Tíz nap a „zene miniverzumában”, a találkozások élményével Budapest legkülönlegesebb helyszínein • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Tíz nap a „zene miniverzumában”, a találkozások élményével Budapest legkülönlegesebb helyszínein

A Fesztivál Akadémia Budapest július 14. és 23. között több mint 30 klasszikus zenei és fusion-jazz koncerttel, színház-irodalom-kerekasztal beszélgetésekkel várja közönségét. Kelemen Barnabás és Kokas Katalin művészeti vezetők hívó szavára a nemzetközi zenei élet és a hazai művészvilág kiválóságai lépnek fel 10 napon át a magyar fővárosban.

A fesztivál programjait tartalmazó Papageno különszám borítója

A Fesztivál Akadémia Budapest (FAB) idén július 14-én este 7 órakor grandiózus, 3 félidős gálakoncerttel nyit a Zeneakadémia Nagytermében a Concerto Budapesttel, 9 sztárszólista és 3 karmester fellépésével. A fesztivál fináléja a „Viva La Gitane” Roby Lakatos, Hosszú Géza Legoczky, Söndörgő, Sárközy Lajos Jr. mellett Brahms muzsikáját többek között Vilde Frang, Reto Bieri, Kelemen Barnabás adják elő szintén a Zeneakadémia Nagytermében.

A kezdet és a vég között a „múzeum nap” végén Széchenyi fürdőbeli Söndörgő muzsikás ejtőzésre, margitszigeti egész napos családi kiruccanásra, késő esti jazz-fusion Borlai Gergő, Roby Lakatos, Kelemen Kvartett szabadtéri koncertre, a szigeten éjjeli táncházra, BMC kortárs napra és nyilvános Kurtág-mesterkurzusra, ingyenes matinékoncertekre, megannyi „nem szokványos” élményre várják a közönséget.

A Zeneakadémiai nagykoncertek – A katona történetét kivéve – este 7 órakor kezdődnek és fél 11-ig tartanak. Július 15-én délután 2-kor regisztrációhoz kötött Schubertiáda koncert lesz a Zeneakadémián a Solti teremben, sztárszólisták együtt kamaráznak Schubert legszebb műveiből válogatva, melyet este 7 órakor az esti Schubertiada koncert követ. Július 19-én este 8 órakor közkívánatra: A katona története Molnár Piroskával, Kelemen Hannával, ifj. Vidnyánszky Attilával és Bezerédi Zoltánnal – Ascher Tamás rendezésében, majd Mozart Zongoraversenye Shai Wosnerrel.

Július 21-én nagy romantikus és barokk művek terítéken – sztárművészekkel: ifjabb Vidnyánszky Attila első zeneakadémiai rendezésével, Jonathan Cohen barokk korba repítő játékával, és a 3.részben Vilde Frang vezetésével felcsendülő Dvorák G-dúr vonósötössel. Július 22-én Bartók 4 versenyműve: a színpadon Vilde Frang, Andreas Ottensamer, Maxim Rysanov, Kelemen Barnabas, Kim Soltani és a Pannon Filharmonikusok. A zárókoncerten, július 23-án Brahms-kamarazene és cigánymuzsika a legnagyobb sztárokkal: Roby Lakatossal, Hosszu Geza-Legoczkyval, és a Söndörgővel az élen.

Július 18-án, a Múzeumkerti reggelivel induló nap végén a Széchenyi fürdőben, a parton vagy a vízben ejtőzve pihenhetünk Söndörgő zenére, vízparti vacsorával. Érdemes párosan jönni, nemcsak jobb, de olcsóbb is! A fesztivál július 16-án egy napra kiköltözik a szabadba, a Margitszigeti Kristály Színtérre. A gyermekes családok, baráti társaságok egész nap zenés, kézműves, színházi előadások között válogathatnak. Ott lehetünk Szalóki Ági babakoncertjén, Vecsei H. Miklóssal együtt a fűben heverészve, míg a János vitézt felolvassa, vagy részt vehetünk ifj. Vidnyánszky Attila és SZFE osztálya improvizációs produkcióján, hallgathatjuk Berecz Andrást mesélni. Este 8 órától fusion – jazz koncert Borlai Gergővel és a Kelemen Kvartettel, Roby Lakatossal, Söndörgővel, majd éjszaka táncház Pál István Szalonnával, Berecz István vezetésével.

A július 18-i Múzeum-napon a Nemzeti Múzeumtól indulva bejárjuk Liszt Múzeumot, a Magyar Zene

Házát, a Terror Háza Múzeumot, ahol elhangzik Sosztakovics 8. kvartettje, amely a fasizmus áldozatainak állít emléket. A Szépművészeti Múzeumban pedig Perényi Miklós játszik a Várjon Dénes-Simon Izabella házaspárral.

A Fesztivál Akadémia Budapest művészeti vezetői mindenki számára szeretnék elérhetővé tenni a klasszikus zenét, ezért több ingyenes „matinékoncert” is lesz a Zeneakadémián, 19-én 5 órakor a Nagyteremben is, napközben a Solti teremben és a X-es teremben megannyi kis koncerten, a könyvtárnapon, de a 17-i BMC napon ugyancsak térítésmentesen is hallgathatunk zeneműveket. Ezekre csak regisztrálni kell: tickets@festivalacademy.org

Jegyek: https://fesztivalakademia.jegy.hu

Letölthető programfüzet


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS