Dr. Vargha Dezső: Pécsi Nemzeti Színházunk történeti forrásai (1895-1949) – 101.

Színház

Pécsi Nemzeti Színházunk történeti forrásai (1895-1949) – 101.

Tisztelt Olvasók!

Most egy olyan sorozatot olvasnak, amelynek forrásai a szerző magán-archívumából valók. Ezeket szeretném a közvélemény elé tárni folyamatosan, de úgy, hogy különböző korszakokból közöljek és kommentáljak egy-egy olyan írást a sajtóból, amely a pécsi (és néha az országos vagy a vidéki) színházi életünket jellemezte a megnyitástól a színházak államosításáig. Nem az a szándékom, hogy színház-történetet közöljek, vagy egy-egy forrás „utóéletét” írjam meg, hanem az, hogy az olvasóközönség elé tárt forrás „erejével” jellemezzem azt az időszakot. A sorozat történetében folytatom azt a múltidézést, amelyben az Arcanum nevű, előfizetést igénylő Digitális Tudománytárban megtalálható helyi sajtóból is idézek, főként a Dunántúl és a Pécsi Napló napilapokból.

 

1934: a színházi évad zárása (ötödik rész)

A Pécsi Nemzeti Színház nézőterének egykori alaprajza (Forrás: Kitervezte.hu)

Ezt a részt szintén folytatással kell kezdenem. A konzervatív-katolikus „Dunántúl” (1911-1944) „Színház” és „A színházi iroda hírei” rovataiból idézek ismét, emellett azt a gyakorlatot is folytatom, hogy a személyek adatainak ismertetését a sorozat végére tartogatom. A lap 1934. május 6.-i, vasárnapi számából ezeket a részeket nem idéztem még.

A Dunántúl 1934 május 6-i számának 9. oldala (Forrás: Arcanum Tudománytár)

„Viktória – (A) Kék lámpás – Kertész Gábor és Sziklay József vendégfelléptével. Elragadtatással gyönyörködött a közönség Kertész Gábornak és Sziklay Józsefnek, a budapesti Király Színház illusztris tagjainak művészetében. Ez a vendégjáték azért is különösen érdekes, mert ugyanezen szerepekben vitték diadalmas sikerre a Viktória és a Kék lámpás (sic!) operetteket a fővárosi premiereken, és sorozatos előadásokon. Vasárnap délután 3 órakor a Viktória operettben, este fél 9 órakor pedig a Kék lámpás operett újdonságban nyílik alkalma a pécsi közönségnek Kertész Gábor bonvivánnak és Sziklay József táncoskomikusnak fellépésével végig élvezni egy minden részletében pompásan pergő, fővárosi színvonalú előadást. Kertész Gábor és Sziklay József e két vasárnapi előadáson vesznek végleg búcsút a pécsi közönségtől.

Berczy Géza 1920 körül
(Forrás: Wikipédia)

Több, mint szerelem – Berczy Géza felléptével. Vasárnap délután 6 órakor Berczy Géza, a Vígszínház kitűnő fiatal művészének felléptével, Mezey Mária, Harczos Irén és Keleti Árpáddal a főszerepekben kerül színre az éves bájos vígjáték újdonsága, a Több, mint szerelem.

Szuhay – filléres helyárakkal. Hétfő este Danis Jenővel a címszerepben zalai Szalay László nagy sikerrel bemutatott, és köztetszést aratott vígjáték újdonsága, a magyar levegőben játszódó Szuhay vígjáték kerül színre. A darab napsugaras derűje állandóan vidám hangulatban tartja a nézőteret.

Szalay László könyve
(Forrás: Wikipédia)

Helyet az ifjúságnak – filléres helyárakkal. Kedden délután filléres helyárakkal kerül színre a háromórás kacagást jelentő Helyet az ifjúságnak című vígjáték újdonság, melynek főszerepeiben Berczy Géza, a Vígszínház művésze, Szendrey Júlia, Keleti Árpád, Koltay Gyula, Kallós Emil, Ács Rózsi, Késmárky Kálmán, Burányi Albin jeleskednek.

A Szerelem rózsái – filléres helyárakkal. Galetta Ferenc és Karl Lajos dr. új operettje, a Szerelem rózsái (sic!) káprázatos kiállítású, gyönyörű ének- és zeneszámoktól színes előadása filléres helyárakkal, kedden este van műsoron.

Az utolsó nyolc előadás. Az évad hátralévő napjaiban a közönség kedvenceinek búcsúztatása ad alkalmat arra, hogy az elmúlt évek legnagyobb operett slágerei felújításában gyönyörködjünk. Az Eltörött a hegedűm operettben Szenczy Mária, Az utolsó Verebély(i) lány operettben Erdődy Kálmán, a Diákszerelem operettben Harczos Irén, a Névtelen asszony (sic!) c. megrázó erejű modern drámában Mezey Mária búcsúzik.

A Szentmise titkainak ifjúsági és ünnepi előadása. Szerdán délután fél 3 órakor mutatja be Pécsett először a püspöki tanítóképző intézet cserkészcsapata Calderonnak, a nagy spanyol klasszikus papköltőnek fenséges ünnepi színjátékát, a Szentmise titkait (sic!) a pécsi iskolák és intézetek növendékei részére. Tekintve, hogy csak ez az egy előadás áll az ifjúság rendelkezésére, a célszerű elhelyezés szempontjából ajánlatos a jegyigénylések sürgős bejelentése.

Áldozó csütörtökön délután 6 órakor pedig a nagyközönség részére mutatják be a vallásos világirodalom remekét, Calderon: (A) Szentmise titkai című misztériumát. A darab előadása iránt igen nagy érdeklődés nyilvánul meg, annál is inkább, mert az olcsó helyárak minden katolikusnak lehetővé teszik, hogy ebben a Pécsett még nem látott ünnepi színjátékban vallásos érzéseit mélyíthesse.”

Most pedig következzenek a „Dunántúl” 1934. május 8.-i, keddi száma hasonló rovatainak híradásai.

Erdődy Kálmán (Forrás: Fortepan)

„A pécsi Nemzeti Színház (sic!) búcsúhete. A vasárnap esti előadással bezárul a pécsi Nemzeti Színház ez idei évadja, s hétfőn már Nagykanizsára, nyári állomáshelyére utazik a társulat. A hét műsorán alkalma nyílik a közönségnek, hogy azokat a kedvenceit, akiket szeretetébe fogadott, s akik lelkes ambícióval szórakoztatták egész idényen át, szíve szerint ünnepelje. A hét műsorán azok a nagy értékű darabok szerepelnek, amelyek régebben is nagy sikereket arattak.

Szerdán este az Eltörött a hegedűm operett főszerepében búcsúzik Szenczy Mária, akinek szép hangjában ebben az operettben igazán gyönyörködhetünk. Csütörtökön este a Bál a Savoyban operettben búcsúzik Vágó Märy, a közszeretetnek örvendő szubrett. Pénteken este Erdődy Kálmán, a kitűnő táncoskomikus vesz búcsút a pécsi közönségtől az Utolsó Verebély(i) (sic!) lány operettben. Vasárnap délután Mezey Mária és Vass Irma búcsúzik Fodor Oszkár felléptével a Tolvaj (sic!) című Bernstein drámában. Bizonyosra vehető, hogy a pécsi közönség meleg érdeklődésével tűnteti ki búcsúzó kedvenceit.

Kadétszerelem – filléres helyárakkal. Kedden délután 5 órakor filléres helyárakkal kerül színre az évad operett sikere, a Kadétszerelem, Harczos Irén, Vágó Märy, Szenczy Mária, Keleti Árpád, Burányi Albin, Késmárky Kálmánnal a főszerepekben.

