Hetedhéthatár | Dr. Hernádi László Mihály
Szerzői archívum

Dr. Hernádi László Mihály

Dr. Hernádi László Mihály írásai: 235
Dr. Hernádi László Mihály

Mondások – 85.,  Voltaire – Wass

Voltaire – Nem elég hódítani, meg kell tanulnunk csábítani. – Orvosok gyógyszereket rendelnek, melyekről csak nagyon keveset tudnak, betegeiknek, akikről még kevesebbet tudnak, olyan betegségekre, melyekről semmit sem tudnak.

Az Anglia

Nevelőfalum – Csetény – a Bakonyban, Zirctől 13 kilométerre található a Zirc–Budapest országút mentén. Valamikor a Holitscher uradalomhoz tartozott. Utolsó tulajdonosa Holitscher Károly, országgyűlési képviselő és földbirtokos.

Mondások – 84.,  Valéry – Verne

Valéry, Paul – Isten megteremtette az embert, s mivel látta, hogy nem eléggé magányos, élettársat adott neki. Az ember olyan állat, akit a ketrecen kívül zártak be. Minden ellenségünk halandó. / Valluvar – Elvetni egy bölcsnek barátságát balgább, mint ellenséget százával szerezni.

Gerhard Schmidhuber

A német vezérőrnagy a már gyűrűbe zárt Budapest ostromakor, 1945. január 15-én olyan cselekedetet vitt véghez, ami egyedülálló volt az egész világon. Tudomására jutott, hogy a nyilasok és az SS katonák nagyszabású pogromot szerveznek a gettó ellen.

Mondások – 83.,  Tillich – Twain

Tillich, Paul – Az első lépés azon az úton, hogy az ember erős legyen, abban áll, hogy az ember magának bevallja saját gyengeségét. / Timmermans, Felix – Mindenkinek szüksége van valakire, akit jobban szeret önmagánál. / Tóth Tihamér – Az ifjúság jelene hazánk jövője.

Testvérpárok

Rajk Endre és László története feltétlenül ide kívánkozik. A Rajk szülők 11 gyermekéből a hatodik Endre, míg László a kilencedik. A Székelyudvarhelyen nagy szegénységben élő családot három jobban élő testvér segítette, Lajos, Gyula és Endre. Endre a Hangya Szövetkezetnél országos vezető tisztviselő lett.

Mondások – 82.,  Teleki – Thackeray

Teleki Pál gróf – Nem akkor leszünk magabiztosak, ha mindig igazunk van, hanem akkor, ha nem félünk a tévedéstől. / Szükséges, hogy mindnyájan segítsük és irányítsuk a társadalmat a békés együttélésre, annak keresésére, ami összekapcsol…

Erdélyi áldás

Erdélyi áldás
Legyen előtted mindig út,
Fújjon hátad mögül a szél,
Melegen süsse arcodat a Nap,

Mondások – 81.,  Szuvarov – Tamási

Szuvarov, Alekszandr Vasziljevics – A gyorsaság szükséges, a sietség káros. / Tacitus – Emberi dolog gyűlölni azokat, akiket megsértettünk. Jaj annak a nemzetnek, amelynek ellensége írja a történelmét.

Az utolsó szolgálat

Hányatott sors, rengeteg megpróbáltatás és tragikus vég jutott vitéz Szentgyörgyi Dezsőnek, aki 29 igazolt és 6 vélelmezett légi győzelmével a legnagyobb magyar ászpilóta volt. A csapásokat keményen állta. Olyannyira, hogy tettére egyetlen más példát sem találtam: mikor 1950-ben letartóztatta az ÁVH, az első pofont úgy adta vissza, hogy a kihallgató tiszt elterült a földön.

Mondások – 80.,  szomáli – Sztálin

szomáli mondások / A bátor egyszer hal meg, a gyáva számtalanszor. – Aki kíméli magát, a gyengeségbe hal bele. – A nyelv van legközelebb a foghoz, az mégis belemar. – A víz igazi ízét csak a sivatagban érezhetni. – Akik el tudják osztani a húst egymás közt, azok nem veszekednek a levesen.

Egy híres pilóta

Adolf Galland német pilóta, 94 légi gőzelmével a Luftwaffe egyik nagy ásza volt. Lovagiasan küzdött ellenfeleivel. 1942-ben a Wehrmacht legfiatalabb tábornoka lett. A német hadsereg tagjai közül másodikként lovagkeresztjéhez megkapta a gyé­mántokat is.

Mondások – 79.,  Szókratész – Szolzsenyicin

Szókratész – Figyelj nagyon az ellenségeidre, mert ők látják meg először a hibáidat! / A férfinak előnyös a házasság: ha jó feleséget talál, boldog lesz, ha rosszat, bölcs lesz. / Házasodj, vagy ne házasodj, mindkettőt meg fogod bánni.

A Wilhelm Gustloff tragédiája

A hajó 1937-re készült el. Eredetileg Hitlerről akarták elnevezni, de 1936-ban a zsidó származású David Frankfurter Svájcban lelőtt egy nemzetiszocialista politikust, aki így a Harmadik Birodalom mártírja lett. Az ő nevét kapta a hajó.

Mondások – 78., Szent-Györgyi – Szkovoroda

Szent-Györgyi Albert – A felfedezés lényege: látni azt, amit már mindenki látott, de olyat gondolni, amit senki más nem gondolt róla. /
Az ember feje gondolkodásra való… nem pedig adatok tárolására. / Századokon át az volt az emberek fő gondja, milyen lesz az élet a halál után…Archívum

Hirdetés