Sakk: Orosz-kínai párharc Carlsen elárvult trónjáért • Hetedhéthatár

Sport

Sakk: Orosz-kínai párharc Carlsen elárvult trónjáért

A pénteki ünnepélyes megnyitót követően húsvétvasárnap kezdődik az orosz Jan Nyepomnyascsij és a kínai Ting Li-zsen párharca, amelynek győztese megszerzi a sakkvilágbajnoki címet.

A felek a kazahsztáni Asztanában ülnek asztalhoz, és ha a 14 parti után, április 29-én döntetlenre állnak, 30-án rövidített játékidejű mérkőzések határoznak arról, hogy ki foglalja el a sakkvilág trónját a következő két esztendőre. A regnáló világbajnok norvég Magnus Carlsen, aki a legutóbbi döntőben éppen Nyepomnyascsijt győzte le 7,5-3,5-re, tavaly október 31-én erősítette meg hivatalosan, hogy motiváció híján nem vállalja a klasszikus sakkban őrzött címének megvédését orosz kihívójával szemben.

A világranglistán második Jan Nyepomnyascsij a világbajnokjelöltek legutóbbi tornájának nyerteseként vívhat meg ismét a titulusért, míg a nemzetközi szövetség, a FIDE rangsorában harmadik kínai vetélytársa Carlsen visszalépése nyomán, a jelöltek viadalának második helyezettjeként jutott a lehetőséghez, hogy a vb-címért harcolhasson.

A FIDE honlapjának előzetes anyagában azt írta, hogy a 32 esztendős Nyepomnyascsij négyévesen tanult meg sakkozni a nagyapjától. Tanári családban nőtt fel, és nem csak a szellemi sportban számított csodagyereknek. 2007 óta nagymester, és most van pályafutása csúcsán. Idén februárban lépett előre a sakkvilág második legjobbjának pozíciójába, karrierje eddigi legmagasabb ÉLŐ-pontszámát elérve (2795).

A 30 éves Ting Li-zsen a FIDE minősítése szerint a történelem legerősebb kínai játékosa. Tehetsége már ifjú korában megmutatkozott, 16 évesen a legfiatalabb kínai bajnokká avanzsált, és ugyanabban az évben, 2009-ben lett nagymester. Viszont csak 2015 augusztusában került be a világranglistán a legjobb tízbe. 2018 szeptemberében Ting lett az első kínai, összességében pedig a 14. olyan játékos, aki ÉLŐ-pontokban áttörte a 2800-as határt. Jelenleg 2788 pontja van. Játékerejét mutatja, hogy 2017-2018-ban 100 meccsen át tartó veretlenségi sorozatot ért el, amelynek 2019-ben Carlsen vetett véget.

Nyepomnyascsij és Ting eddig 14 klasszikus partit váltott egymással, s a mérleg az orosznak kedvez, aki kilenc döntetlenjük mellett háromszor győzött, míg a kínai két alkalommal diadalmaskodott. Asztanai párharcuknak minden mérkőzése helyi idő szerint 15.00 – a magyar szerint 11.00 – órakor kezdődik, és két fordulónként van pihenőnap.

A világbajnoki csata nyereményalapja kétmillió euró, ebből 1,2 millió a nyertesé.

(Forrás: MTI)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS