Ilyen még nem volt • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Ilyen még nem volt

A 2023. évi Fesztivál Akadémia ünnepi nyitánya 2023. július 14-én este hét órakor volt a Zeneakadémián. Először Vitályos Eszter miniszterhelyettes köszöntötte a megjelenteket, majd három karmester vezényelte a Concerto Budapest zenekart. A műsor konferálását az egyik művészeti vezető, Kelemen Barnabás látta el.

Teltház volt a 2023. évi Fesztivál Akadémia nyitónapján Budapesten a Zeneakadémián. Először Kelemen Barnabás, az egyik művészeti vezető köszöntötte a megjelenteket, majd Vitályos Eszter miniszterhelyettes köszöntője hangzott el, aki grandiózusnak nevezte a gálahangversenyt. A jelenlévők megtapasztalhatták, hogy igazat mondott. A következőkben a négy és fél órás programot ismertetem.

Először Mozart: Sinfonia cocertante, K364 hangzott el Keller András hegedű és Kokas Katalin brácsa és a Concerto Budapest közreműködésével.

Másodszor Mozart: Ch’io mi scordi di te K505. Megyimórecz Ildikó szoprán és Sunwook Kim zongora és karmester, a Concerto Budapest közreműködésével.

Harmadszor Beethoven: C-dúr hármasverseny. Op. 56. Kelemen Barnabás hegedű, Narek Haknazaryn cselló, Shai Wosner zongora, vezényelt Keller András, a Concerto Budapest közreműködésével.

Negyedszer Brahms: a-moll kettősverseny hegedűre és csellóra, op. 102. Clara Jumi Kang hegedű, Fenyő László cselló, vezényelt Kelemen Barnabás, a Concerto Budapest közreműködésével.

Ötödször Beethoven: 7. A-dúr szimfónia Op. 92. vezényelt Keller András, a Concerto Budapest közreműködésével.

Mindegyik nagy sikert aratott, legalább háromszor tapsolták vissza a művészeket.

Eszembe jutott a 2013. augusztusában Kelemen Barnabással készített interjú, amelyben a karmesterségről beszél, ezt idézem most.

Hogy képzeled el a jövődet tíz év múlva? Család, gyerekek, különböző díjak – nemrég megkaptad a Kossuth-díjat. Mi az, amit még el szeretnél érni?

A nemrég kapott Kossuth-díj egy kellemes meglepetés volt, de azért ösztönző erő, természetesen. Ami most csírájában már elkezdődött növekedni bennem, az a karmesterséggel való foglalkozás. Ez nem egy olyan belső vágyam, hogy minél előbb szeretnék minél többet és minél nagyobb zenekarokat dirigálni. Hanem van bennem egy olyan vágy és késztetés, hogy ezzel is adjak, és ezzel is többet találjak meg a zenében, mint amit eddig talán némely darabokból bárki is megtalált. Úgy érzem, hogy mondanivalóm van azzal, hogy megoldjak bizonyos még egyelőre általam megoldatlannak vélt problémákat zenekari darabokon belül. Három nappal ezelőtt szálltam le Budapestre, Minneapolisból érkeztem, ahol az Indianapolis-i szimfónikusokat dirigáltam, Csajkovszkij vonósszerenádját adtuk elő a teljes vonós karral. Ezek mind fontos dolgok a számomra, de a lépcsőzetesség elvét ugyanígy szeretném folytatni, mint ahogy eddig is, mert úgy érzem, hogy így kisebbet lehet esni. Most már talán egyre kevesebb esélyem van erre. Ami még eszembe jut, természetesen a család fontossága. Úgy érzem, az is egy állandó támaszt jelent. Ez hozzájárul ahhoz, hogy valaki a színpadon is két lábon álljon, és egy magabiztos kisugárzása legyen. Ahhoz, hogy őszintén a zenélésről tudjak beszélni, kell egy olyan háttér, ahová a legjobb szívvel tudok visszatérni. Ez lenne a célom, hogy ez mindig meglegyen.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS