Spangli • Hetedhéthatár

Szépirodalom - próza

Spangli

Töprengtem. A világról. És arról, hogy milyen. És hogy miért ilyen.

Eddig is ilyen volt vagy csak mostanában lett olyan amilyen most?

Vagy csak én nem vettem észre, hogy milyen? Furcsa.

Van egy barátom, aki egyetemista, filozófiát tanul. Verseket ír. Nagyon jókat. Tehetséges srác. Mondtam neki, hogy menjen el egy kiadóhoz és adja ki a verseket. Azt mondta, hogy hülyeség, és sodort egy spanglit. Tudod mi az a spangli? Addig jó, amíg nem tudod. Hidd el!

Sokszor csinál ilyet a haverjával, akinél lakik. Olyankor borzasztóan viselkednek. De nekik tetszik. Én nem vagyok semmi jónak az elrontója.

Van egy másik barátom is. Ő régen sok spanglit tekert, de már nem. Ő a legjobb barátom és régebben elhagyta a barátnője és teljesen megváltozott. Akkor kezdett ilyen dolgokat művelni.

Kiborult. Én ismerem 14 éve. De olyannak még soha nem láttam azelőtt. Az egész a lány miatt volt. Sokszor próbáltam vele beszélni, de nem figyelt rám. A spangli miatt. Megváltoztatta. Sokáig nem beszéltünk egymással, pedig minden nap ott ült mellettem a gimiben. Aztán egyik napról a másikra rájött, hogy egyedül van. Teljesen egyedül. Odajött hozzám, félre hívott és azt mondta – suli után találkozzunk a pingpongasztalnál – és elment.

Tanítás után odamentem a megbeszélt helyre és ő ott várt, cigizett és a körmét rágta.

Idegesnek tűnt. Megkérdeztem, hogy miről akar velem beszélni. Nem válaszolt, csak átölelt és zokogott. Majd azt mondta: „Sajnálom! Nem tudtam, mit csinálok”. Mondtam hogy semmi gond. Benyúlt a zsebébe, kivett egy kis csomagocskát és kidobta a kukába. Aztán megesketett, hogy ha még egyszer észreveszem, hogy ilyet művel, azonnal vágjam pofán teljes erőmből. Megígértem neki, hogy nem csak megpofozom, de soha többet nem szólok hozzá, és nem ismerem. Azóta még jobb barátok lettünk, minden héten találkozunk legalább egyszer.

Ő a legjobb barátom. És nagyon büszke vagyok rá, mert ő az egyetlen ember, akit ismerek, aki le tudta tenni a drogot szabad akaratából.

Most megpróbálom rábeszélni a másik barátomat, aki verseket ír, hogy nem ez a legjobb út, amit választott, és hogy a spangli nem megoldás. Remélem sikerülni fog.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS