A fotózás az alkotás, a variációk, a lehetőségek tárháza • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

A fotózás az alkotás, a variációk, a lehetőségek tárháza

2023. május 13-án nyílott meg Gyöngyösi Ferenc önálló fotókiállítása, „Ruszin szemmel” címmel, a pécsi nemzetiségi irodában. Ebből az alkalomból beszélgettünk a fiatal alkotóval, aki így vall magáról:

Minden művészeti ág felé rendkívül érdeklődő vagyok, ha éppen úgy tartja kedvem, leülök rajzolni, máskor verseket írok, képeim leírását is rendszerint egy-egy idézettel, versrészlettel díszítem, a fotózás mellett a gitár lett a fő hangszerem, mellyel számos fellépésen, versenyen, megmérettetésen estünk át az elmúlt hat-hét év alatt.

A fotózást is igyekszem egyre komolyabban elsajátítani, aminek eredményeképp több csoportos és két páros kiállításon vehettem részt a képeimmel. Az utóbbi közül az egyik édesanyámmal, Hajdú Hajnalkával, rendeztük, akinek a fotózás iránt kialakult szeretetemet köszönhetem. 2021 októberében, a Pécsi Városháza nemzetiségi irodája biztosított nekünk helyszínt. 2022 októberében egy Londonban élő ruszin fotóssal tartottunk egy közös kiállítást. Ezt követte a mostani egyéni kiállításom. 2022 óta vagyok tagja a Mecseki Fotóklubnak, ahol igyekszem minél többet tanulni.

 

 

Milyen kötődésed van a ruszin nemzetiséghez?

A Ruszinsághoz való szoros kötődésemet mesteremnek, Cehily Józsefnek, a Pécsi Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat elnökének köszönhetem, aki bevezetett a ruszin nemzetiség életébe, rejtelmeibe. Sok programot szervezünk együtt.

Mit jelent számodra a fotózás?

A fotózás az alkotás, a variációk, a lehetőségek tárháza számomra. Az az egy pillanat, amikor belenézek a gépbe, és elkattintom… Az az egy pillanat csak az enyém.

Kik a példaképeid?

Példaképnek édesanyámat tudnám mondani főként, mellette pedig Szendrő László, fotóművészt említeném meg. Belőlük gyúrtam össze azt a fotós alapot, amelyről építkezem: igyekszem egyedit alkotni, nem mást utánozni.

Mi alapján válogattad ki a kiállítás anyagát?

A képek egy részének Pécs a témája, és mivel ezek fekete-fehér, árnyjátékos képek, melyek közül néhányat egy-egy színnel díszítettem. Nagy kedvenceim ezek a fotók, így nem volt kérdés, mi képezze a kiállítás anyagának egyik felét. A másik fele viszonylag új irány: a portrék, modellfotók, melyek szintén árnyékokkal való játékkal tettem még különlegesebbé, titokzatosabbá.

Hogy alakult ki nálad ez a fény-árnyék látásmód?

Maga a látásmód részben édesanyámnak köszönhető, sok részletre ő vezetett rá. Ám magam is átestem egy folyamaton, amely utat én magam jártam ki magamnak: szépen lassan azt vettem észre, hogy a képeim java olyan épületeket ábrázol, melyekre árnyék vetül valahogy.

Milyen Pécs fotós szemmel?

Pécs rendkívül sokszínű, sok lehetőséggel bíró város. Nem túl zsúfolt, viszont egyes épületeken rengeteg olyan díszítés látható, amiket érdemes megnézni. Az egyik kedvenc filmem fő gondolata az, hogy nézz fel. Mióta láttam ezt a filmet, emelt fejjel járom az utcákat, és keresem, kutatom a házak érdekesebbnél érdekesebb részleteit.

Mik a további terveid?

A további terveimben számos kiállítás szerepel, évente legalább kettő (párban és egyénileg). A következő nagy tervemen már hónapok óta dolgozom: egy Low Key aktfotókból álló kiállítás szeretnék rendezni, illetve idővel egy hasonló témájú könyvet szeretnék kiadni, amelyben a képek mellett versek és gondolatok is helyet kapnának.
Továbbá szeretnék több magyar és külföldi fotósszövetség tagja lenni a jövőben.

 

 

Gyöngyösi Ferenc kiállítását 2023. június 1-ig lehet megtekinteni a nemzetiségi iroda nyitvatartási ideje alatt. Ha az iroda zárva tart, a Városháza portáján lehet érdeklődni, minden hétköznap este hét óráig.

A nemzetiségi iroda nyitvatartása:
Kedd: 9.00-12.00 és 13.00-16.00
Szerda: 13.00-17.00
Csütörtök: 12.00-16.00
Péntek: 9.00-13.00

(Illusztrációk: Gyöngyösi Ferenc fotói)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS