Filmfesztiválkörkép • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Filmfesztiválkörkép

A Kárpát-medence magyar szervezésű filmfesztiváljai mutatkoztak be az I. Savaria Konferencián 2021-ben. Az eseményen a fesztiválok szervezői és vezetői bemutatták a saját fesztiváljuk történetét, küldetését és a filmkultúrában betöltött szerepüket. Emellett olyan témákat érintettek, mint a finanszírozás, az európai támogatási lehetőségek, valamint az animációs film és a képírók helyzete.

A konferencia nyitóelőadását Dr. Kollarik Tamás PhD, a konferencia elnöke tartotta, aki Vincze Zsuzsanna és ő közös kutatását ismertette. 2020 februárjában összeállítottak egy 32 kérdést tartalmazó kérdőívet, hogy felmérjék a magyar filmfesztiválok helyzetét. A kérdőívet a jelenleg működő filmfesztiváloknak küldték el, és önkéntes adatszolgáltatásra kérték őket.

Az eseményt Bíró Tibor, a CINEFEST Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál igazgatójának előadása követte, majd Paszternák Ádám beszélt a Kreatív Európa Iroda Média Alprogramjáról, és Bartók Csaba mutatta be a felvidéki képírók helyzetét.

Demeter Éva, az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál fesztiváligazgatója bemutatta a fesztivál történetét. Buglya Zsófia, az Uránia Nemzeti Filmszínház programigazgatója az Uránia és az Urániák történetéről tartott előadást.

Tolnai Szabolcs filmrendező ismertette a Vajdasági magyar filmszemle működését, Lovass Tibor pedig a Göcsej- és a Savaria filmszemlék küldetéséről, szerepéről és történetéről beszélt.

Zágoni Bálint rendező és forgatókönyvíró bemutatta az erdélyi magyar filmszemle, a Filmtettfeszt 20 évét a konferencia résztvevőinek.

Mikulás Ferenc, a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál igazgatója bemutatta a fesztivált az érdeklődőknek. Fülöp József, a MOME rektora pedig az animációs műfajról és közönségéről tartott előadást. Szosznyák Dominika, a MOME Animációs fesztiváloztatásért felelős szakembere is tanulmányával szerepel a kötetben, amely az animációs fesztiválok szerepéről szól.

*

A napokban jelent meg a Filmfesztiválkörkép című kötet, amely összefoglalja a konferencia résztvevőinek előadásait és bemutatja a magyar filmfesztiválok gazdag és sokszínű világát. A kötetben a konferencián részt vevők beszámolói mellett tanulmányok is helyet kapnak, amelyek tovább mélyítik a filmfesztiválok világának megértését. Az animációs fesztiválok szerepéről szóló tanulmány különösen fontos, mivel az animációs film egy egyre népszerűbb és elismertebb műfaj, amelynek fesztiválok révén lehetősége nyílik bemutatkozni és elismerést szerezni. A kötet által összegyűjtött információk és tanulmányok segítenek a filmfesztiválok szakembereinek és érdeklődőinek jobban megérteni és felfedezni a magyar filmfesztiválok sokszínűségét, valamint hozzájárulnak a filmkultúra fejlődéséhez és elősegítik a szakmai kapcsolatok kiépítését a Kárpát-medence magyar filmfesztiváljai között. A kötet a Magyar Művészeti Akadémia Magyar Mozgókép Intézetének gondozásában, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME), a FilmHungary és a Savaria Filmszemle szakmai támogatásával jelent meg. Szerkesztője Dr. Kollarik Tamás PhD.

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS