Hetedhéthatár | Dr. Hernádi László Mihály
Szerzői archívum

Dr. Hernádi László Mihály

Dr. Hernádi László Mihály írásai: 222
Dr. Hernádi László Mihály

A Wilhelm Gustloff tragédiája

A hajó 1937-re készült el. Eredetileg Hitlerről akarták elnevezni, de 1936-ban a zsidó származású David Frankfurter Svájcban lelőtt egy nemzetiszocialista politikust, aki így a Harmadik Birodalom mártírja lett. Az ő nevét kapta a hajó.

Mondások – 78., Szent-Györgyi – Szkovoroda

Szent-Györgyi Albert – A felfedezés lényege: látni azt, amit már mindenki látott, de olyat gondolni, amit senki más nem gondolt róla. /
Az ember feje gondolkodásra való… nem pedig adatok tárolására. / Századokon át az volt az emberek fő gondja, milyen lesz az élet a halál után…

Noé bárkája és a Titanic

Noé bárkáját amatőrök készítették. A Titanicot profik. / A Lusitania elsüllyesztése – A Lusitania kora legnagyobb és leggyorsabb óceánjárója volt. A Liverpool – New York utat 1907 óta 202 alkalommal tette meg. 1907-ben elnyerte a Kék Szalagot egy német hajótól.

Mondások – 77.,  Széchenyi II. – Szent Tamás

Széchenyi István gróf II. – Akit magyarnak teremtett az Úristen, és nem fogja pártját nemzetének – nem derék ember. Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn. Jó magyarnak lenni igen nehéz, de nem lehetetlen.

Piroska és a farkas

A farkas a sötét erdő egyik tisztásán mézesmázos hangon érdeklődött: – Hová mész Piroska? Piroska kegyetlenül felszívta a vizet és ráripakodott: – Ide figyelj, farkas. Elmész ám te a jó büdös francba, mert ha nem, hát kitaposom a beleidet. Mire a farkas elcsodálkozott…

Mondások – 76.,  szanszkrit – Széchenyi I.

A tegnap csupán álom,
A holnap nem több, mint látomás,
Minden tegnap a boldogság álma,
Minden holnap csak remény csillogása.

Az intenzív osztályon

A telefonos szolgáltatáshoz képest némiképpen módosulnak az előírások. Itt a sípszó előtt kell üzenetet hagyni. / A dunkerque-i csata –
Az 1940. május 26. – június 4. között lezajlott csatában a németek súlyos vereséget mértek a szövetséges csapatokra.

Mondások – 75.,  Syrus – Szabó Magda

Syrus, Publilius – A botlás másodszorra már hiba. / A szerencse üvegből van: mikor legszebben ragyog, akkor törik el. / Önmagát ítéli el a bíró, ha felmenti a bűnöst. / Nem a szándék, hanem az idő veti végét a szerelemnek. / Az élet önmagában rövid, de a szenvedések meghosszabbíthatják.

Idill a szigeten

Egy margitszigeti padon egymást átölelve ül két hosszú hajú fiatal. Megkérdezi az egyik: – Mondd csak, tulajdonképpen te mi vagy? Fiú vagy lány? – Ó, hát nem mindegy, ha már így szeretjük egymást?

Mondások – 74.,  Sík – Swift

Sík Sándor
A legszebb művészet tudod mi,
Derült szívvel megöregedni.

Kamikázék oktatása

– No, emberek, jól figyeljék meg, hogyan csinálom, mert még egyszer nem mutatom meg! / Megnősült a cowboy – A lakodalom után saját lován vitte haza kis feleségét. A ló megbotlott. A cowboy halkan megszólalt: – Egy. Mentek tovább. Talán a szokatlan teher okozta, a ló ismét megbotlott.

Mondások – 73.,  Shaw II.

Ne dühöngj, hogy megöregedtél, van, akinek ez sem sikerül. A szerelem egy személy és az összes többi közötti különbség durva felnagyítása. Egy nő még akkor is emlékszik az első csókra, amikor a férfi már az utolsót is elfelejtette.

Napóleon és Hitler

Mindkét embert hihetetlen becsvágya arra az elhatározásra vitte, hogy megtámadják Oroszországot, illetve a Szovjetuniót. A Grande Armée csapatai 1812. június 24-én, míg a német csapatok 1941. június 22-én támadtak.

Mondások – 72.,   Shaw I.

Bolondokat bolondságuknak megfelelően kell kormányozni. Aki húszévesen nem kommunista, annak nincs szíve, aki harmincévesen kommunista, annak nincs esze. A mártíromság az egyetlen lehetőség, hogy egy tehetségtelen ember híressé váljék.

Régi találmány I.

Lövészárkokat először a római katonák alkalmaztak a Kr. e. I. évszázadban, Julius Caesar idején. / Régi találmány II. – Az egyik legmodernebb építőanyagunk a beton.Archívum

Hirdetés