Hetedhéthatár | Dr. Hernádi László Mihály
Szerzői archívum

Dr. Hernádi László Mihály

Dr. Hernádi László Mihály írásai: 202
Dr. Hernádi László Mihály

Mondások – 68., Seemann – Seneca I.

Seemann, Margarete – Ha veszel, megtelik a kezed, ha adsz, megtelik a szíved. / Seneca I. – Senki sem azért szereti hazáját, mert nagy, hanem azért, mert az övé. – Hosszú az út a szabályokon át, rövid és hatékony a példákon keresztül.

Megvilágosodás

A tanítvány kérdezte:
– Mester, mennyi idő kell ahhoz, hogy megvilágosodjak?
– 20–25 év.

Mondások – 67.,  Schopenhauer II. – Schwindt

Schopenhauer, Arthur II. – Egész életünkön keresztül mindig csak a jelent tartjuk birtokunkban és sohase többet. A különbség csak az, hogy az elején hosszú jövőt látunk magunk előtt, a vége felé pedig hosszú múltat magunk mögött.

Dohányos doboz

Dohányos doboz – Egy fiatalember a dohányboltban vett egy doboz cigarettát. Már majdnem zsebre vágta, mikor rémülten nézte a doboz feliratát: a dohányzás impotenciát okozhat. Azonnal visszatette a pultra a portékát.

Mondások – 66.,  Sartre – Schopenhauer I.

Sartre, Jean-Paul – Az ember semmi más, mint amivé önmagát teszi. / Schiller, Friedrich – A végső bajban mindent merni kell. / Schopenhauer, Arthur I. – Általában tanácsosabb, ha avval mutatja ki eszét az ember, amit elhallgat, mint avval, amit elmond.

Vicc a kiselefántról

Egy fiatalember társaságban hallotta a következő viccet: a kiselefánt szomjas volt, és elment a folyóhoz inni. