Hat év után ismét Egerben a Közgazdász-vándorgyűlés • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Hat év után ismét Egerben a Közgazdász-vándorgyűlés

Különleges plenáris programra készülhetnek a 61. Közgazdász-vándorgyűlés résztvevői: a konferencia nyitó plenáris ülésén Matolcsy György jegybankelnök, valamint Varga Mihály magyar és Horváth Mihály szlovák pénzügyminiszter egy kerekasztal-beszélgetés keretében vitatják meg a gazdaságpolitika aktuális kérdéseit. A hazai közgazdász szakma legnagyobb éves konferenciájára – amelynek 2023. szeptember 21–22-én Eger ad otthont – mintegy 700 kárpát-medencei magyar közgazdászt vár a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT).

Hat év után tér vissza Egerbe a közgazdász-vándorgyűlés: legutóbb, 2017-ben Tom Sargent Nobel-díjas közgazdász előadásának örülhetett itt a konferencia közönsége. Neves előadókban és gazdag szakmai programban idén sem lesz hiány: két plenáris és 16 helyszíni szekcióülés várja majd a résztvevőket Heves vármegye székhelyén. A nyitó plenáris ülés előadói között ott lesz Windisch László, az Állami Számvevőszék elnöke is, a pénteki, záró plenáris ülés központi pedig témáját az infláció adja majd: erről Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter; Valkó Gábor, a KSH elnökhelyettese; Heiszler Gabriella, a SPAR Magyarország elnök-ügyvezetője, az MKT Kereskedelmi Szakosztályának elnökségi tagja; valamint Bod Péter Ákos egyetemi tanár, az MTA doktora, az MKT alelnöke osztja majd meg gondolatait a hallgatósággal.

A nyitó és a záró plenáris ülésen felül a közgazdász-vándorgyűlés 16 helyszíni, tematikus szekcióban tárgyalja majd a poszt-covid időszak, a háború, az energiaválság és a mesterséges intelligencia okozta gazdasági kihívásokat. A két nap alatt négy teremben párhuzamosan zajlanak majd a szekcióülések a makrogazdaság, a pénz- és tőkepiacok, a vállalati versenyképesség és innováció, valamint a demográfia és az európai integráció témakörében. A szekciókban szó esik majd a magyar gazdaság középtávú kilátásairól, a mesterséges intelligenciáról, a hazai borágazat helyzetéről és a népszámlálás első eredményeiről, a sportközgazdasági szekcióban pedig – immár hagyományosan – olimpiai bajnokokkal is találkozhatnak majd az érdeklődők. A szekciók előadói között ott lesznek a pénz- és tőkepiacon meghatározó vállalatok, bankok, pénzintézetek, a hazai üzleti élet első számú vezetői, neves gazdaságkutatók, elemzők, a Magyar Nemzeti Bank és a különböző minisztériumok felsővezetői egyaránt. A vándorgyűlés programját idén is mintegy tucatnyi előre rögzített szekció egészíti ki – ezek videófelvételét a konferencia kezdetekor teszi közzé a konferencia honlapján az MKT.

A 61. Közgazdász-vándorgyűlés folyamatosan bővülő programja, valamint regisztrációs linkje megtalálható a https://kozgazdasz-vandorgyules.blog.hu oldalon.

Az 1894-ben alapított Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) a magyar közgazdák legrégebbi, legjelentősebb szakmai-tudományos szervezete. A mintegy 3 ezer tagot számláló társaság – közhasznú egyesületként – a szűken vett tudományon túlmutató közgazdasági viták egyik legfontosabb fóruma Magyarországon. Az MKT nem kevesebb, mint 28 szakosztályt működtet, és az ország 16 megyéjében vannak területi szervezetei.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS