Ismét Miskolc a magyar film fővárosa • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Ismét Miskolc a magyar film fővárosa

Molnár Piroska színművész kapta idén a Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál életműdíját. A Nemzet Színésze címmel is kitüntetett, Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas magyar színésznő Miskolcon a Művészetek Házában 2022 szeptember 9-én a Cinefest nyitógáláján vette át a rangos elismerést.

– Minden díj és minden elismerés amit a munkájáért kap az ember, lélegzetelállító – mondta Molnár Piroska. Ezután a hír után nagyon sokáig nem kaptam levegőt. A megtiszteltetés súlya, a fesztivál nívója az embert elnémítja. Még azt is elfelejti, mennyire közeleg a vége felirat – tette hozzá nevetve. – Remélem, azért még lesz sok minden a vége főcím előtt… Nagyon köszönöm a közönség szeretetét, nagyon köszönöm, hogy ilyen jó szívvel vannak hozzám – mondta az életműdíjas színész.

 

Bíró Tibor – fesztiváligazgató
Molnár Piroska – színművésznő, Cinefest életműdíjas
Veres Pál – Miskolc polgármestere
Kép forrása: CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál

 

A gálával hivatalosan is elkezdődött a Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál.  Szeptember 17-ig filmözönnel ( közel 80 filmmel) és hozzájuk kapcsolódó programokkal is várják a borsodi megyeszékhelyen a mozi kedvelőket.

– Nagy öröm számunkra, hogy idén 6 magyar film is szerepel a premierek között, erről is beszélt Bíró Tibor, a fesztivál igazgatója, aki ismertette a filmes programot. – Rangra és ismertségre tett szert a fesztivál – hangsúlyozta Veres Pál, Miskolc polgármestere, aki egyben Miskolc nevében is köszöntötte Molnár Piroskát, a fesztivál életműdíjasát.  A díjat Veres Pál polgármester és Bíró Tibor fesztiváligazgató adta át.

A nyitófilm előtt bemutatták és színpadra szólították a fesztivál 24 zsűritagját.

A Filmfesztivál nyitófilmje igazi szenzáció volt ugyanis a világon szinte elsőként a CineFest közönsége láthatta a klasszikus nyomozós történeteket idéző, de a gyilkosságos alapszituációt humorral nyakon öntő Ecc, pecc, ki lehetsz? című mozit.

A film az 1950-es évekbe, a londoni West End fényűző színházi kulisszáiba kalauzol. Egy nagy sikerű színdarab filmváltozatának előkészítését megrázza, hogy az adaptációra kiszemelt hollywoodi rendező brutális gyilkosság áldozatává válik. A sokat látott,  és alkoholista Stoppard felügyelő és a bizonyítási vágytól fűtött  szószátyár bűbájos újonc, Stalker közrendőrnő kapják az ügyet, ám csakhamar rá kell döbbenniük, hogy ahogy egyre közelebb kerülnek a megoldáshoz, a saját életük is veszélybe kerül.

A filmbeli nyomozópárost az Oscar-díjas Sam Rockwell és a négyszeres Oscar-jelölt Saoirse Ronan alakítja, de a szereplők között találjuk a magyar származású, Oscar-díjas Adrien Brody-t is.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS