Scipione Sangiovanni zongoraművész Budapesten ad koncertet • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Scipione Sangiovanni zongoraművész Budapesten ad koncertet

Scipione Sangiovanni a Budapesti Olasz Kultúrintézetben ad klasszikus zongoraművekből összeállított koncertet január 19-én.

Scipione Sangiovanni zenei programja, mely tisztelgés Olaszország előtt, magába foglalja a XVII. és XVIII. század legcsodálatosabb zongorára írt műveit. A műsor Girolamo Fescobaldi egyszerű rögtönzéséből indul ki, és Baldassare Galuppi műveinek tiszta könnyedségén átívelve érkezik el a Domenico Scarlatti összetett alkotóerejét sugárzó darabokhoz.

A koncert fókuszpontja Ferruccio Busoninak az a zongorára írt átdolgozása, melynek alapjául Johann Sebastian Bach D-moll toccata és fúga című, eredetileg orgonára írt szerzeménye szolgált.

A koncert záró része a levelekben megjelenő Olaszországról szól a legnagyobb magyar zeneszerző, Liszt Ferenc feldolgozásában. Itt egyrészt két Francesco Petrarca szonett csendül fel, másrészt pedig a Tommaso da Celano ferences szerzetesnek tulajdonított latin nyelvű egyházi ének alapján készült Haláltánc című mű, mely a zeneszerző egyik legnehezebb és leglenyűgözőbb zongorára írt darabja.

Scipione Sangiovanni nemzedékének egyik olyan zongoraművésze, akinek a legtöbb elismerést sikerült elérnie a Fédération Mondiale des Concours Internationaux de Musique (Nemzetközi Zenei Versenyek Világszövetsége) keretében rendezett eseményeken, mint a monzai Rina Sala Gallo, a zágrábi Svetislav Stancic, a barcellónai Maria Canals és a tromsói Top of The World zongoraművészek számára meghirdetett versenyek.

Neves koncerttermekben lépett föl (Mozarteum – Salzburg, Palau de la Musica – Barcellona, Lisinski Hall – Zágráb, Salle Cortot – Párizs, Sala Verdi – Milánó, Carnegie Hall – New York). Szólistaként lépett föl a Horvát Rádió és Televízió Zenekarával, a milánói Giuseppe Verdi Zenekarral és a Londoni Royal Philarmonic Orchestrával.

A Handel muzsikájának szentelt lemezfelvételeit a BBC Music Magazine és a France Musique rádiós csatorna is méltatta. Nemrég pedig bekerült a Steinway Prize Winner Concerts Network nevű, a híres zongoramárka által létrehozott programba, melynek célja, hogy teret biztosítson a fiatal nemzedék legtehetségesebb zongoraművészeinek.

 

Scipione Sangiovanni

 

Műsor:
G. Frescobaldi Toccata prima in sol
B. Galuppi Sonata numero 5 in do maggiore
D. Scarlatti Sonata K 247 in do diesis minore, Sonata K 318 in fa diesis maggiore, Sonata K 386 in fa minore
J. S. Bach – F. Busoni Toccata e fuga in re minore BWV 565
F. Liszt Sonetti del Petrarca n. 47 e n. 104
F. Liszt Totentanz

Kezdési időpont:
2023. január 19., 18.30.

A koncerten való részvétel ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges: iicbudapest@esteri.it


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS