Egypercesnovella-író pályázat • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Egypercesnovella-író pályázat

A tavaly 110 éve született Örkény Istvánt egyperces novellái tették a groteszk meghatározó művelőjévé magyar és világirodalmi szinten egyaránt. Talán kevesen tudják, de e műfajteremtő alkotások első darabjai abban az időben születtek, amikor az eredetileg gyógyszerész-vegyészmérnök végzettségű Örkényt az 1956-os forradalom után hallgatásra ítélték, és az Egyesült Gyógyszer- és Tápszergyárban dolgozott. A vállalatot ma már Egis Gyógyszergyár Zrt.-ként ismerjük, és idén, 2023-ban, ünnepli fennállásának 110. évfordulóját.

Ez alkalomból az Egis Gyógyszergyár Zrt. és az Örkény István Színház egypercesnovella-író pályázatot hirdet.

Pályázni olyan, legfeljebb 110 szavas alkotásokkal lehet, amelyek az örkényi, groteszk, ironikus világlátás szellemében beszélnek mindennapjaink abszurditásáról, lehetőleg – de nem kötelező jelleggel – az egészség témájához kapcsolódva.

Egy szerző legfeljebb két pályamunkával jelentkezhet. A pályázatból kizárásra kerülnek azon pályaművek, amelyek más pályázaton nyilvánosságot kaptak (pl. nyertes pályázatként), vagy szerzői jogot sértenek. A pályázaton az Egis Gyógyszergyár Zrt. munkavállalói nem indulhatnak.

A pályázat jeligés; a jeligével ellátott pályamunkákat elektronikus úton várják a palyazat@orkenyszinhaz.hu e-mail címre, 2023. július 31-éig.

A jelige feloldását (jelige, az alkotó neve és elérhetőségei) postai úton várják a kiírók az Örkény István Színház címére: 1075 Budapest, Madách tér 6. szám.

A pályázat eredményhirdetése 2023 őszén ünnepélyes keretek között történik. A díjátadóról szóló beszámolót és a díjazottak nevét közzétesszük az Örkény Színház, illetve az Egis Gyógyszergyár Zrt. honlapján és közösségimédia-felületein.

A bíráló bizottság tagjai:

  • Ari-Nagy Barbara, az Örkény István Színház dramaturgja
  • Bíró Kriszta, az Örkény István Színház színművésze
  • Varga Zsófia, az Örkény István Színház dramaturgja

A zsűri által legjobbnak ítélt alkotásokat az Örkény István Színház színészei felolvassák, az ebből készült videósorozatot pedig a Színház, illetve az Egis Gyógyszergyár Zrt. közzéteszi saját közösségimédia-csatornáin.

A díjazott alkotók két személyre szóló színházbérletet nyerhetnek az Örkény Színház 2023/24-es évadára.

 

Az egyperces novellák esszenciáját kötetnyitó művében ekképpen foglalja össze Örkény István:

„A mellékelt novellák rövidségük ellenére is teljes értékű írások. Előnyük, hogy az ember időt spórol velük; mert nem igényelnek hosszú hetekre-hónapokra terjedő figyelmet. Amíg a lágy tojás megfő, amíg a hívott szám (ha foglaltat jelez) jelentkezik, olvassunk el egy Egyperces Novellát. 

Rossz közérzet, zaklatott idegállapot nem akadály. Olvashatjuk őket ülve és állva, szélben és esőben vagy túlzsúfolt autóbuszon közlekedve. A legtöbbje járkálás közben is élvezhető! 

Fontos, hogy a címekre ügyeljünk. A szerző rövidségre törekedett, nem adhatott hát semmitmondó föliratokat. Mielőtt villamosra szállnánk, megnézzük, milyen jelzésű a kocsi. E novelláknak éppily fontos tartozékuk a címe. 

Ez persze nem azt jelenti, hogy elég csupán a föliratokat olvasgatni. Előbb a cím, aztán a szöveg: ez az egyetlen helyes használati mód. 

Figyelem! 

Aki valamit nem ért, olvassa el újra a kérdéses írást. Ha így sem érti, akkor a novellában a hiba. 

Nincsenek buta emberek, csak rossz Egypercesek!”   

 

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS