november 2023 • Hetedhéthatár
Archívum

Időszak: 2023. november

Pécsi Nemzeti Színházunk történeti forrásai (1895-1949) – 91.

Mezey Mária (Viola Terézia, 1909-1983) a Pécsi Nemzeti Színházhoz 1935 tavaszán már, mint országosan ünnepelt színésznő tért vissza vendégszerepelni, mégpedig Hans Járay: „Geraldine” („Ist Geraldine ein Engel?”) című 3 felvonásos zenés vígjátékával, az 1935. május 12.-i délutáni előadásban. A darabot Barabás Loránd fordításában, Endre Emil vezényletével Homokay Pál rendezte.

Az Élet

Örök vándor néha sír, s tovább ballag.
Fejét lehajtja széles mellkasára,
fullasztó port ver körötte az idő,
s mély redők szabta, magas homlokára.

Psyché

Éber utcákon bolyongó álmok
arcunkba fürödni visszatérnek.

Örök jelenlét

Lassan csúszva jön, titkosan bujdokolva,
 de ijesztően jelen.
Tudod, hogy itt van. 

Cicóka kertészkedik / Kandúrversek

Pernahajder macskám,
amellett, hogy nagyon
szeretem, olykor rengeteg
bosszúságot okoz nekem.
Egy idő óta észrevettem,
hogy halódnak gondosan

Dublin 2024 európai turizmus fővárosa 

Ötödik alkalommal adták át a „Turizmus Európai Fővárosa” díjat: ezúttal az írországi Dublin nyerte el a kitüntető címet, megelőzve ezzel az elismerésekre szintén esélyes német Bremerhaven, az ír Cork, az olasz Genova, a svéd Helsingborg és a spanyol San Sebastian városát. A 2024-es év „green pioneer of smart tourism”, vagyis az „okos turizmus zöld úttörője” díjat az olaszországi Grosseto kapta meg. 

Idén is kiemelkedő látogatószámmal zárt a Velencei Építészeti Biennále

2023. november 26-án befejeződött a 18. Velencei Nemzetközi Építészeti Biennále. A több mint 6 hónapig tartó kiállítást idén 285 ezer látogató kereste fel. Idén is jelentős – mintegy 38% – volt a fiatalok és diákok aránya. Roberto Cicutto, a Biennále elnöke a zárás alkalmából megköszönte a nemzetközi kiállítás résztvevőinek, az összes országnak és intézménynek, hogy hozzájárultak az építészeti biennálék történetének második leglátogatottabb kiállításának a létrejöttéhez.

Kisgyerekek fényfestései ragyogják be a pécsi adventi vásárt

December 1-jén indul Pécsett a XII. Adventi Kézműves és Mesevásár. Gyerekek fényfestései, ünnepi koncertek, vadonatúj 3D-s karácsonyi fotóelemek, valamint több mint félszáz kézműves és gasztronómiai kiállító hoz ünnepi hangulatot a Széchenyi térre. Fellép többek között Gryllus Vilmos és Zséda, de lesz kerámia festöde, meseolvasás és színházi erkélykoncert is.

Hangosan szólongatnak

Hívnak, hát megyek
a nők országába,

Hívnak, hát megyek
a nők országába,

valamelyik ősöm
(száraz tényként közlik)
biztos kékvérű volt,

Bezsákolt álmok

Gépkocsi
platónyi
emlék
bezsákolva
tovatűnt.

Ne mondd, adventi csillagom

Lehet látomás, csalóka illúzió,
isteni üzenet, remény-infúzió,
ott ahol pulzált sok-sok milliárd társa
reménnyé vált és örök várakozásra.
Fényében ott az elveszett gyermekkorom,

Ködképek a kedély láthatárán

2023. december 1-től látható Pécsett, a Széchenyi tér 12-ben a „Ködképek a kedély láthatárán” – a 19. század képzőművészete Pécsett című kiállítás. A tárlat az egykor Pécsett alkotó 19. századi művészek műveit, pécsi városképeket, valamint a korszak pécsi polgárainak portréit mutatja be.

A Pécsi Harmadik Színház decemberi műsora

Decemberben folytatódik a Pécsi Harmadik Színházban a bemutatók sora, Tasnádi István: Kartonpapa című fekete komédiáját Herczeg Adrienn rendezi. Emellett interaktív zenés mesejáték és vígjáték is várja a nézőket a hónap folyamán, minden korosztály megtalálhatja a teátrum kínálatában a kedvére való előadást.

A települések madárbarát lehetőségei

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület új könyvet jelentetett meg, „A települések madárbarát lehetőségei” címmel. A kiadvány a 2008-ban, szintén az MME által kiadott „Madárbarát településfejlesztés” méltó utóda lett.

Kedvenc írásom – karácsonyi nyereményjáték

Kedves Olvasóink! Szépirodalom rovatunkban 2023-ban eddig több mint 200 prózai alkotás és ugyanennyi vers jelent meg. Kérdésünk: melyik tetszett az idén megjelent művek közül a legjobban Önöknek? Kíváncsiak vagyunk rá! Aki megírja kedvenc alkotásának címét és szerzőjét, nyereménysorsoláson vesz részt. A nyeremény Kepes András nemrég megjelent, Két macska voltam című könyve.Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS