január 2023 •
Archívum

Időszak: 2023. január

Hazánk az EU legkorruptabb országa

Kiadta a Transparency International 2022-es jelentését, a korrupciós index alapján vizsgálták, hogy milyen szinten van a korrupció a világ országaiban. Az országokat egytől százig terjedő skálán pontozzák, minél nagyobb a szám, annál kevésbé korrupt az adott ország. Az Európai Unión belül pedig Magyarország kapta a legkevesebb pontot, egészen pontosan 42-t.

Álomnapló (részletek) – 60.

Soha nem volt a lakásban kutya, de most van. Napok óta beteg, senki sem viszi le sétálni. Nem tudom elviselni könyörgő szemeit, vállalom a feladatot. Sebtében jó melegen felöltözök, dagadt lábaimra felveszem az egyetlen kényelmes megviselt velúrcipőt. Már a tükör előtt a maszkot igazítom az arcomra, amikor melegséget érzek a lábamon, nadrágom is vizes. Szegény kutya előre meghálálta segítő szándékom.

Ismét Pécs nyerte az Internetes Kultúra Fővárosa vándordíjat

21. alkalommal rendezték meg a digitális marketing szakma legrangosabb hazai eseményét, Az Év Honlapja pályázatot. A Magyar Marketing Szövetség és az Internet Marketing Tagozat által szervezett versenyre 227 nevezés érkezett. A szakmai zsűri 68 pályaművet díjazott. Az Év Honlapja Abszolút díj győztese a Virágbéke lett.

Csaroit

Sámánok hangján
mély-tisztán csillogó  kék-lila örvény
mint lelkek zugába rejtett szép virág
Skorpió vigyázta örök a törvény  
hol egyszer időbe fagy a vén világ

Útmutató vezetőknek

Hogyan irányíthatják a vezetők az egyéneket és a szervezeteket napjaink egyre összetettebb munkahelyi kihívásainak világában? Tekintsük intő jelnek a világjárványt! Ma egy vírus okoz fennakadásokat, holnap egy versenytárs üzleti modellje forgat fel egész iparágakat, vagy akár egy mesterséges intelligenciához, kvantum­számítástechnikához, nukleáris fúzióhoz hasonló forradalmi technológia okoz majd komoly gazdasági zavarokat – figyelmeztet Gary A. Bolles, a munka, a tanulás és a szervezetek jövőjének nemzetközileg elismert szakértője. Vágjunk bele a szükséges változtatásokba még ma!

Fedora típusú kalap

A kalap egy fejfedő, az időjárás szeszélyes mozzanatainak védelmére. Olyan költőt is megihletett, mint Kosztolányi Dezső. Az ő kalapja szerint: „voltam civilfej koronája, / én bús kalap, / koldus és gyászoló kalap.” Ebben a történetben Torda Kázmér, mesterfodrász vall kedvenc kalapja történetéről.

Megkarcolt sorsok – megjelent Kő-Szabó Imre új könyve

Megjelent Kő-Szabó Imre barátunk és szerzőtársunk legújabb e-könyve, Megkarcolt sorsok címmel. A könyvhöz kedvcsinálóként a szerző bevezetőjét idézzük. A megkarcolás olyan sérülési esemény, mint ahogy valaki bosszúból, ért sérelem miatt vagy csak úgy, különösebb szándék nélkül megkarcolja az autómat. Ott marad a nyoma. Ezt a nyomot hurcolja a kijavításig. Újra kell dukkózni az egész karosszériát.

Játék a járdán

előbb próbálkoztam imával és sírással
de csak öt percig volt jobb
ilyenkor nagyon fáj önmagamnak lenni

Triptichon

Mindennek van széle
A szélnek is vége
Lógj hát le róla
Pont úgy, mint
Egy pont nélküli
Mondat,

A szép és a rút dicsérete

Két somogyi helyszín Szabó Lőrinc költészetében – A százhuszonkét éve született Szabó Lőrinc (1900-1957) versei közül kettő is somogyi helységnevet visel a címében, 1949-ben keletkezett A földvári mólón című költeménye, 1956-ban pedig az Egy igali ól előtt.

Pécsi Nemzeti Színházunk történeti forrásai (1895-1949) – 62.

A második részben a liberális hangvételű Pécsi Napló (1892-1944) a hazai színházi élet egyik korabéli nagy reménysége, későbbi nagyja, Janovics Jenő (1872-1945) színész, színház- és filmrendező, színházigazgató, forgatókönyvíró által alkotott írásának közlését folytatom.

Impressziók

Dombok zöldjén szalad az érzés
át a langy lejtőn, derekam ívén
fehér kő szisszen mezítláb alatt,
csendből bújik a meredély szava,
kékség súg, elveszni vágyunk

Gyónom barátságban

Fogjatok kézen! – vízen állni.
Könnyekkel maszatolt arcom kék,
sárga, – (bíbor?-talanságos).
Értsetek színeimre választ.

Már többé nem

Évek óta nem írok már szerelmes
verset, talán, mert maga az érzés
is messze elkerül engem. Bár
kétségtelen, hogy nyugodtabb lett
nélküle az életem

Álomnapló (részletek) – 59.

Szerencsejátékot játszom, a nyereményben bízva, hogy nagyobb összeggel segíthetem fiaimat anyagi gondjaik megoldásával. Füstös teremben rosszarcú férfiak és nők közé vegyülök, nézem, mit csinálnak. Az itt a piros, hol a piros csalójátékra emlékeztető játék folyik. Tízezer forint ellenében tíz borítékból hármat nyithatok fel és milliós összegeket nyerhetek.



Archívum

Partnereink