A Szent István könyvhét a magyar keresztény könyvkiadók legrangosabb és legnagyobb hazai seregszemléje • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

A Szent István könyvhét a magyar keresztény könyvkiadók legrangosabb és legnagyobb hazai seregszemléje

Az 1993 óta májusban megrendezésre kerülő Szent István Könyvhét célja, hogy az országszerte működő keresztény könyvkiadók, és szellemi műhelyéből kikerült műveik évente egyszer a nagy nyilvánosság előtt is bemutatásra kerüljenek, átfogó képet adva az olvasóknak a keresztény könyvkiadás aktuális helyzetéről. A Szent István Társulat e könyvhét megrendezésével törekszik a nemzeti kultúra részét képező írásos, ökumenikus jellegű keresztény hagyomány ápolására és megjelenítésére.

Az idei könyvhetet Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, a Szent István Társulat fővédője nyitotta meg 2023. május 15-én.

Minden évben, a Szent István Könyvhét ünnepi megnyitóján adják át a Stephanus-díjakat. A díjazottak minden évben – az alapító okirat szerint – olyan szerzők, akik magyar nyelven megjelent műveikben, publikációikban az egyetemes keresztény-európai kultúra értékrendjét közvetítik, mind a teológiai tudományok, mind pedig az irodalmi műfajok területén. Idén a díjat teológiai kategóriában Főtisztelendő Marton József pápai prelátusnak, irodalmi kategóriában pedig Sáry Pál intézetvezető egyetemi tanárnak ítélték oda.

A megnyitón elhangzott,hogy 29 könyvkiadó várja az érdeklődőket. A Kiállítók hazánk számos térségét képviselik: Budapesten kívül Szegedről, Pannonhalmáról, Kecskemétről, Szombathelyről, Magyarszékről és Marosszentgyörgyről is érkezett könyvkiadó.

Az olvasók a hét minden napján, a téren felállított dedikálóasztaloknál találkozhatnak a szerzőkkel, a könyvkiadók saját szervezésében a hét folyamán könyvbemutatókat tartanak a Stephanus Könyvesházban. A Szent István Könyvhét, bár budapesti rendezvény, a Szent István Könyvklub segítségével – országos és határon túli terjesztésével – jócskán túlmutat egy pusztán Budapesten elérhető rendezvénynél.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS