Csontváry kiállítás Budapesten és Pécsett • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Csontváry kiállítás Budapesten és Pécsett

170 éve született Csontváry Kosztka Tivadar, az évfordulót közös kiállítással ünnepli a Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria és a pécsi Janus Pannonius Múzeum. A festőgéniusz műveit legnagyobb számban őrző két közgyűjtemény anyagából összeállított tárlat április 13-án a Szépművészetiben nyílik meg, ahol három hónapig lesz látható. Az életművet átfogóan bemutató közös kiállítás augusztusban érkezik Pécsre, az idén 50 éves Csontváry Múzeumba. A közös tárlatot szintén három hónapig láthatja a városban a nagyközönség. A mintegy 40 művet felvonultató kiállítás tisztelgés a magyar festészet történetének egyik legeredetibb és legismertebb alkotója előtt.

A Szépművészeti Múzeumban utoljára 60 évvel ezelőtt, 1963-ban nyílt kiállítás Csontváry műveiből, a baranyai vármegyeszékhelyen pedig a Csontváry Múzeumban látható alkotások első alkalommal egészülnek ki a fővárosi gyűjteményben őrzött művekkel. A két intézmény egyesített gyűjteményének köszönhetően együtt lesz látható Csontváry híres Önarcképe és Magányos cédrusa, a nagy méretű Taorminai görög színház romjai című alkotása és a Nagy Tarpatak a Tátrában című festménye, ahogy a Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban és a Jajcei vízesés című művek is.

Amíg a pécsi múzeum Csontváry művei a fővárosban vendégeskednek, a két intézmény együttműködésének köszönhetően egy Toulouse-Lautrec alkotásaiból válogatott kiállítást láthatnak a Janus Pannonius Múzeumban. A Szépművészeti gyűjteményében őrzött gazdag  anyagból 2014-ben, a mester születésének 150. évfordulóján nyílt tárlat a fővárosban, amelynek több mint százezer látogatója volt, de az elmúlt években nagy sikerrel mutatkozott be a különleges kollekció Rómában és Pekingben is.

A közös kiállítások után a pécsi Csontváry Múzeum megszépülve, a korábbi tárlattal várja látogatóit.

 

Csontváry Kosztka Tivadar: A Jupiter templom romjai Athénben (részlet) (1904) – vászon, olaj
Janus Pannonius Múzeum Képző- és Iparművészeti Osztályának gyűjteménye

 

Budapest – Pécs, Csontváry170 emlékkiállítás a Magyar Nemzeti Galéria és a Janus Pannonius Múzeum gyűjteményéből
Budapest, Szépművészeti Múzeum
2023. április 14 – július 16.

Pécs, Janus Pannonius Múzeum Csontváry Múzeuma
2023. augusztus 1 – 2023. november 5.

 

Toulouse-Lautrec világa
Pécs, Janus Pannonius Múzeum Csontváry Múzeuma
2023. április 17 – 2023. július 16.


HozzászólásokArchívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS