Álomnapló (részletek) – 66. • Hetedhéthatár

Szépirodalom - próza

Álomnapló (részletek) – 66.

Vendégségben vannak nálam V. és az anyja. V-nek szülési fájásai vannak és nálam az én ágyamon gyönyörű kisbabának ad életet. Anyja és a szomszédasszonyom serénykednek a baba és az anyja körül, azt mondják, mentőt sem kell hívni, mert megy minden, mint a karikacsapás. V kéri, hogy holnapig maradhasson nálam, mert nagyon elfáradt – ez csak természetes, nyugtatom. V anyja aggodalmaskodik, hogy V már 37 éves elmúlt, vajon képes lesz-e felnevelni a kis jövevényt – mert ő már nem sokáig tud neki segíteni.

Vaszaron vagyunk bálban, a mi tánczenekarunk 3 tagú, pihenés nélkül, lelkesen húzzák a talp alá valót. A kis trió már réges-régen átköltözött a túlvilágra, de most nagyon is elevenek itt a színpadon. Nem tudom, kikkel, de folyamatosan táncolok. M. Józsi bácsi kacsint rám, ez azt jelenti, hogy a keringőt velem fogja járni, nagyon örülök, mivel ő a legjobb táncos a faluban. Már kislány koromban is felkért és körberepített a kultúrotthon tágas tánchelységében, az ott ülő öreg nénik, gardedámok ámulatára. Büszkeség és hála töltött el ilyenkor, hogy meglett férfi létére egy kislányt megörvendeztetett. Szinte felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy milyen ügyes táncos vagyok. Tánc közben veszem észre Sándor öcsémet, aki magában szomorkodik a talponálló ajtajában. Intek neki, hogy jöjjön ide, és kérjen le a táncpartneremtől. Erre még szomorúbb lesz és hátat fordít nekem. Nagyon furdal a kíváncsiság, hogy miért haragszik rám. Mire megkeresném a testvéremet, eltűnik a látókörömből.

Kabátvásárt tartanak, barátaim biztatnak, hogy most vegyek egy jó meleg kabátot fél áron. Némi gondolkodás után ráállok a dologra, tetszik a bordó kabáton a világosbarna szőrmegallér. Otthon is felpróbálom az új szerzeményt, ám gomboláskor a kezemben marad a szőrmegallér egy darabja, majd a többi része magától hullik le a parkettára. Mérgesen szedem össze a gallérdarabokat, észreveszem, hogy fehér vékony szálak szövik át mindegyiket – közelebbről is szemügyre veszem a hulladékokat. Rémülten nézem, hogy az apró fehér vékony szálak élő organizmusok, tekergő fehér gilisztácskák egytől egyig. Nem tudom mitévő legyek.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS