Sztranyovszky Béla: Namaszté, szahib! • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Sztranyovszky Béla: Namaszté, szahib!

A napokban jelent meg Sztranyovszky Béla: Namaszté, szahib! című könyve. A 260 oldalas indiai útleírás a szerző mintegy 40 felvételét is tartalmazza. Az Utószót kisebbik lánya, a PTE BTK Romológiai szakán végzett Sztranyovszki Zsófia írta, akit a PTE Janus Egyetemi Színházban is gyakran láthattunk.

Sztranyovszky Béla (1953-2022)

Sztranyovszky Béla (1953-2022), a Poéta a balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium 1967-1971 közötti diákja nem kevesebbre vállalkozott, mint India számos nagyvárosát útba ejtve felkeresni Kőrösi Csoma Sándor Darjeeling-i nyughelyét. Tervei anyagi okok miatt az ezredfordulóig érlelődtek, végül 2000-ben indult neki a távoli célnak. Az ott átéltek annyira vonzották, hogy 2004-ben egy második túrára is elszánta magát.

A könyv borítója

Nógrád megye, Balassagyarmat és több hazai oktatási intézmény nevében emléktáblákat, feliratokat, zászlókat helyezett el a neves magyar nyelvtudós tiszteletére, benyomásait, tapasztalatait pedig útinaplókba rögzítette. Ezek eredménye a terjedelmes útleírás, amely most könyv formában látta meg a napvilágot, hogy szélesebb olvasói körhöz eljusson. Az olvasmányos anyag nem bédekkernek készült, a személyes, gyakorta humoros, önkritikus gondolatok uralják jobbára a sorokat. Az abban leírtak olvasásakor szinte magunk előtt látjuk, érezzük a túlzsúfolt utcák hangulatát, vagy éppen a vadregényes tájak szépségét, érzékeljük az elmondhatatlan szegénységet, de egyben a gazdagságot is.

Sztranyovszky Béla a balassagyarmati II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola 1-5. osztályában 1959-től ’64-ig osztálytársam volt. Másodikban az 1966. július 23-án elhunyt édesanyám tanított minket. Mivel hatodiktól új iskolába kerültem, elváltak útjaink. Legközelebb a ’71-es salgótarjáni sorozáson találkoztunk az egyetemi felvételi vizsgáink előtt. Felnőttként aztán mindketten máshová költöztünk szülővárosunkból. Tavaly május 14-én még Béla búcsúztatta a tragikus hirtelenséggel elhunyt másik volt osztálytársunkat: Farkas Gábort, Farkas András festőművész-tanár kisebbik fiát Gyarmaton.

A Balassagyarmatért Baráti Kör honlapja – http://www.agt.bme.hu/balassi/ – 2021 augusztusában tette közzé Sztranyovszky Béla 2000-ben és 2004-ben készült terjedelmes indiai útleírását, amely könyv formájában addig nem látta meg a napvilágot. Pedig – legkevésbé sem elfogultan állítva – eleve méltó lett volna arra, hogy szélesebb olvasói körhöz eljusson! Egy évvel később ugyanezen a honlapon megdöbbenve olvastam, hogy Béla 2022. július 02-án követte a tavaly ősszel elhunyt szeretett feleségét. Ekkor döntöttük el Zoltán fiammal, hogy együtt gondozzuk a kéziratot. Így immár a szerző halála után, a Kőrösi Csoma Sándornak is emléket állító egykori útleírás rekordgyorsasággal kiadásra került. E-könyvként a http://www.zetapress.hu/wp-content/uploads/2022/08/india_ebook.pdf linken elolvasható.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS