Prim Péter, Author at Hetedhéthatár
Szerzői archívum

Prim Péter

Prim Péter írásai: 31
Prim Péter

Katlan, a barátságos fesztivál

A rádióban és tévében hallani a nagymenő fesztiválok beharangozóit, ahogy felsorolják a fellépő zenekarok, zenészek neveit. A következőkben egy barátságos fesztiválról szeretném megosztani élményeimet, ahogyan én láttam az Ördögkatlant. A tájat a legenda-béli ördögszántotta Szársomlyó hegy körül elterülő falvak lankái, templomtornyai, házikói adják. Minden helyszín egy külön kis világ. Palkonya Pincéi, a Kisharsányi Kistemplom kiskertje, a Nagyharsányi Narancsliget, és a Szoborpark Sziklái azt mondatják velem: itt akarok élni!

Bárka kikötő a Katlanban!

Idén harmadszor köt ki a Bárka színház csapata öt napon keresztül az Ördögkatlan Fesztivál öt helyszínén: Kisharsányban, Nagyharsányban, Palkonyán, a Vylyan teraszon és a Nagyharsányi Szoborparkban. A már hagyományossá vált összművészeti fesztivál a közvetlenség, személyesség jegyében vonultat fel a maga műfajában elismert művészeket, zenészeket, zenekarokat (Quimby, Budapest Bár, Szakcsi Lakatos Béla, Boban Markovic) Képzőművészeket: Lois Viktor mechanikus mobilszobor és szoborhangszer kiállítása, vagy a fesztiválon 50. születésnapját ünneplő irodalmár Háy János kiállítása.

A köd mögött

Megyek bele a ködbe.
Megnézem, mi van mögötte.
Pár lépés után a látvány
Egy fakó, törött szivárvány.
Árnyékában hullócsillag
Hűlő fénye csillog.

Téltündér

Ahogy az első hópelyheken megcsillanó gyengéd téli napsugár a szemembe szökött, megláttam egy apró tündért a fák között. Utánaeredtem. Lágyan és kecsesen röpködött a fekete fák fagyott ágai közt és közben halkan énekelt. Amint a fák sűrűjéből egy hófödte tisztásra értünk, megálltam és csak gyönyörködtem táncában. Éneke most már hangosabb és érthetőbb volt. Elvarázsolt minden csilingelő szava.

Szívszakok

Már gyerekkoromban észrevettem, hogy minden egyes évszakban másféle érzés van bennem. Más ritmust, más dallamot ver a szívem. Ahogy minden évszaknak más a hangulata, úgy az emberben is más a bizsergés. Ezek a szívszakok. Iskolásként, ha eljött a nyár első napja, rögtön a szabadság érzése öntött el. Az élet szabadsága, ahogy mindent megtöltött hirtelen. A nap erősebben sütött, és a fecskék olyan vidáman és sebesen röpködtek, hogy a puszta látványuk örömöt okozott.

Szoba belátással

A szobám ablakából látni a várost. Nem a panorámás, éjjel messziről világítós részét, hanem a szürkébb, szögletesebb, közelről poros részét. Az egyik panelből látni a másikat. Innen a földszintről még kilátás sincs. Csak egy kopott pad a házak közti kavicsos ösvényen. Kicsit távolabb az összefirkált garázsok melletti gazos játszótér.

Idegenek

Ugye te is találkoztál már azzal a kedves idegennel, akinek a szemében önmagadat vélted látni? És amikor beszél, magadat hallod. Ekkor válik érdekessé számodra ez a kedves idegen. Leültök egymással szembe, neki te vagy az idegen, ezért eleinte csak messziről beszéltek messzi témákról. Aztán egy elejtett szó egy közös ismerős vagy csak egy olyan hely ahol mindketten jártatok és érdeklődve húzod közelebb a széket.

Összművészet katlan módra

Összművészet. Érdekes, kissé megfoghatatlan kifejezés. Ördögkatlan. Szintén furcsa és érdekes szó. A katlan lehet egy üstszerű edény, és egy magas hegyek által körülzárt völgy is. Az ördögkatlan mindkettő egyszerre. A Szársomlyó hegy lábán fekvő települések adták a helyszínt a fesztiválnak. A szervezők pedig gondosan összerakták a művészeti ágak képviselőit ebbe a katlanba, és őszinte barátsággal tálalták a látogatók elé.

2. Ördögkatlan Fesztivál

Második alkalommal rendezi meg augusztus 5-9 között a Bárka Színház az Ördögkatlan összművészeti fesztivált. Öt nap alatt négy helyszínen koncertek, színházi előadások, irodalmi programok, gyerekprogramok, képzőművészet és kézműves vásár teszi színessé a fesztivált. A négy helyszín pedig nem mindennapi díszletet kölcsönöz a fent felsorolt programoknak.

Curriculum Vitéz

Gondolkoztál már azon, hogy ki vagy te? És most nem arra célzok, hogy ügyvéd, vagy gondnok, vagy bármi. Nem is a nevedre vagyok kíváncsi. Hanem, hogy ami benned van, ami meghatároz téged, mitől van. Magamon tudom legjobban megvizsgálni ezt az ügyet. Néha ugyanis úgy érzem, hogy ülök bent egy ember fejében és rácsodálkozom annak működésére.

A szegény nagygyermek panaszai…

Milyen jó lenne megint kisgyermeknek lenni, reggelire tejbepapit enni, minden délután a játszótérre menni, és csak nevetni, nevetni. Jó lenne újra oviba járni, hintázni, fára mászni. Jó lenne minden ebéd után aludni, és alvás után szaladgálni. Jó lenne a lányok haját néha meghúzni, és de jó lenne megint fogócskázni, bújócskázni vagy orvososdit játszani.

Buligyár a Bőrgyárban

Minden idők leglátogatottabb rendezvényén van túl a PEN (Pécsi Egyetemi Napok). A négy nap során közel 15 ezren voltak kíváncsiak a programokra, ebből csak az utolsó napon 4200 látogatót számoltak a szervezők. A rekord nézőszám nem is csoda, hiszen egy profin szervezett és lebonyolított eseményről beszélünk, amelyen 50 zenekar játszott négy napon keresztül egy egészen hihetetlen helyszínen.

PEN 2009!

Te is jössz PEN-re? Ez a leggyakoribb kérdés, amit az ismerőseim feltesznek nekem egy-egy találkozás alkalmával. Még a szokásos „hogy vagy?”-nál is sűrűbben hallom. A PEN nem más mint, 2009-es Pécsi Egyetemi Napok, mely mostanra Pécs legnagyobb könnyűzenei fesztiváljává nőtte ki magát, és amely tavaly akkora sikert aratott, hogy a szervezőknek nagyobb helyszín után kellett nézniük.

Fekete Zászló

Emberarcú gyűlölet söpör végig a föld felszínén, felszántva a városok utcáit.
Néma árnyként suhan a falak mellett, megfertőzve akit csak lehet.
Dögszagot hoz a szél keletről és nyugatról, délről és északról a háború bűze lengi be a sivatagot és a fakó városok sikátorait.

Jég

A tó jegén állt és a horizontot nézte. Komor volt és kemény, mint alatta a jég. Két kézzel szorosra húzta fekete szövetkabátját, aminek egyik gallérja felfelé a másik lefelé állt. Csapzott volt a hideg széltől, mely oly kíméletlenül az arcába fújta a havat. De ő csak állt mereven és a messzeségbe bámult. Néhány méterrel mellette a nádasba recsegve kapott bele a dermesztő téli szél.Archívum

Hirdetés