Lakiteleki villámok – 2023 • Hetedhéthatár

Népszerű tudomány

Lakiteleki villámok – 2023

Mint már írtam, a Magyar Levéltárosok Egyesülete soros éves vándorgyűlését ez évben Lakiteleken tartotta, mégpedig 2023. július 24. és július 26. között. Tartalmas programunkról már szintén megemlékeztem, most egy érdekes, de korántsem veszélytelen éjjeli „epizódról” szólok, de inkább a látvány képeivel.

A második nap éjszakáján, a 2023. július 25.-ről július 26.-ra virradó éjszakán hatalmas, több hullámban ránk zúduló zápor-özön érte el Lakiteleket is. Vele „együtt járt” a villámok és dörgések sokasága is. Azt tudjuk, hogy minél közelebb van időben a villámlás, és az azt „követő” dörgés, annál közelebb van a zápor csúcspontja hozzánk. Ezért kinyitottam szállodai ablakunkat – hosszú párkányunk miatt megtehettem –, és okos telefonommal „lesben álltam.” Igyekeztem kiszámítani a villámlás megtörténtét, és akkor elkattintani a fényképezőgépet.

A fotók az egyre jobb eredményű próbálkozásaim tükrözik, amelynek „csúcspontja” az a nappali világosságú fénykép, amely beborította az egész udvart és a szemközt lévő épületet. Nagy örömömre szolgált, hogy ez összetéveszthető egy nappal készült fotóval. Jó képnézést kívánok mindenkinek. (A szerző felvételei)

Itt még sötét van, de már látszik a szemközti épület

A villám már megvilágítja az épületet

Itt már közel nappali világosság látszik

Ez a csúcs, a táj nappali fényességű

Ez a fotó már nappal készült ugyanarról


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS