Dr. Hernádi László Mihály | Hetedhéthatár
Szerzői archívum

Dr. Hernádi László Mihály

Dr. Hernádi László Mihály írásai: 291
Dr. Hernádi László Mihály

Marasztalás

Lehunyom szemem. Zárt pillámon át
idézett képed meglelem,
hogy most, mint annyi oly-várt éjszakát,

Merényletek gróf Tisza István ellen

Több merényletet is terveztek gróf Tisza István miniszterelnök ellen. Négyet hajtottak végre. Az első merényletre a Parlamentben került sor 1912. június 7-én. A véderőtörvény önkényes megszavaztatása után Kovács Gyula ellenzéki képviselő az újságírói karzatról leugorva revol­vert rántott.

Leszállás

Beléptünk a kasba,
tizenhat már-fáradt ember.
Éles csattanással
csapódott ránk a rács.

Hóman Bálint akadémikus

Éppen napjainkban bontakozott ki nagy vita Hóman Bálintról, mert Székesfehérvárott szobrot akarnak állítani neki. 1946-ban a Népbíróság életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte. Vácott raboskodott 1951. június 2-án bekövetkezett haláláig.

Engesztelés

Tudom, kedves, most nagyon haragszol,
még homlokod is összeráncolod.
Csak megyünk egymás mellett szótlanul,

Mettől meddig?

Csak a pontosság kedvéért jegyzem meg, hogy a német-szovjet háború első szakaszát, amikor a felek közötti harcok még lengyel földön dúltak, én nem tekintem a Nagy Honvédő Háború részének, mivelhogy mindkét agresszor a Lengyelországtól hadüzenet nélküli háborúban elrabolt területen harcolt egymás ellen.

Tavasz

Figyeltem tegnap a kéklő eget,
hol bárányfelhőt szellő kergetett.
Kotlós mellett a naposcsibék
érlelték a sárguló pihét.

Katiny

Tekintsük át az események láncolatát, hogy valamelyest tisztán láthassuk a történteket. Az 1939. augusztus 23-ai szovjet-német megnemtámadási szerződés után Hitler biztosítottnak látta a szeptember 1-jei támadást Lengyelországgal szemben. Ezzel megindult a II. világháború.

Kohn-ballada

Kohnnak megszületett tizedik gyermeke,
s csak ez vörös szegény, a többi fekete.
Kohn fejében ez szöget ütött

Sztahanov

A véget nem érő munkaversenyek az 1930-as évek közepétől terebélyesedtek országos mozgalommá, aztán váltak nemzetközivé (példaképünk a nagy szovjet elefánt!). Az egyik kiemelkedő teljesítményt nyújtó bányászról, Sztahanovról nevezték el.

Első találkozás

Megyek hozzád a vonaton,
de ha úgy mennék, mint a gondolatom,
már rég nálad vagyok.

Liszenkó

Az autodidakta ukrán agronómus tanaiból csak röviden idézek. „Ahogy az embert nevelni lehet, úgy a növényvilágot is a kommunizmus eszméire lehet szoktatni.” – Sapienti sat. Liszenkó, Raszputyin sarlatánságát megszégyenítő módon Ukrajna Tudományos Akadémiájának (1934) és a Szovjetunió Tudományos Akadémiájának (1939) tagja.

Fénykép

Arcán az édes, borongós mosoly,
szép haja a vállán megpihen.
Nézésével nem tudok betelni

Makarenkó

A magyarországi szovjetizálás során mindent másoltunk a nagy testvérről. Ennek könnyed kifigurázására terjedt el a mondás: példaképünk a nagy szovjet elefánt. Csupán az volt a bökkenő, hogy amit ránk erőltettek, az sehogyan se passzolt a meglévőhöz.

Kikelet

Tavasz tündére múlt héten erre járt,
és átvarázsolta a hófehér határt.
Nézem a földet, alvó réteket.Archívum

Hirdetés