Álomnapló (részletek) – 57. • Hetedhéthatár

Szépirodalom - próza

Álomnapló (részletek) – 57.

Január 19.

Egy utolsó órásnak tűnő terhes nő téved be hozzánk a harmadikra, kér, hogy engedjem be a mosdóba. Zöld ruházata koszos, zsírfoltos, adnék neki szívesen tiszta nadrágot, alsóneműt, sőt még egy dzsekit is, de óriás hasa miatt nem ér össze rajta egyik ruhadarabom sem. Tanácsolom, hogy vetkőzzön le, és a gépben kimosom a ruháit, aztán a radiátorokon megszáradnak, addig ő is tisztálkodhat nyugodtan.

Hosszú unszolás után vetkőzni kezd az idegen fiatalasszony – nagyon lassú ez a vetkőzés. Hiába fordul el, észreveszem, hogy leválik a testére erősített hatalmas has.

Lehet, hogy bűnözőt pátyolgatok?

*

Január 12.

Irodalmi esten vagyok. Nem tudom mi történhetett velem, de lekutyázom valamelyik elismert író munkáit. Mivel személyesen nem ismerem, neki mondom el a véleményemet, fültanúk is vannak. Bemutatkozik, legszívesebben elsüllyednék.

Január  22.

Nem tudom hol, nyaralóhelyen vagy egy kertes családi ház kertjében látom a következő jelenetet: a menyem a szétnyitható kék ágybetéten fekszik, napozik –  gyönyörű, mint egy hercegnő – gondolom magamban, amikor észreveszem, hogy egy vörös színű óriáskígyó közelít a feje felé. Rémülten szólítom fiamat, hogy csináljon valamit. B. nyugtatja a mozdulatlanul fekvő asszonyt, közben egy puskával közelít a kígyó felé. Nem tudom nézni a továbbiakat, annyira irtózom az izgalmaktól, az idegtépő helyzetektől.

Január 24.

A rákoskeresztúri piacon sétálok, nézem a gazdag áruválasztékot – rengeteg zöldség- és gyümölcshalom sokszínűségében gyönyörködök. Séta közben eltervezem, mit és mennyit fogok vásárolni, hogy fel tudjam cipelni a harmadik emeletre szatyraimat, mert mostanában sajnos egyre többször meg kell állnom a lépcsőfordulókban pihenni. Miközben elrendezem magamban a vásárlási sorrendet valaki megveregeti a vállam, hát P. A. egykori tanítótársam perdül elém mosolyogva. Örülök a viszontlátásnak, hisz már több mint egy évtizede nem láttuk egymást. Néhány gyors és udvarias kérdés és válasz közepette sétálunk együtt. A. jobban siet mint én, beáll a sorba vásárolni, talán ennél a standnál vannak a legínycsiklandozóbb gyümölcsök. Elhatározom, hogy veszek körtét meg szilvát, máris az erszényem után kutakodok a táskámban. Rémülten veszem észre, hogy nincs itt az erszényem, az előszobában elfelejtettem kivenni a másik táskámból. Egy fillér nélkül zarándokoltam ide vásárolni, hiába zötyögtem a buszon. Nagyon dühös vagyok magamra, félek, hogy ez már a demencia figyelmeztető jelének minősül. Nézem A.-t, aki mosolyogva vásárol, rakja meg a kosarát mindenféle gyümölccsel. Nem tudok ellenállni, néhány nagy szemű hamvaskék szilvát elemelek A. kosarából és a zsebeimbe tömködöm, talán nem veszi észre.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS