Tóték: Örkény műve a máról is szól • Hetedhéthatár

Színház

Tóték: Örkény műve a máról is szól

A Pécsi Harmadik Színház is csatlakozott a 2023-as esztendő legjelentősebb világszínházi eseményéhez, a húsvétkor kezdődött és Szent Iván-éjig tartó 10. Színházi Olimpiához két határon túli, magyar nyelvű előadás befogadásával. Az aradi-szegedi koprodukcióban született Karnyóné-előadás nagy sikerrel lezajlott áprilisban, május 16-án és 17-én este 7 órakor a beregszászi teátrum emblematikus előadásának számító Örkény-mű, a Tóték lesz látható a teátrumban.

Örkény István drámája, a Tóték Vidnyánszky Attila rendezésében a beregszászi társulat emblematikus előadása, amelyről 2004-es bemutatója után azt írták a kritikusok, hogy nem egy valamikori háborúról, vagy általában a háborúról szól, hanem konkrétan a második világégést idézi meg, Örkény szellemében. Az elmúlt 19 év alatt sok minden változott a világban, ami direkt utalások nélkül is rímel a kiszolgáltatottak tragikomédiájára – ahogy az író nevezte a Tótékat. Fájó, hogy napjainkban egy újabb jelentésréteg épült rá a darab alaphelyzetére, hisz szereplőinek életébe lehetetlen nem belelátni a jelenleg dúló orosz-ukrán háború tragédiáját. Ennek tükrében máshogy szólnak a katonadalok, másként tekintünk a rossz híreket nem továbbító postás figurájára, s persze az őrnagyra is.

Az eredeti szereposztás mindössze annyiban módosult az elmúlt közel két évtizedben, hogy Orosz Melindától tavaly, 18 év után a kaposvári egyetemen tanuló, szintén kárpátaljai születésű színinövendék, Polyák Anita vette át Ágika szerepét. Sokak szerint az őrnagyot megformáló Trill Zsolt alakítása minden túlzás nélkül vetekszik Latinovits Zoltánéval, aki a darab 1967-es ősbemutatójának és a Fábri Zoltán által rendezett legendás filmnek is főszereplője volt. A IX. Pécsi Országos Színházi Találkozón Trill Zsolt kapta a MASZK színész-zsűrijétől a legjobb férfialakítás díját. Tótnéként Szűcs Nelli, a tűzoltóparancsnokként Tóth László és a postást játszó Rácz József is emlékezetes szerepformálással ajándékozza meg a közönséget.

Vidnyánszky Attila úgy véli, „a ma problémái nagyrészt ugyanazok, mint a Tóték keletkezésének idején voltak, és Örkény alapkérdéseket boncolgat. Az emberi természet nem változik, és az a viszonyrendszer, amit a darab felvázol, abszolút átültethető a mába. Ez a nagy művek, a klasszikusok sajátja.”

A Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház előadását 2023. május 16-án és 17-én 19 órakor tűzi műsorára a 10. Színházi Olimpia keretében a Pécsi Harmadik Színház, mely a két, határon túli magyar nyelvű produkció befogadása révén részese a 70 helyszínen több mint 7500 résztvevővel zajló nemzetközi színházi seregszemlének, melyre 58 ország 400 társulata 750 előadást hoz Magyarországra.

 

Fotó: Eöri Szabó Zsolt #eorifoto

Fotó: Eöri Szabó Zsolt #eorifoto

Fotó: Eöri Szabó Zsolt #eorifoto

Fotó: Eöri Szabó Zsolt #eorifoto


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS