Észak-Európa – 27. Svédország: Strängnäs és Örebro • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Észak-Európa – 27. Svédország: Strängnäs és Örebro

Strängnäs, a katedrális belsejeEzúttal két dél-svédországi várost fogunk felkeresni: elsőként a katedrálisáról nevezetes Strängnäst, majd a tőle nyugatra elhelyezkedő Örebrot.

Strängnäs csendes kisváros a Mäleren-tóvidéken, Stockholmtól nyugatra. Nem tartozik a fő turistacélpontok közé, de talán éppen az adja varázsát, hogy nincs nagy nyüzsgés benne. Történelme a viking korig nyúlik vissza, Svédország egyik legrégebbi városa.

Örebro, a várSajnálatos módon az 1871-es tűzvész következtében a régi épületek jelentős része megsemmisült. Az a kevés, ami túlélte a pusztulást, ma is látható; ezek jelentik a legérdekesebb látnivalókat. Az egyik a régi szélmalom, a másik pedig a katedrális és annak környéke, ahol a pompás templom mellett szép régi házakat is láthatunk.

Örebro, folyóparti részlet

A katedrális 1280-ra épült fel egy dombra, mintegy megkoronázva a települést. Felszentelését követően Strängnäs rövid időn belül városi rangot kapott, így ez Svédország egyik legrégebbi városa. A középkorban egyházi központként rendkívül fontos szerepet töltött be, a székesegyház püspöke a király „képviselője” volt. A katedrálist átitatja a svéd történelem hangulata, több uralkodót itt helyeztek örök nyugalomra halála után. Állítólag a svédek közül is viszonylag kevesen tudják azt, hogy 1523. június 6-án itt koronázták meg Gustav Vasa-t – a dátumnak fontos jelentése van, hiszen ez Svédország nemzeti ünnepe. A templom legfőbb látványossága az 1490-es években, Brüsszelben készült főoltár, Európa egyik legnagyobb szárnyasoltára. A hét nagy, és több kisebb nyitható panelen Krisztus szenvedéstörténete látható.

Örebro, látkép a víztoronyból

Mai utazásunk második állomása a Svartån folyó két partján, fontos közlekedési útvonalak találkozásánál fekvő város, a 125 ezer lakosú Örebro. A közutakon és a vízen zajló forgalom „szemmel tartására” épült a 13. század második felében a vár, mely manapság Örebro legfontosabb nevezetessége, Svédország egyik legszebb középkori vára. Mint a váraknál általában, úgy ez is az évszázadok folyamán számos kiegészítéssel, bővítéssel, átalakítással nyerte el mai formáját. Belsejében kiállítást tekinthetünk meg, termeiben gyakran tartanak koncerteket, művészeti kiállításokat, konferenciákat.

A belvárosban nem csak a vár környékén és a folyóparton, hanem attól távolabb is érdemes sétálgatni, sok régi épületet, templomot láthatunk. Érdemes a víztoronyhoz is ellátogatni, a tetején kialakított kilátóteraszról szép panoráma tárul elénk, a toronyban berendezett kiállításon megismerhetjük a víztorony működését. Örebroban számos lehetőség kínálkozik a szabadidő eltöltésére, több uszoda, színház várja a látogatókat, de hajókiránduláson is részt lehet venni a folyón.

(A szerző felvételei)

Következő rész


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS