A láda • Hetedhéthatár

Szépirodalom - próza

A láda

Halásznak szakmáját tekintve semmi köze a halakhoz, burkoló és kőműves. Gyakran mesél, mi mindent találtak építkezéseken. Tükör mögé rejtett lehallgató helyiséget, szőnyeg alatti csapóajtót és titkos üreget, egyszer egy elcsavargott ékszerteknőst, emberi lábszárcsontot, falba épített magnókazettát, de a legkülönösebb a mennyezeti gipszkarton alatt penészedő freskó volt, ami egy hattyúval ölelkező meztelen nőt ábrázolt. Halász reggelente felveszi a kék kezeslábast, a ronda, kávészínű kabátot, az acélbetétes bakancsot és elindul munkába. Régi fajta iparos, amilyen csak a mesében létezik. Tartja szavát, nem vállal be párhuzamosan több munkát, ezért nem kell hivatkoznia gerinc melletti idegbecsípődésre, vagy arra, hogy nem száradt meg a kellősítő alapozó. Az árajánlatot sem szorozza be kettővel, ha látja, hogy ügyfele jómódban él. Munkájára igényes, és a kivitelezés helyszínéről sem hoz el magának szuvenírt, a padló alatti titkos üregben talált széfet sem lovasította meg. Halászné szerint barom, ezért tartanak ott, ahol. A gipszkartonosnak, a gázosnak és a villanyszerelőnek is kétszintes háza van, csak ők tengetik életüket negyven négyzetméteren.

Halász nagyon kínosan érzi magát, amikor a Tavasz utcai felújításon valami szokatlan dolgot talál. Kilapított papírtekercset a lambéria és a fal közé rejtve. A barna foltokkal pöttyözött, megsárgult papírról látszik, hogy nem mai darab, széle foszladozik, viszont a lényeg, az utcák és épületek parányi rajza jól kivehető rajta. Megrohanják gyermekkori filmélményei, az Ezüst-tó kincse és a Kincs, ami nincs. Most az egyszer kivételt tesz, és zsebre vágja a térképet.

Halászné, az ablakhoz lép, amikor meghallja férje kocsiját. Nagydarab nő, erős jellem, pont a párja ellentéte, aki halkszavú és vértelen. Akkor jöttek össze, amikor a gázkazán körül meg kellett javítani a csempét. A kocsi kanyarodáskor élesen visít, pedig már kicserélték a fékbetétet, nem lehet tudni mi a baja. Felesége megőrül a hangtól, a mágikus hetedik év kikezdte az idegrendszerét. Halász nem hordhatja szét a koszt a tiszta lakásban, ezért már a bejárati ajtó előtti lábtörlőn ki kell lépnie a mészporos bakancsból, és az előszobában folytatnia a vetkőzést. Amíg a férj megejti a kötelező és alapos zuhanyzást, felesége kirámolja a zsebeit és bedobja a ruhákat a mosógépbe. Így kerül elő a kulcscsomó, ácsceruza és mérőszalag mellől a térkép.

Az asszony szíve hevesen verni kezd, amikor a bal alsó sarokban megpillantja a kincsesládikó jelét. Igen ám, de oda is kell jutni valahogyan. Szerencsére a rajzon azonnal felismeri a templomot és a hentesboltot, ez lehet a kiindulási pont. A főbb utak nem változtak sokat az elmúlt évtizedek során, viszont a kis utcácskák és az épületek jelentős átalakuláson mentek keresztül. Ahol régen piac volt, most autójavító műhely és benzinkút áll, a hotel és a Spar áruház is hiányoznak a papírlapról.

Sötétedés után indulnak útnak ásóval, elemlámpával és a nyikorgó autóval. Az asszony szerint férje rengeteget szerencsétlenkedik és végtelenül körülményes, előbb rossz irányba indul, majd megkerüli a fél települést, mert szerinte arra rövidebb. Halász pedig megsértődik, amiért felesége egyre türelmetlenebb hangon beszél vele.

Este tíz van, mire megtalálják azt a helyet, amit a térkép mutat. Az autó hatalmas nyekkenéssel áll meg az üdülőövezet szélén, egy nagy saroktelek előtt. A ház messze van, kis kavicsos út végén, ablakai sötétek. A környék kihaltnak tűnik, sehol egy lélek. A telket drótkerítés veszi körül, a kerítésen túl gyümölcsös, valamint az a magas, három ágú diófa, amit keresnek. Halászné kirángatja a vastag pokrócot a csomagtartóból, átveti a kerítésen, hogy férje nadrágja ne akadjon bele a kiálló hegyes drótokba, majd felszólítja Halászt, hogy másszon.

Részlet a rendőrségi jegyzőkönyvből:

Rákóczi István hadnagy kéri a tanút, mondja el vallomását.

Vitek Péter tanúvallomásában a következőket mondja el.

2022. szeptember 11-ére virradóra tapasztalta, hogy családi háza kertjének összes gyümölcsfáját ismeretlen tettes körbeásta. Sajnos a kerítés viszonylag alacsony, így azon könnyű átjutni.

Megemlítette, hogy van egy csendes, ám harapós szibériai husky fajtájú kutyája. Előző nap a kutyát bezárta a baromfiudvarba, azonban a kutya észrevette a behatolót és áttört a bereteszelt kapun. Némi hajszát követően megfoghatta a tettest, erről tanúskodik kertben talált fél pár acélbetétes bakancs, kockás pléd és széttépett kabát. A behatoló értéktárgyat nem vitt el, azonban menekülés közben elejtett egy faládikót, melyben lego katonák, gazdálkodj okosan bankjegyek és műanyag gyűrűk voltak.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS