Batthyány-Strattmann László, az „Orvosok Hercege” és a „Szegények Orvosa” • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Batthyány-Strattmann László, az „Orvosok Hercege” és a „Szegények Orvosa”

Filmvetítés és emlékest a KDNP pécsi székházában

Batthyány-Strattmann László (Forrás: Wikipédia)

A nagy múltú és sokágú Batthyány-család egyik jeles képviselője volt herceg Batthyány-Strattmann László (1870-1931), akinek boldoggá avatási eljárását a bécsi érsekség és a szombathelyi püspökség már 1944-ben megindította, de az ismert történelmi események miatt sajnos félbeszakadt. Az új eljárást 1982-ben László István kismartoni püspök indította meg, amelynek eredményeként őt 2003. március 23.-án avatta boldoggá Szent II. János Pál pápa.

Tekintsük át életútját e jeles férfiúnak, aki a „Szegények Orvosa” megtisztelő címet viselte. Ne higgyük azonban, hogy életútjának kezdete zökkenőmentes volt. Szülei 6. gyermekeként született, azonban édesapja nemsokára elhagyta családját, evangélikus hitre tért át, hogy újból megházasodhasson. Édesanyját 12 éves korában vesztette el. Amikor a tehetséges ifjú a bécsi egyetemen megkezdte tanulmányait, más irányú tárgyakat tanult. Életének ezen szakasza is zilált volt, egyik futó kapcsolatából például lánya is született. Amikor azonban 1896-ban megkezdte orvosi tanulmányait, már tudta: megtalálta hivatását.

Egyetemi évei alatt ismerkedett meg élete szerelmével, Maria Theresia Coreth zu Coredo und Starkenberg grófnővel (1874-1951, beceneve Misl volt), akinek hű támogatása nélkül nem futhatott volna be ilyen dicső életpályát. (Egyébként az ő boldoggá avatásának eljárása szintén megindult a mai korban.) Bécsben 1898-ban kötöttek házasságot, 12 gyermekük született.

Körmendi kastélya (Forrás: Wikipédia)

Miközben diplomája megszerzése után előbb sebész-, majd szemész-orvossá képezte tovább magát, Köpcsényben magánkórházat alapított. Amikor pedig távoli rokona, Batthyány-Strattmann Ödön (1826-1914) elhalálozott, megörökölte hercegi címét. Családja körmendi kastélyába költözött, sebészeti rendelőt nyitott itt, és a mélyen katolikus vallású orvos a szegényeket ingyen gyógyította, sőt gyógyszereket is ingyen adott a rászorulóknak pályafutása során, ezért a „Szegények Orvosa” címet nyerte el. 59 éves korában azonban hólyagrákot állapítottak meg nála, egy év múltán hunyt el. Örök nyughelye a burgenlandi Németújváron van.

Emlékét felesége, gyermekei után rokonai, leszármazottai őrzik mind a mai napig: Dunakilitin, szülőfalujának templomában, általános iskolájában, kastély-kertjében, a sziget-közi templomban, a kanadai Vancouver egyik templomában, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem kápolnájában. Körmendi kastélyában múzeum működik. 1992-ben életmű-díjat hoztak létre tiszteletére. A magyar kormány 1999-ben róla elnevezett orvosi díjat alapított, Szombathelyen pedig 2002-ben emlékére templomot szenteltek föl, emellett a rákoscsabai templom társ-védőszentje. A nyíregyházi Jósa András Oktatókórház szemészeti osztályán emléktáblát avattak, és a műtő szintén róla van elnevezve…

A Kereszténydemokrata Néppárt baranyai és pécsi szervezete székházában 2023. április 3.-án, boldoggá avatásának évfordulóján, szép számú hallgatóság előtt vetítették le az „Orvosok hercege – Batthyány-Strattmann László” című dokumentumfilmet, amelyben fiú dédunokájának szemszögéből követtük végig életútját, szólaltak meg az emlékező leszármazottak, az emlékét őrző egyházi és világi személyek itthon és külföldön. A filmet követően gróf Batthyány-Schmidt Margit emlékezett rá, a Batthyány családra, és válaszolt a kérdésekre, fölvetésekre.

Elmondta, hogy milyen különcnek számított abban az időben, mert kora nem tudta hová tenni azt a nemes szándékát, hogy főúr létére, az ország mágnásaként hogyan választhatott polgári foglalkozást. Az meg pláne nem volt mindennapi, hogy kórházakat alapítson, betegeket gyógyítson, vagyona nagy részét emellett a szegények segítésére fordítsa!

Dr. Kamarás Péter köszönti az előadót (Szerző saját felvétele)

Azt szintén megtudtuk, hogy a szerteágazó Batthyány-rokonság minden évben kétszer összejön, és emellett nagyon összetartó a hagyományok ápolásában.

Jelen sorok írója főlevéltárosi múltjából említette meg a bólyi Batthyány-Montenuovo-i ággal kapcsolatos tudnivalókat, emlékezett meg gróf Batthyány Kázmérról, országunk első külügyminiszteréről. A nagy sikerű összejövetel végén dr. Kamarás Péter önkormányzati képviselő, a KDNP városi szervezete elnöke köszönte meg előadónk szakszerű, lelkes tájékoztatását, a részvevők jelenlétét.

Végezetül idézzük föl Batthyány-Strattmann László herceg egyik lélekemelő gondolat-fűzérét: „Szeretem a hivatásom, a beteg megtanít Istent egyre jobban szeretni, s a beteg többet segít nekem, mint én neki! Oly sok szívszeretetet adhatok, hisz a szegény betegek oly sok szeretetre vágynak. Adja Isten, hogy az ő dicsőségére sokaknak segíthessek! Megvigasztalhassam őket, s szívüket hozzád vezethessem!”


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS