Working for Nature - Munka a természetért • Hetedhéthatár

Népszerű tudomány

Working for Nature – Munka a természetért

Rovarászás a drávaszentesi üde réten jobbról a negyedik Bogdan Tomozei

Tizenkét európai védett területet választott ki pályázat útján az EUROPARC Szövetség a „Working for Nature – Nature for Working” (Munka a természetért – Természet a munkáért) elnevezésű gyakornoki programba. Az érintett nemzeti parkok és natúrparkok 2008 folyamán három hónapos időtartamra fogadnak fiatal gyakornokokat Európa különböző országaiból; a gyakornokok kiválasztása szintén pályázat keretében történt. A tizenkét kiválasztott védett terület között hazánkat a Duna-Dráva Nemzeti Park képviseli.
A gyakornoki programban részt vevő európai fiatalok július elején kezdték meg a munkát a fogadó nemzeti parkokban, védett területeken. A Duna-Dráva Nemzeti Park munkájába Bogdan Tomozei romániai önkéntes kapcsolódott be a program keretében.

Bogdan Tomozei rovarkutató, lakóhelyén természettudományi kiállítás megvalósításában és működtetésében vesz részt. Gyakornoki ideje alatt a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság tájegységeiben végzett kutatómunkája során számos ritka és védett rovarfaj létezését dokumentálta, segítve a nemzeti park természetmegőrzési munkáját és gyarapítva saját ismereteit az egyes

Épül a kiállítás Drávaszentesen

élőhelyek rovarvilágát illetően, melyeket később publikálni tervez nemzetközi folyóiratokban. A kutatómunka mellett jut ideje a biológia ezen szakterületének népszerűsítésére is, például a július elején, Drávaszentesen megrendezett Magyar Pásztorkutya Terelőverseny alkalmával gyerekek számára tartott nagysikerű rovarismereti sétákat a drávaszentesi üde réten. Múzeumi tapasztalatainak felhasználásával segítette a drávaszentesi természetrajzi kiállítás berendezését.

A gyakornoki program mindenképpen sikeresnek és eredményesnek mondható, jó példát mutat azok számára akik a jövőben a természetvédelem területén kívánnak tevékenykedni. Az Europarc programja kedvező lehetőséget jelent a határok nélküli Európában a természetkedvelő fiatalok számára. A gyakornoki programról információ a www.workingfornature.org honlapon olvasható. A programban részt vevő önkéntesek fényképekkel gazdagon illusztrált naplója a www.workingfornature.org/blog címen tekinthető meg.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS