Dr. Hernádi László Mihály | Hetedhéthatár
Szerzői archívum

Dr. Hernádi László Mihály

Dr. Hernádi László Mihály írásai: 274
Dr. Hernádi László Mihály

A kántor bosszúja

Tarokkozás közben a patikus állandóan cukkolta a kántort, hogy elfogja a XXI-ét, elnyeri minden pénzét. A kántor bosszút forralt. A következő temetési menetet kis kerülővel odavezette a gyógyszertár elé, majd teljes hangerővel rázendített…

Uram, megkövetlek

Uram! Bocsásd meg vétkemet,
pörös szót szólt szám ellened.
Nem szolgál semmi mentségemül

Hacsak így nem

A pap a szentmisén prédikált a híveknek a felebaráti szeretetről. – Kedves Testvérek! Bizonyára mindenkinek akad néhány haragosa… Látta ám, hogy egy nagyon idős hölgy a második sorban csak csöndben csóválja a fejét. Nem, neki nincs.

Érkezésed

Vártalak a vasútállomáson,
kitárt karokkal siettem feléd,
és érkezésed lelkemre hintett
pilleszárnyakon mennyei zenét.

A westerplattei csoda

A címbe csatát kellett volna írnom, mert az volt, én mégis csodát írtam, mert ez bizony csoda volt a javából. Danzig (ma: Gdańsk) kikötőváros mellett, annak közvetlen közelében húzódik a Westerplatte félsziget. 1939 augusztusában a közelben horgonyzott le a német Schleswig-Holstein csatahajó, kommandósokkal a fedélzetén.

Mindig csak így…

Belém ivódtál. Sejtjeim között
áradsz tovább, hogy lassan átvegyél,
hogy számomra is megszűnjön az én

Rettenetes Iván

434 évvel ezelőtt, 1584. március 18-án halt meg az egyik leghírhedtebb orosz cár, IV. Iván. 1530. augusztus 25-én született. Szadista hajlama már kiskorában kiütközött. Élvezettel kínzott halálra kiskutyákat és kismacskákat, majd kamaszkorára embereket is.

Fogadás

Fogad két angol gentleman,
vagy ezer font a tét,
hogy repülővel felviszi őt plusz b. nejét

A magyar Himnusz

Vörösmarty Mihály Szózatának sikeres megzenésítése Egressy Béni által 1843-ban arra ösztönözte Bartay Andrást, a pesti Nemzeti Színház igazgatóját, hogy „…Kölcsey Ferencz koszorús költőnk Hymnusára ének és zenekarra téve” pályázatot hirdetett, amit Erkel Ferenc nyert el 1844-ben.

Bölcs szív

Gyermekkorom álmatlan éjszakáin
hányszor fohászkodtam hozzád, ó, Uram,
a halált félve kértem, tarts meg engem

Vitam et sanguinem…

Életünket és vérünket! – E szavakkal kiáltottak föl a pozsonyi diétára 1741. szeptember 11-re összehívott tekintetes karok és rendek, amikor az osztrák örökösödési háború megindítása előtt Mária Terézia segítséget kért a magyaroktól. 1741 októberében elhunyt III. Károly.

Mérföldkövek

Apám, vajon tudtad-e, ha eljön
a nagy harcod, mikor majd megverekszel
te és a halál, hogy meddig,
meddig tarthat ez a nagy csata

Ünnepélyes fogadalom

– Hé, hé, álljon meg a menet! Hát mit képzelnek ezek? Kivel szemben durváskodnak? És ennyien vannak? Egy ellen? Még csak három hónap múlva leszek egyéves. Nem sok esélyem van ahhoz, hogy békén maradhassak ezen a jó kis helyen, ahol kellemes meleg van.

Magamnak

Bolond fiú, te, nemhogy zsörtölődnél,
hogy éjszakára nem kaptál lakást,
s a hideg telet most lemérheted
eleven hőmérőként bőrödön,

Mit csinálsz kis nyuszi?

Nyuszika ült a fűben, reszelte a körmeit. Arra járt a róka. – Mit csinálsz, kis nyuszi? – Reszelem a körmeimet, és ha jön az oroszlán, széttépem.
Arra járt a farkas. – Mit csinálsz, kis nyuszi? – Reszelem a körmeimet, és ha jön az oroszlán, széttépem. Arra járt a medve.Archívum

Hirdetés