Szőnyi – kiállítás és életműkatalógus •

Kultúra, művészet

Szőnyi – kiállítás és életműkatalógus

A Kieselbach Galéria november 23-ig megtekinthető kiállítása Szőnyi négy évtizednyi munkásságából válogat, amit a maga teljességében mutat be a most megjelent, háromkötetes tanulmánygyűjtemény és életmű-katalógus. Meglepetések és főművek, művészettörténeti izgalmak és tanulságos történetek egy nagy magyar klasszikustól.

Szőnyi István a 20. századi magyar festőművészet megkerülhetetlen nagy mestere. „Elmondott rólunk a világnak és mimagunknak valamit, amit örökké érzünk, de csak ritkán tudunk kimondani” – mondta róla Márai Sándor. A Dunakanyar különleges szépségű települését, Zebegényt ő tette művészeti központtá. A műterme kertjéből elé táruló csodálatos látvány a magyar tájképfestészet gyöngyszemeit ihlette. Főiskolai tanárként több nemzedéknyi festőt oktatott, akik mind – köztük Keserü Ilona vagy Reigl Judit – felnéztek rá művészi kvalitása és etikai tisztasága miatt. Ahogy Kállai Ernő írt a „a szelíd életharmóniák festője” volt, mégse vonhatta ki magát a 20. századi nagy tragédiák alól, miközben családi életét is beárnyékolták a veszteségek: a vészkorszakban zsidókat mentett, a kommunizmus idején ő támogatta a széles családot.

 

 

A közelmúltban a Kieselbach Galéria gondozásában háromkötetes Szőnyi-monográfia jelent meg. A nagy szabású, modellértékű vállalkozás ráirányítja a figyelmet az oeuvre-katalógusok fájó hiányára. Ezért készült el – Kieselbach Tamás szerkesztésével, számtalan kiváló szakember bevonásával – Szőnyi István életműkatalógusa, a teljes oeuvre bemutatásával, egy izgalmas tanulmánykötettel és két külön képkötettel. A magyar művészeti könyvkiadásban páratlan léptékű vállalkozás eredménye: 3 kötet, 17 tanulmány, 4577 reprodukció, 1720 oldal, 450 dokumentumfotó. Össztömege: 14,2 kg.

Az újonnan megjelent Szőnyi István-monográfia kivételes erőfeszítések eredményeként születhetett meg. A tanulmánykötet és az életműkatalógus teljesen új fénytörésben mutatja be Szőnyi pályáját és munkásságát. A magyar művészeti könyvkiadásban páratlan léptékű vállalkozás.


HozzászólásokArchívum

Partnereink