(A) Szerelem rózsái – 90 filléres helyárakkal. Kedden este Galetta-Karl dr. látványos nagyoperettje, a Szerelem rózsái van műsoron. Szuhay – filléres helyárakkal. Szalay László pompás vígjátéka, a Szuhay, Danis Jenővel a címszerepben szerdán délután 5 órakor, ez évadban utoljára kerül színre. Őméltósága soffőrje (sic!) operett újdonság csütörtökön délután 3 órakor 90 filléres helyárakkal van műsoron. A búcsúhét minden esti előadásán – a vendégjátékok kivételével – olcsó helyárak vannak érvényben. 40 fillérért már ülőhely állt rendelkezésre. A legdrágább hely 1 pengő 20 fillér.

Jávor Pál, a magyar filmek legnépszerűbb művésze, az Ida regénye című film főszereplője a hét végén két estén vendégszerepel a pécsi színházban. Jegyek már előre válthatók.

A Szentmise titkai előadásai. Csütörtökön délután 6 órakor ünnepi előadásban hozza színre a pécsi püspöki tanítóképző intézet 658-as Báró Eötvös József cserkészcsapata a vallásos irodalom egyik világhírű remekét, Calderon: (A) Szentmise titkai című misztériumát. Az előadás iránt hatalmas érdeklődés mutatkozik. Szerdán délután fél 3 órakor pedig iskolák és intézetek növendékei részére mutatja be a tanítóképző cserkészcsapata Calderon ünnepi misztériumát, a Szentmise titkait.”

Ebben a részben már megkezdem a „Dunántúl” 1934. május 9.-i számában található színházi hírek közlését is.

Harczos Irén, 1929 (Forrás: Wikipédia)

„A búcsúhét minden esti előadásán – Jávor Pál vendégfellépéseit kivéve – legdrágább hely 120 fillér. A Szentmise titkai ifjúsági előadása. Szerdán délután fél 3 órakor a pécsi iskolák és intézetek növendékei részére Calderon vallásos irodalmi remekét, a Szentmise titkai misztériumot mutatja be a tanítóképző intézet cserkészcsapata. A Szentmise titkai az intézetek részére csak egyetlen alkalommal kerül bemutatásra.

Szuhay – filléres helyárakkal. Szerdán délután 5 órakor filléres helyárakkal kerül színre az évad egyik legszebb magyar vígjátéka, a Szuhay, Danis Jenővel a címszerepben. Eltörött a hegedűm – Szenczy Mária búcsúfelléptével.

Kocsis László költő emléktáblája
(Forrás: Savaria Múzeum)

A színtársulat – amint a színlapok is jelzik – vasárnap este befejezi pécsi működését. Az utolsó napok esti előadásai a közönség kedvenceinek búcsúzó fellépései, amikor utoljára nyílik alkalma a közönségnek, hogy meleg szeretetét nyilvánítsa színészei előtt, akik egész éven át szórakoztatták, és lelkes ambícióval gyönyörködtették.

Szerdán este – az olcsó, búcsúheti helyárakkal – Szenczy Mária, a társulat szép hangú énekes primadonnája búcsúzik az Eltörött a hegedűm hangulatos magyar operettben. Őméltósága soffőrje – 90 filléres helyárakkal. Csütörtökön délután 3 órakor Szilágyi László és Gyöngy Pál gyönyörűséges operettje, az Őméltósága soffőrje, a Magyar Színház nagy operett slágere szerez vidám szórakozást a közönségnek. A Szentmise titkai ünnepi előadása. Csütörtökön délután, pontosan 6 órai kezdettel mutatja be a nagyközönség részére Calderon, a XVII. század klasszikus pap költőjének legszebb alkotását, a Szentmise titkai misztériumot a püspöki tanítóképző cserkészcsapata. A fenséges tárgyú előadás szervesen kapcsolódik az Akció Katolika (sic!) nemes munkájába, amikor a Szentmise csodálatos nagy titkait látványosan is közelebb hozza a szívekhez. A misztérium prológusát Kocsis László papköltő írta. A zenekart v(itéz) Széky Pál, az énekkart Kutor Ferenc vezényli. Helyárak 20 fillértől egy pengőig.


HozzászólásokArchívum

Partnereink