július 2023 • Hetedhéthatár
Archívum

Időszak: 2023. július

Biztonságunk és a körötte keringő furcsaságok

A biztonság életünkben egy nagyon fontos tényező. Képzeljük el, hogy reggel felébredünk és első gondolatunk, hogy nem vagyunk biztonságban. Azért nem, mert kigyulladhat a ház, elárasztja a lakást a gáz, beázik a tető, ránk töri valaki az ajtót, beront a lakásunkba és inzultál, fenyeget, félemlít, vagy éppen tragédiát okoz, megöl bennünket.

Vadászó Diána – avagy, amikor egy nő „szeret”

Férfitársaim hajlamosak azt hinni, hogy a vadászat az ő privilégiumuk és hogy a másik nem képezi a „vadat”, holott ez bizony nem minden esetben van így. A vadászatnak megvan a maga etikája, ceremóniája és szokásrendje, ami az évszázadok során – részben a technika fejlődésének köszönhetően – sokat változott.

Elmúlt

elmúlt a múlt elmúlt elmúlt elmúlt elmúlt elmúlt a múlt az ami elmúlt az ami nincs ami végleg elmúlt talán nem is vetted észre mert a nincs nem látszik mert végleg elmúlt hangok hangfoszlányok képek csupán de már nem látod nem hallod igazán mert elmúlt

Tarnai Tibor: A kis családi szállodák túl fogják élni a változásokat

Tarnai Tiborral, a Hotel Pension Continental tulajdonosával szobájában beszélgetünk Bécsben, 2012. augusztus 25-én. Tiborral 12 évig együtt jártunk Budapesten, először a Május 1. általános iskolába, és utána a mostani Szent István, akkor I. István Gimnáziumba.

Olyan nincs, hogy semmi nincs

Már Szókratész megmondta:
Semmi nem jöhet
A semmiből, úgy ahogy
Semmi nem válhat semmivé…
Lehet, hogy egy kőből jöttünk
Virágból, árnyékból

Levéltáros vándorgyűlés: Lakitelek, 2023

Az 1935-ben megalakult, és 1986-ban újjáalakult Magyar Levéltárosok Egyesülete (MLE) éves, három napos vándorgyűlését 2023. július 24. és 26. között tartotta Lakitelken. Az országos levéltáros társadalmat összefogni kész egyesület a támogatókkal és a külföldi meghívottakkal együtt tartalmas, sokágú programot állított össze, és sikeresen valósította meg a Lakiteleki Népfőiskola területén.

2023. júliusában is nagy sikert aratott a tíznapos Fesztiválakadémia Budapesten, a Zeneakadémián

Idén július 14-23. között rendezték meg a Zeneakadémián a Fesztiválakadémiát, ahol többszáz fellépővel, színes kínálattal várták az érdeklődőket. Bár a zenei paletta vázát a komolyzenei klasszikusok adják, a koncerteken ezúttal is jelentős arányt képviselt a kortárs zene, a cigánymuzsika, a dzsessz, a felkérésre alkotott művek ősbemutatója pedig tovább gazdagította a repertoárt. Aki visszatérő közönsége a Fesztiválakadémiáknak, több művészt ismerősként fogadhat, ugyanakkor minden alkalommal újabb tehetségekkel, vagy korábban itt még nem fellépő, ismert művészekkel egyaránt lehet itt találkozni, ami a rendezők dinamikus szemléletéből, és kreativitásából egyenesen adódik.

Város a völgyben

Pompás, őszi tájban röppen velem a panorámabusz. Mintha vitorlás hajó lebbenne a két hegylánc között a völgyben. Az utazónak különös gondolatai támadnak – a városról, ahová megérkezni szándékozik, az emberről, akinek az emlékét fölkeresni vágyna, de leginkább a múló időről.

Pécsi Nemzeti Színházunk történeti forrásai (1895-1949) – 76.

A színházi iroda hírei: A szilveszteri vidám este délutáni helyárakkal. Ma, újév (sic!) délután 3 órakor a Szilveszter-esti teljes műsort megismétli a társulat. A 12 hónapra beosztott énekes, táncos, látványos kacagtató revü a legjobb újévi szórakozást nyújtja. Zöld bárány Páger Antal vendégfelléptével. Minden este viharos tapsokat arat az operettegyüttes pompás összjátékával, Páger Antallal.

Ferenc József pécsi látogatásai

Ferenc József Szent koronával megkoronázott uralkodóként négy alkalommal járt Pécsett. A Pécsi Figyelő korabeli lapszámai a legapróbb részletekig beszámoltak a látogatásokról. A következőkben tudósítás következik ezekről az eseményekről, távirati stílusban.

Szer elem II.

Megérintesz, lassuló dobogás,
megnyugszik a lélek és vele a táj,
zabolát köt kintre, és bentre is a hold,
magukba zárnak fölfestett csillagok,
bennük szül barackszínt a vágyam

Ellehetetlenülten

pléhlemezre merevedve
a Nem tértartománya nyit
fák nyújtózzák az eget
magukhoz mérten: tétován

Kaposvár fennállásának 150. évfordulóját ünnepli az idei Kaposfest – Nemzetközi fellépőkkel

A Kaposfest – Nemzetközi Zenei és Művészeti Fesztivál számos koncerttel és kísérőprogrammal csatlakozik a somogyi megyeszékhely ünnepi évéhez. Minden nap legalább 150 perc komolyzenét hallgathatnak a Kaposvárra látogatók, valamint várostörténeti séták, műhelybeszélgetések, mesterkurzusok, előadások és filmvetítés teszik színessé a zenei fesztivál programkínálatát. A visszatérő komolyzenei kiválóságok mellett a hazai és a nemzetközi élet legjobbjai alkotnak egyedi kamarazenei formációkat.

„Mi van, ha a varázslat csak egyszeri élmény volt?”

Amikor felismertem, hogy 180 fokos fordulatra van szükségem, fogtam a hétmérföldes csizmámat és felkerekedtem, hogy meghódítsam Amerikát, mégpedig azzal a rejtett szándékkal, hogy a lelki békém helyreállítására tett kísérletet bemutatva titeket is inspiráljalak arra, hogy nehéz körülmények ellenére se adjátok fel a kiút keresését. Az út során végig a táskámban lapult a jegyzetfüzetem.

Reformáció Baranyában

Ha valaki most arra kérne, hogy meghatározzam mi a vallás, nagy bajban volnék. Egy rejtélyes belső erő, ami stabilitást nyújt, egy erkölcsi fék, ami időben közbelép, ha túl gyorsan, túl sokat akarunk, egy lelki mérce, amire néha feltekintünk, vagy netalán tán egy olyan menedék, ahova szorult helyzetünkben fejvesztve igyekszünk? Nem tudom. Csak abban vagyok biztos, hogy az emberré válás pillanatában már létre kellett jönnie, hiszen akkor, ott is valamiben bíznia kellett az ősembernek.Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS