Egy csepp Kína • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Egy csepp Kína

A MÚOSZ Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztálya Elek Lenke elnök vezetésével kihelyezett szakosztályi rendezvényt tartott a X. kerület Monori Center nevű térségében, amelyet China Town-nak is neveznek. A program célja a Wanhao Étterem étel és italkülönlegességének megismerése volt.

Rajongója vagyok  a kínai konyhának, ezért érdeklődéssel mentem el Kőbányára, a Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztály Monori Centerbe „kihelyezett” rendezvényére.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara magyar-kínai tagozatának elnöke, Nádasi Tamás tartott kimerítő előadást, akitől a „személyes” úti élményeiről is hallottunk. Sok érdekes dolgot tudtunk meg, például azt, hogy kb. százezer kínai él Magyarországon. Szólt többek között két testvérvárosi kapcsolatról, ahol a hazai „érintettek” – Hévíz és Nagykanizsa – mintegy százszor kisebbek partnereiknél. S tulajdonképpen ez a lényeg! Az 1,4 milliárd lakosú ország rengeteg dologban tud, tudna segíteni hazánknak, csak a politikai felhangokat kellene elkerülni.

Nádasi elmondta, hogy korunkban a nemzetközi geopolitikai erőviszonyok jelentős átalakuláson mennek keresztül. A második világháborút követően a hidegháborúban két szuperhatalom állt szemben egymással, az USA és a Szovjetunió. A keleti blokk felbomlásával az Egyesült Államok vált a világ vezetőjévé csaknem minden tekintetben. Teng Hsziao-ping reformpolitikájának meghirdetését követően, de főként az elmúlt két évtizedben, Kína óriási fejlődésen ment keresztül, átlagban évi 6-7 százalékos GDP-növekedést produkálva. Kereskedelmi forgalma világelső, és már a vásárlóerő paritáson vett bruttó hazai termék tekintetében is megközelíti az amerikaiakat. Szakértők szerint hamarosan átveszik a vezető szerepet az USÁ-tól.

Lapunk megkérdezte a kínai tagozat elnökétől, hogy együttműködnek-e a parlament Dr. Simicskó István által vezetett Magyar-Kínai baráti társaságával és a Zombori Klára által vezetett Magyar-Kínai Baráti Társasággal?

A kínai bizottság elnöke válaszában elmondta, hogy hallott róluk„ több bizottság”, „társaság” munkálkodik a kapcsolatok építésén, de igazából egymással nemigen állnak szóba. Majd azt mondta,  hogy „együtt” sok minden könnyebben menne.

Dr. Rátz Tamarától, a Kodolányi János Egyetem tanszékvezetőjétől megtudtuk, hogy sokan tanulnak a már itt élők közül, de olyanok is, akik egyenesen Kínából érkeznek, képezni magukat. „Import” érkezik rendesen, az „export” azonban még csekély. A turizmus fellendülhet, persze elsősorban onnan ide.

Eközben Henry Qu és Xiambo Huang a gasztronómiában „jeleskedett”.

A következőkben  a kínai pálinkával és sült kacsával töltött palancsintával ismerkedtem, amelyekről a következőkben számolok be.

Kínai likőr: A kínai likőr hosszú történetre tekint vissza, és számos különböző típusa létezik az ország különböző régióiban. Az egyik legismertebb és legelterjedtebb kínai likőr a baijiu. Ez egy erős, gabonából készült szeszital, amely hagyományosan rizsből vagy szorból (búza, kukorica, árpa) készül. A baijiu rendkívül népszerű Kínában, és gyakran ünnepek, esküvők és más ünnepi események része.

Kínai kacsasült palacsinta: Ez egy hagyományos kínai étel, amely a kacsahús és a vékony búzaliszt palacsintája kombinációjából áll. A kacsát először hosszú ideig pácolják különböző fűszerekkel, majd sütik vagy roston sütik, hogy a bőr ropogós legyen és a hús puha és ízletes maradjon. A kacsahúst tipikusan vékony szeletekre vágják, majd a friss palacsintákba helyezik, és kísérőként zöldségekkel, hagymával és egy különleges szósszal fogyasztják. A kacsasült palacsinta kiváló ízű és népszerű választás a kínai éttermekben.

Mind a kínai likőr, mind a kínai kacsasült palacsinta népszerű és jellegzetes fogások, amelyeket érdemes kipróbálni, ha valaki érdeklődik a kínai konyha iránt. Kínában számos helyen és étteremben megtalálhatók, és lehetőség van otthon is elkészíteni őket, ha a megfelelő összetevők és receptek rendelkezésre állnak.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS