március 2023 • Hetedhéthatár
Archívum

Időszak: 2023. március

Három hónapon át a színház lesz a főszereplő hazánkban

Az április 1-jével induló 10. Nemzetközi Színházi Olimpia a világszínház nagyszerű előadásait, nemzetközi és határon túli társulatok produkcióit kínálja 58 ország mintegy 400 társulatának részvételével. A különleges előadások, színházi, tánc-, báb- gyermek és ifjúsági fesztiválok, amatőr- és diákszínjátszó találkozók, kiállítások és szakmai programok az ország teljes területén zajlanak majd, így a szervezők reménye szerint mindenki részese lehet az idei év egyik legnagyobb európai kulturális ünnepének. 

Meghalt Ragályi Elemér Kossuth-díjas operatőr

Nyolcvanhárom éves korában elhunyt Ragályi Elemér Kossuth- és Emmy-díjas operatőr, filmrendező, érdemes és kiváló művész. Mint arról a Telex a családra hivatkozva elsőként hírt adott, Ragályi Elemér rövid ideig tartó, méltósággal viselt betegségben csütörtökön hunyt el.

(F)ordítok – 57.

A hangod akkor a legszebb
ha kerete a csöndnek,
a hajad akkor a legszebb,
ha cseléde a napsugárnak

1260 filmet neveztek a IX. Nemzetközi Környezetvédelmi Filmfesztiválra

Idén 105 országból mintegy 1260 filmmel jelentkeztek hazai és külföldi stúdiók neves alkotói a Kék Bolygó Alapítvány támogatásával megrendezett IX. Nemzetközi Környezetvédelmi Filmfesztiválra. Az idei évi mustra fő tematikája a víz világa lesz, vagyis az erről szóló példák és párbeszédek: a víz-hangok.

Vasuki Shastry: Ázsia tündöklése… és bukása?

Gazdasági teljesítménye és társadalomfejlődése okán a 20. század második fele óta Ázsiát egyszerre tartják gazdasági csodának és egy még beváltatlan ígéretnek. Bár a kontinens gazdasági felemelkedése valóban precedens nélküli, Vasuki Shastry szerint sikere még korántsem vehető biztosra. Könyvében a szerző a modern Ázsia sajátos világán vezeti keresztül az olvasót, feltárva, hogy mely társadalmi, gazdasági és környezeti folyamatok képezhetik az ázsiai csoda beteljesülésének akadályát.

Erdőüldözött

Álmomban álmodtam
Hervadt lombok mélyén
Szutykos avarba ragadtan
Üldöztek a fák
Szaggatták agancsom
Vadorzó ágaik

A rezervátum

2025-ben egy addig ismeretlen törzset fedeztek fel a Mecsek egyik völgyében, a Jakab hegytől északra. Az első hetekben még egy veszélyes hajléktalan bandáról cikkeztek az újságok, amely kezdetleges fegyverekkel levadássza a Mecsek kisebb-nagyobb vadjait, kirabolja az arra járó turistákat.

Van és nincs

Születni könnyű, meghalni nehéz.
A képzelet opál tükörén át
Szirupos a hajnal, főnix a vágy,
Söpri a romlás percegő neszét.
Lyukas világ, rostált emlékezet.
Mindenséget érintünk darabig,

Születés-halál keresztjei

Árvácskák, nefelejcsek.
Szirmok és csillagok –
feneketlen tó színére
hulljatok, hulljatok,
álmokból holdat ragyogjatok.

Egy hónap múlva Az ártatlanság vélelme (Prima Facie) ősbemutató a Centrál Színházban

A nemi erőszak ügyekben sikeres ügyvédnő maga is áldozattá válik. Vajon ahhoz elég lesz-e a tehetsége, hogy megvédje magát a férfiak alkotta jogrend keretei között? A tavalyi év legsikeresebb West End produkcióját tűzi műsorra hamarosan a budapesti Centrál Színház. 2023. április 29-én, szombaton 19.30-kor lesz a WhatsOnStage Awards legjobb darabja, Suzie Miller Az ártatlanság vélelme (Prima Facie) című drámájának hazai ősbemutatója.

Valami nedves és hideg / Kandúrversek

Ma hajnalban valami nedves és hideg érintés
ébresztett, kandúrkám nózija az orromon,
így jelezte nekem: éhes macska van a
házban, ébredj!

Nyolcvankét kutató kapta meg Magyar Tudományos Akadémia doktora címet

Nyolcvankét kutató nyerte el 2022-ben a Magyar Tudományos Akadémia doktora címet. A kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegző, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédő kutatók kedden vehették át az MTA Székház Dísztermében a rangos cím megszerzését igazoló oklevelet. Az Akadémia új doktorai között 26 nő található, arányuk 32 százalék.

Álomnapló (részletek) – 66.

Vendégségben vannak nálam V. és az anyja. V-nek szülési fájásai vannak és nálam az én ágyamon gyönyörű kisbabának ad életet. Anyja és a szomszédasszonyom serénykednek a baba és az anyja körül, azt mondják, mentőt sem kell hívni, mert megy minden, mint a karikacsapás.

A bennünk rejlő stációk

(A hatodik)
Útjelző tábla az elfordult tekintet.
Az arcokon ott a hazugságok pora.
Ma a market olcsóbban adja az inget.
Ez a szemekbe nyomott forsale-k kora.

Április 11.: „Bársony nesz inog”

A költészet napján, április 11-én este 7 órakor rendhagyó műsorral várja az irodalomkedvelőket a Pécsi Harmadik Színház. Balogh Robert író-költő meghívására érkeznek a teátrumba pályatársai, kortárs íróink, költőink, hogy újabb vagy régebbi szövegeikből, kedvenc kötetük verseiből, prózáiból, akár színházhoz kötődő alkotásaikból olvassanak fel egy-egy részletet. A fiatalok körében rendkívül népszerű modern műfajok egyike, a slam poetry is helyet kap az esten, sőt, zene is lesz, méghozzá Beck Zoli és a Szélkiáltó együttes két muzsikusának jóvoltából.Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS