendkívüli szakmai és közönségsikere van. Zimányi Zsófia, a Rózsavölgyi Szalon művészeti vezetője bejelentette: a Rózsavölgyi Szalon – amely idén tavasszal ünnepelte fennállásának tizedik évfordulóját – a 2022/23-as új évadban öt bemutatót tart. Közülük az egyik a Színházcsinálók, amely Bálint András és Jordán Tamás közös produkciója, s Jordán Tamás 80. születésnapján mutatja be a színház. Az új évadban lép fel először a Rózsavölgyi Szalonban: Bánsági Ildikó, Petrik Andrea, Szulák Andrea, Sajgál Erika, Bíró Panna Dominika, Bálint András, Brasch Bence, Epres Attila.

 

A Rózsavölgyi Szalon tíz év alatt 70 bemutatót tartott; az új szezonban 5 premier lesz.

Az Apróbetűs szerelem bemutatóját decemberben követi a Válásguru (szerző: Tristan Petitgirard) Ullmann Mónika, Józan László és Brasch Bence főszereplésével, Őze Áron rendezésében. Az évad második felében tűzzük műsorra Hárs Anna Szívhang című művét, amelyet a szerző a Rózsavölgyi Szalon felkérésére írt; szereplők: Szulák Andrea, Sajgál Erika, Györgyi Anna, Epres Attila, rendező: Dicső Dániel. A Most akkor című darabot (író: Sean Grennan) Herendi Gábor állítja színpadra, főszereplői: Bánsági Ildikó, Gálvölgyi János, Csiby Gergely, Bíró Panna Dominika.

Az ötödik premier különleges színháztörténeti esemény lesz. Bálint András és Jordán Tamás közös produkciója Színházcsinálók címmel. 2023. január 15-én tartjuk a bemutatóját, Jordán Tamás, a Nemzet Színésze 80. születésnapján. „Bálint András és Jordán Tamás azzal kerestek meg, hogy mindketten 80 évesek lesznek 2023-ban, nagyon jó barátok, rengeteg közös történetük van, és ennek kapcsán készítenének nálunk egy közös előadást. Ők írják, és beleszövik Molnár Ferenc több mint 100 évvel ezelőtti budapesti írásait, publicisztikáit, amelyek akár ma is íródhattak volna. Az előadás kötődik a főváros 150. születésnapjához is. Boldogan ad helyet a Rózsavölgyi Szalon korunk két jelentős színházcsinálójának. Jordán Tamás ráadásul kezdettől kapcsolódik hozzánk, jelenleg is három előadásunkban – romance.com, A két pápa és Az utolsó óra – játszik. Bálint Andrást pedig régóta szerettem volna megnyerni a színházunknak”, mondta Zimányi Zsófia.

A Rózsavölgyi Szalon kezdettől olyan darabokat mutat be, amelyek jelentős értéket képviselnek a magyar és külföldi kortárs irodalomban, s amelyeket még nem mutattak be, vagy színpadi változatban nem kerültek még színre Magyarországon. „Igyekszünk olyan témákkal foglalkozni, amelyek a mai kor kíváncsi, gondolkodó emberét érdeklik. Ebben a rendkívül nehéz időszakban a kulturális szcéna, egyáltalán az egész világunk nagyobb összefogást, egymásra figyelést, szolidaritást igényel mindnyájunktól – alkotóktól, közönségtől, támogatóktól. Társadalmi szempontból érzékeny, színvonalasan szórakoztató, de mindig művészi igényű előadásokat mutatunk be. Erre garancia a nálunk alkotók köre. Nincs állandó társulatunk, de olyan erős a kötelékünk az alkotóinkkal, hogy ők is azt érzik, mintha állandó társulathoz tartoznának. Ezt a kört tudatosan bővítjük, az új évadban Bánsági Ildikó, Petrik Andrea, Szulák Andrea, Sajgál Erika, Bíró Panna Dominika, Bálint András, Brasch Bence, Epres Attila csatlakozik hozzánk egy-egy produkcióban. Mi azt képviseljük: ha bizonytalan is körülöttünk minden, a művészet megerősít minket. A Rózsavölgyi Szalon állandó és élő párbeszédben van a közönségével. Ez a színház lényege, ez a kapcsolat.”

 

Az Apróbetűs szerelem című darab olvasópróbája. A színészek, a stáb, középen Zimányi Zsófia
Fotó: Kallus György

 

A Rózsavölgyi Szalon – számokban

A 2021/22-es jubileumi évadban összesen 309 előadást tartott a színház, ebből 261 volt a Rózsavölgyi Szalonban, 48 pedig szerte az országban. Csaknem 28 ezren váltottak jegyet előadásaikra a pandémia utáni, de azért még a járvánnyal sújtott, olykor még kényszerszünetes évadban.

Produkcióik közül Az utolsó óra a 275., a Valami csaj(ok) a 152., a Táncórák a 100. előadásánál van túl. A romance.com hamarosan eléri a 150., a Diplomácia a 120., A két pápa az 50. előadását. A Végszó és a Keresztül-kasul a 40. előadásánál jár.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS