Hetedhéthatár | Dr. Hernádi László Mihály
Szerzői archívum

Dr. Hernádi László Mihály

Dr. Hernádi László Mihály írásai: 244
Dr. Hernádi László Mihály

Vadkan a magyar történelemben I-II.

Míg Európa más országaiban egyetlen vadkan sem alakított a történelmükön, addig nekünk két ilyen vadkan is jutott. Mindkettő sarkalatos módon avatkozott bele történelmünk további alakulásába. Szent István király és boldog Gizella királyné házasságában két fiú és három leány született.

Akira kalandjai

Max, a kutyánk szereti Akirát,
búcsúzkodtak kint a teraszon.
– Kisgazdám, csak siess haza, kérlek,
hiányozni fogsz nekünk nagyon.

Adalék Trianonhoz

A magyarság legnagyobb nemzeti tragédiája: Trianon, 1920. június 4. Ezt a napot a magyar Országgyűlés 2010-ben a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította. Amúgy gyásznap, mint október 6. és november 4. Több gyásznapunk van, de mindet csupán felsorolni is sok lenne.

Turizmus

A Vatikáni Múzeumban sürög-forog a tömeg.
Nem csoda, hogyha eltéved egy turista kisöreg.

Davaj csaszi!

A II. világháború után jóvátétellel tartoztunk a Szovjetuniónak. Csak a Weiss Manfréd Acél- és Fémművek (1950-től 1956-ig Rákosi Mátyás Vas- és Fémművek) éves termelésének 90%-át a jóvátétel tette ki. Hasonló volt a jóvátételi arány mindenütt.

Mondások – 87.,  Wittgenstein – Yeats

Wittgenstein, Ludwig – Amit egyáltalán meg lehet mondani, azt meg kell mondani világosan; amiről pedig nem lehet beszélni, arról hallgatni kell. Egyetlen napon meg lehet élni a pokol rettenetét; az időből bőven futja rá.

Prágai tavasz, 1968

Akkoriban a szovjet és a csehszlovák pártvezető csak magyar slágerek címeivel üzent egymásnak. Alexander Dubček: – Rejtély, hogyan történt, nem tudom… Leonyid Iljics Brezsnyev: – Szeretlek akkor is, ha nem akarod!

Mondások – 86.,  Weil – Wilson

Weil, Simon – Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk. / Wells, Herbert George – Az evolúció a fokozatos fejetlenség elve. / Wilde, Oscar – Mindig bocsáss meg ellenségeidnek! Nincs, ami jobban dühítené őket. – Egyetlen ember sem elég gazdag ahhoz, hogy visszavásárolja a múltját.

Röplabda Csetényben

Apám hosszútávfutó volt: fő száma a maratoni futás. Kiegészítő sportja, a labdarúgás révén az országos egyetemi és főiskolai bajnokságot nyert csapat tagja, többek között Baróti Lajossal, a későbbi szövetségi kapitánnyal együtt.

Mondások – 85.,  Voltaire – Wass

Voltaire – Nem elég hódítani, meg kell tanulnunk csábítani. – Orvosok gyógyszereket rendelnek, melyekről csak nagyon keveset tudnak, betegeiknek, akikről még kevesebbet tudnak, olyan betegségekre, melyekről semmit sem tudnak.

Az Anglia

Nevelőfalum – Csetény – a Bakonyban, Zirctől 13 kilométerre található a Zirc–Budapest országút mentén. Valamikor a Holitscher uradalomhoz tartozott. Utolsó tulajdonosa Holitscher Károly, országgyűlési képviselő és földbirtokos.

Mondások – 84.,  Valéry – Verne

Valéry, Paul – Isten megteremtette az embert, s mivel látta, hogy nem eléggé magányos, élettársat adott neki. Az ember olyan állat, akit a ketrecen kívül zártak be. Minden ellenségünk halandó. / Valluvar – Elvetni egy bölcsnek barátságát balgább, mint ellenséget százával szerezni.

Gerhard Schmidhuber

A német vezérőrnagy a már gyűrűbe zárt Budapest ostromakor, 1945. január 15-én olyan cselekedetet vitt véghez, ami egyedülálló volt az egész világon. Tudomására jutott, hogy a nyilasok és az SS katonák nagyszabású pogromot szerveznek a gettó ellen.

Mondások – 83.,  Tillich – Twain

Tillich, Paul – Az első lépés azon az úton, hogy az ember erős legyen, abban áll, hogy az ember magának bevallja saját gyengeségét. / Timmermans, Felix – Mindenkinek szüksége van valakire, akit jobban szeret önmagánál. / Tóth Tihamér – Az ifjúság jelene hazánk jövője.

Testvérpárok

Rajk Endre és László története feltétlenül ide kívánkozik. A Rajk szülők 11 gyermekéből a hatodik Endre, míg László a kilencedik. A Székelyudvarhelyen nagy szegénységben élő családot három jobban élő testvér segítette, Lajos, Gyula és Endre. Endre a Hangya Szövetkezetnél országos vezető tisztviselő lett.Archívum

Hirdetés