Ma kezdődik Budapesten az 5. Európai Életmód Orvosi Konferencia • Hetedhéthatár

Emberi tényező

Ma kezdődik Budapesten az 5. Európai Életmód Orvosi Konferencia

A világ minden tájáról érkeznek szakemberek és kutatók az az 5. European Lifestyle Medicine Congress-re, hogy megvitassák és bemutassák az egészséges életmód és a prevenció legújabb fejleményeit.

Az eseményt 2023. november 10-12 között – mától vasárnapig –, a budapesti Semmelweis Egyetemen rendezik meg, kiváló lehetőséget kínálva a szakmai közösségnek hálózatépítésre, és részvételre az életmódorvoslás jövőjét meghatározó innovációkban – tudatta Nagy Ákos, VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda.

Az életmóddal összefüggő betegségekre a hosszú idő alatti kialakulás, és a lassú lefolyás a jellemző. Ezen betegségek 4 fő csoportja: a szív- és érrendszeri megbetegedések, a daganatos megbetegedések, a krónikus légzőszervi megbetegedések és a cukorbetegség.

Az életmódorvoslás (lifestyle medicine) legfontosabb céljai az életmód szokások befolyásolása révén az elsődleges prevenció, valamint az életmóddal összefüggő betegségek közös kóroki és kórélettani eltéréseinek kezelése. Maga az életmód orvoslás interdiszciplináris tudomány, ami átöleli az orvostudományt, a pszichoszociológiát, a népegészségtant és a biológiát.

Az életmódorvoslás egyben egy tudományos megközelítés a krónikus betegségek megelőzésére és kezelésére, ami nyolc alappillérre támaszkodik: helyes táplálkozás, testmozgás, stresszkezelés, alvás, társas kapcsolatok, drogok és alkohol elkerülése, dohányzás abbahagyása, valamint környezeti tényezők figyelembevétele.

Mindez a bizonyítékokon alapuló orvoslás keretein belül működik, és az egyéni életmódbeli változásokat ösztönzi az egészségesebb élet és a krónikus betegségek megelőzése érdekében. Cél, hogy az emberek számára megfelelő eszközöket és információt biztosítson a saját egészségük javításához, és hozzájáruljon a betegségek terjedésének csökkentéséhez.

Az European Lifestyle Medicine Organization ELMO egy svájci székhelyű tudományos és orvositársaság, ami a krónikus betegségek és az helytelen életmódból eredő betegségek kutatására, megelőzésére és kezelésére szakosodott. Az ELMO több mint 500 tagot számlál 50 országból világszerte, és az evidencia alapú orvoslás népszerűsítését tűzte ki célul.

A szervezet számos nemzetközi együttműködésben részt vesz, és országos képviselők segítik az életmódorvoslás ügyét 21 európai országban. Az ELMO elkötelezett az életkilátás és az életminőség javítása, valamint a krónikus betegségek terjedésének csökkentése mellett Európában.

2023-ra már Magyarországon is számos elhivatott szakember és szervezet tevékenykedik az életmódorvoslás területén. A Magyar Életmód Orvostani Társaság e szakembereket fogja össze. Az életmód orvoslásban érintett minden szakember tagja lehet a ÉMOT-nak, köztünk általános orvosok, gyógytornászok, dietetikusok, védőnők, ápolók, edzők, természetgyógyászok.

Az ÉMOT fontos szerepet kíván betölteni az életmódorvoslás iránti hazai érdeklődés ösztönzésében, ezért is csábította Budapestre ezt az európai orvoskongresszust. Az 5. Európai Életmód Orvosi Konferenciának a Semmelweis Egyetem Nagyvárad téri Elméleti Tömbje ad otthont, és az esemény számos izgalmas programmal és előadással várja a résztvevőket. A konferencia során kiemelt szerepet kap az evidencia alapú orvoslás, a krónikus betegségek megelőzése és kezelése, valamint az egészséges életmód előmozdítása.

A programban szerepelnek tudományos prezentációk, műhelymunkák és a legújabb kutatási eredmények bemutatása mellett lehetőség nyílik a tapasztalatok és gyakorlatok megosztására, valamint a nemzetközi életmódorvos közösséggel történő kapcsolatteremtésre. A szervezők reményei szerint a konferencia segít az életmódorvoslás terjedésében és az egészséges életmód népszerűsítésében, és inspirációt nyújt a résztvevőknek az interdiszciplináris egészségügyi gyakorlatok terén. Az eseményre várják az életmódorvoslattal foglalkozó szakembereket és érdeklődőket egyaránt várják.


A European Lifestyle Medicine Organization

Az ELMO egy svájci székhelyű tudományos és orvosi szervezet, amely a krónikus betegségek és életmódból eredő betegségek kutatására, megelőzésére és kezelésére specializálódott. Az ELMO tagokat számlál 50 országból és törekszik az evidencia alapú orvoslás népszerűsítésére, valamint a krónikus betegségek terhének csökkentésére Európában. Az életmódorvoslás olyan orvosi terület, amely az optimális egészség fenntartását és a krónikus betegségek megelőzését, kezelését és visszafordítását célozza meg minden életszakaszban. Az ELMO támogatja az életmódorvoslás terjedését és az életmódorvoslás kutatásait a klinikai alkalmazás terén. Hivatalos tagja az egészségjavító fizikai aktivitás előmozdításának európai hálózatának (HEPA Europe Network), amely együttműködik a WHO Regionális Irodájával.


A Magyar Életmód Orvostani Társaság

Az ÉMOT Magyarországon tevékenykedő életmódorvoslattal foglalkozó szakmai szervezet. Célja az életmódorvoslás népszerűsítése, az egészségügyi szakemberek oktatása és a kutatás támogatása a megelőzés és az egészséges életmód terén. Az ÉMOT aktívan részt vesz a hazai és nemzetközi életmódorvoslattal foglalkozó közösségekben, és hozzájárul az egészségesebb életmód elterjesztéséhez Magyarországon.

(Forrás: Zetapress)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS