A települések madárbarát lehetőségei • Hetedhéthatár

Népszerű tudomány

A települések madárbarát lehetőségei

A kiadvány borítója

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület új könyvet jelentetett meg, „A települések madárbarát lehetőségei” címmel. A kiadvány a 2008-ban, szintén az MME által kiadott „Madárbarát településfejlesztés” méltó utóda lett.

A településeken, emberi környezetben megtelepedő madarak ugyanúgy a természet részei, mint az erdők mélyén fészkelő fekete gólya vagy a sekély, iszapos vízben táplálékot kereső sárszalonka. Számukra az emberi környezet is élőhely, amely fészkelőhelyet, táplálékot, sok esetben biztonságot nyújt. A települések, mezőgazdasági területek, a kényelmünket szolgáló infrastruktúrák mind-mind a természettől vesznek el fontos területeket, a természetes élőhelyeket csökkentik.

Minden tóparti sétány, minden szálloda, családi ház, járda, szántóföld, irodaház, autóút, minden egyes kapavágás, de még a rendületlenül szaporodó emberi faj jelenléte is a biológiai sokféleséget csökkenti. Kötelességünk és érdekünk tehát a velünk élő élővilág megóvása, még akkor is, ha ez bizony sokszor konfliktushelyzetet teremt. A kiadvány arra vállalkozik, hogy szemléletmódot, tanácsot, útmutatást adjon a településeken élő madarak és élőhelyeik védelméhez. Egyaránt szól önkormányzati tisztségviselőkhöz, döntéshozókhoz, civil szervezetekhez és minden polgárhoz.

A kiadvány ingyenesen elérhető ide kattintva.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS