K. I. Aki voltam – Kormos István 100 • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

K. I. Aki voltam – Kormos István 100

Kormos István
(a Szép versek antológiában megjelent portréinak egyike, Csigó László felvétele)

Kormos István születésének 100. évfordulója alkalmából K. I. Aki voltam címmel rendez kiállítást a Petőfi Irodalmi Múzeum.

A száz éve született Kormos István és nemzedéke – Juhász Ferenc, Nagy László, Lator László, Fodor András költők, Réz Pál, Domokos Mátyás kiadói szerkesztőtársak és a festő Hantai Simon – a második világháború befejezésekor kezdték meg pályájukat.

Milyen lehetőségek álltak a tárgyi valóságában és politikai-kulturális értelemben is szétzilált, romos, értékét vesztett ország fiataljai előtt? Hogyan lehetett bírni a háborút követő évek egyre sivárabb légkörét, az ötvenes évek fojtogató légkörét, a szabad világtól elzárt keleti blokk valóságát?

A 2023. december 9-től megtekinthető kiállítás Kormos István életútján és életművén keresztül a lehető legközelebbről mutatja be ezt a fél évszázadot: egy generáció élethelyzeteit, életmentő játékait, magán- és közéleti vívódásait, a korszak embertelen kihívásait éppúgy, mint a hatalom szürkesége ellenére izgalmas és pezsgő irodalmi életet.

A kiállítás kurátora: Benedek Anna muzeológus, PIM
Látványterv: Holiczáné Kocsis Annamária, PIM
Grafika: Rimanóczy Andrea, PIM
A kiállítás megtekinthető: 2024. szeptember 1-ig.
Cím: Budapest, Károlyi u. 16.

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS