augusztus 2023 •
Archívum

Időszak: 2023. augusztus

A Pécsi Harmadik Színház szeptemberi műsora

Bemutatóval indítja az új évadot szeptember 17-én a Pécsi Harmadik Színház. „Mesék a varázsbőröndből” című családi, interaktív előadásuk játékosan kelti életre Tamás Éva, a Pécsi Harmadik Színház produkcióiban folyamatosan foglalkoztatott színművész előadásában a gyermek fejlődését megszületésétől a kamaszkoráig. Az előadás célja, hogy újraélhessük és feldolgozzuk azt a néhány, villámgyorsan lepörgő évet, amíg a család szorosan együtt van.

Pivarnyik Anikó: Beszélj! (Domján Edit emlékére)

A nagy sikerű „Karády” című előadás csapatának új produkciója a tavalyi, dunaújvárosi ősbemutató és a budapesti, kozármislenyi, mándoki és vajszlói fellépés után Pécsett is látható, a Pécsi Harmadik Színházban 2023. szeptember 29-én 19.00 órakor és október 27-én 19.00 órakor. Pivarnyik Anikó színműve a csodálatos tehetségű, tragikusan korán távozott színművész, Domján Edit életének utolsó óráit idézi meg, amikor visszapillant az életére, s eközben magányát saját (benső) énjével osztja meg, a „másik” Edittel, aki mindenáron élni szeretne tovább.

Penelopé on Tour

2023. szeptember 7-én csütörtökön mutatják be barátunk és szerzőtársunk, Ágoston Piroska Penelopé éjszakái című harmadik kötetét és Baracsi Erika festőművész képeit Pécsett, a Nappali bárban 18.00 órai kezdettel. A beszélgetést Gyenge-Kovács Eszter koordinálja. Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt a programra! Cím: Pécs, Király u. 23-25. Facebook esemény  

Pécsi Nemzeti Színházunk történeti forrásai (1895-1949) – 79.

„Fekete István ’Hajnalodik’ című színművében búcsúzott színházunk nagy vendége, Páger Antal ma este Pécs közönségétől. Az estét elsősorban Páger szereplése avatta élménnyé, de esemény volt maga a bemutató is. A ’Zsellérek’ című regény kitűnő fiatal írója, ezzel a színművével jelentkezett először a színpadon, és bemutatkozása az előlegezett rokonszenv jelentőségében messze túl nőtt, komoly sikerrel járt. ’Hajnalodik’ című színműve a legnemesebb írói anyagból való színpadi termék.

Guillaume Pitron: Ritkafémek háborúja

Azzal, hogy megpróbálunk elszakadni a fosszilis tüzelőanyagoktól, és a régi rendből igyekszünk átlépni egy új világba, valójában egy még erősebb függőséget alakítunk ki a magunk számára – állítja Guillaume Pitron francia újságíró, és nem ok nélkül teszi ezt. De vajon igaza van?

Összefüggéstelenül

ha megláthatnám
már itt sem lennék
ha meghallanám
már süketet játszanék
ha megfoghatnám
már mind elejteném

Anya-haza-ház

Biztattunk, aggódtunk, imádkoztunk érted. 
Későn bár, de adtunk volna hitet, egészséget,
áldozatos életednek méltó tiszteletet,
hűséges munkádért ezer köszönetet,
úgy véltük összedől a világ nélküled.

Epilógus – Petrozsényi Nagy Pál utolsó vallomásai

Villámcsapásként futott végig rajtam szerkesztő-barátnőm messenger-üzenete: elhunyt 81 éves korában barátunk és szerzőtársunk Petrozsényi Nagy Pál. A kolozsvári születésű, de évtizedek óta Kecskeméten élő írót nem ismertem személyesen, de az évek során szinte minden megjelent művét elolvastam.

Tető alatt – védettségben?

Apám-anyám emléke helyén
Hirosima és Nagaszaki
pusztító lángoszlopa:
„A néppel tűzön-vizen át”,
de kérdezem, kihez-hova?

Verset virágzik a reggel

Ma hajnalban úgy ébredtem:
verset virágzott újra a lelkem.
Olyan volt, mint egy dal, ami
visszhangzik bennem, folyton
visszatért, sorai elkísértek
álomból az ébrenlétbe.

Aszteroid lét

Akár az nagy, ősi aszteroidák,
becsapódunk az idő spiráljába.
A lélek erős, csak a test a kába,
mert lassabban hűl a vajúdott világ.
Szférák zenéje volt a titok-nyitány.
Fényes csillagkép dajkál át a mába.

Én, Petrozsényi Nagy Pál – II/18.

Visszatekintve eddigi írásaimra megállapítom, hogy nagy része érdekes, narratív jellegű alkotás. Amiről azonban mostanában szövegelek, nyilván tök unalmas. És méltán, mert mi érdekes lehet abban, hogy állok a vérnyomásommal, cukrommal, hánykor kelek, mit főztem, kikkel levelezek, és így tovább.

Zóra Pécsett szeptember 29-én

Az angol és magyar nyelvű dalokat egyaránt szerző ZÓRA közvetlen, spontán színpadi jelenlétével a saját világába invitálja a legtávolabb ülő nézőt is. Zenéje az avant-pop, az alternatív és filmes hangzásvilágok körül forog, folyamatosan feszegetve a műfaji határokat. Nem számít, hogy önmagát kíséri zongorán vagy zenészekkel lép fel, ZÓRA pillanatok alatt belopja magát az emberek szívébe.

Pécs The Force Be With You – Első Pécsi Star Wars Nap

Egy messzi-messzi galaxisból érkeznek a Zsolnay Negyedbe az Első Pécsi Star Wars Nap résztvevői szeptember 9-én. Ilyen tematikájú eseményt a fővároson kívül még nem rendeztek a Dunántúlon. Minden rajongónak kötelező, az Erő legyen veletek! A Csillagok háborúja univerzumának rajongói szeptember 9-én 10.00–19.00 között találkozhatnak a legnépszerűbb karakterekkel az E78-ban és a Pirogránit udvaron, de lesznek kiállítások, pódiumbeszélgetések, rohamosztagos kiképzés és több fotófal is!

Véglegessé vált történések

„Szándékosan törekedtem arra, hogy a munkáimat ne lehessen kiállítani. Nem akartam művészetet csinálni. Most is az a véleményem, hogy a munkák a legritkább esetben jók, ha megrögzülnek. Persze az így felfogott mű nem zárja ki, hogy az állandó mozgásból ne fixálódjanak helyzetek.” – Kismányoky KárolyArchívum

Partnereink