Make Culture, Not War   • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Make Culture, Not War  

A Lengyel Intézet 2023. február 27-i eseménye a háború barbárságára kívánja felhívni a figyelmet az Ukrajna elleni orosz invázió első évfordulója alkalmából.  

Az emberélet-veszteség vitathatatlanul minden háború legnagyobb tragédiája. A háború azonban sokszor visszafordíthatatlan károkat okoz a kulturális helyszínekben és értékekben egyaránt. A Lengyel Intézetben az Ukrajna elleni orosz agresszió első évfordulója alkalmából megrendezésre kerülő eseményen a háború okozta kulturális örökség pusztulásáról szóló két tárlat kerül bemutatásra: az Ukrajna elleni orosz invázióhoz kapcsolódó Postcards from Ukraine (Képeslapok Ukrajnából) című fotókiállítás szűkebb válogatása, valamint a Most ’44 (Teraz’44) elnevezésű projekt, amely az 1944-ben a németek által lerombolt Varsót ábrázolja fotómontázsokon keresztül.  

 

Postcards from Ukraine (Képeslapok Ukrajnából– képeken az elpusztított ukrán kulturális kincsek 

A tablókiállításon az Oroszország által 2022. február 24-én kirobbantott háború áldozatául esett ukrán kultúra kiemelkedő színterei láthatók. A válogatás célja, hogy dokumentálja és a világ elé tárja az orosz hadsereg okozta ukrán kultúrát ért károkat. A kiállított tablókon látható fotók egy részéből képeslapok készültek.  

A tárlat Magyarországon először 2022 őszén, Budapest VII. kerületében, szabadtéri formában került kiállításra. Az Ukrainian Institute kiállításának budapesti bemutatkozása az European Cultural Foundation (ECF) támogatásával, a Cseh Centrum projektvezetésével, Erzsébetváros Önkormányzata, az Osztrák Kulturális Fórum, a Cervantes Intézet és Ukrajna Magyarországi Nagykövetsége közreműködésével valósult meg.

 

Most ’44 (Teraz’44) 

Most ’44 (Teraz’44) című projekt a Varsói Felkelés Múzeumának a felkelés utáni állapotokat dokumentáló archív felvételeinek felhasználásával készült. A lengyel fővárost a náci németek az 1944-es varsói felkelést megtorolva a földdel tették egyenlővé. A fotómontázsokon az akkori lerombolt varsói helyszínek szolgálnak mintegy hátteréül a mai, élettől lüktető lengyel mindennapoknak. A projekt azonos Marcin Dziedzic és Michał Wójcik TERAZ’44 Historia című könyvének képanyagával. A kiállítás anyagát a Polonia Nova Egyesület biztosította.     

A két kiállítás egyidejű bemutatásával a budapesti Lengyel Intézet a kulturális örökség fontosságára szeretné felhívni a figyelmet, valamint kifejezni abbéli reményét, hogy a háború befejeztével és a normális élet megindulásával – Lengyelország példáján keresztül szemléltetve – a kultúra képes az újjászületésre.    

Regisztráció: https://forms.gle/QN6FP3XNyH8iRgQb9 

Helyszín: Lengyel Intézet – 1065 Budapest, Nagymező u. 15.
Időpont: 2023. február 27. (hétfő), 18.00 óra 

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS