Vasvári Péter tervezte az idei karácsonyi bélyeget • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Vasvári Péter tervezte az idei karácsonyi bélyeget

A Magyar Posta a 2023-as karácsonyi jókívánságok postára adásához Belföld értékjelzéssel ellátott öntapadós forgalmi bélyeget bocsátott ki, alap- és speciális változatban. Az alapváltozat ötven bélyegképet tartalmazó ívben, a speciális változat öt bélyegképes kisívben készült. A bélyegképen ezúttal az ünnepet jelképező elemekkel kombinált, karácsonyi hangulatba öltöztetett, képzeletbeli kisváros látképe tűnik elő. Az újdonságot Vasvári Péter grafikusművész tervezte és a Codex Értékpapírnyomda Zrt. gyártotta. A kiadványok 2023. október 17-től kaphatók az elsőnapi postákon, a Filapostán, és megrendelhetők a Magyar Posta internetes áruházából is.

A karácsony név eredete a szláv korcun, átlépő és a korciti, átfordul, lép szóból származik, amelyek a téli napfordulóra utaló elnevezések. A téli napforduló december 21-én következik be, e naptól kezdve egyre hoszszabbak a nappalok és egyre rövidebbek az éjszakák, egészen június 21-ig, a nyári napfordulóig. A fény győzelmét már a kereszténység megjelenése előtt is ünnepelték az emberek. A mai értelemben vett karácsonyról, Jézus születéséről évszázadok óta megemlékezünk. Vallási vonatkozása mellett a karácsony idővel a szeretet, az összetartozás és a gyerekek legnagyobb örömére az ajándékozás ünnepe is lett. (Forrás: neprajz.hu)

Az 50 bélyegképet tartalmazó nyomdai ívet az ívszélen és a vonalkódon elhelyezett képi elemek, valamint magyar, angol, német és francia nyelvű ünnepi feliratok teszik érdekesebbé. A bélyegek ívből való kivételét a nyomdailag előzetesen eltávolított vonalháló segíti. Az öt bélyegképet tartalmazó kisív különlegessége, hogy az alkalmazott nyomdatechnológia eredményeként a nyomatkép fémes hatású lett, és a beeső fényszög hatására a látvány változtatja a képi megjelenését.

Az alkotó honlapja: https://petervasvari.com

 

 

(Forrás: Magyar Posta)


HozzászólásokArchívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS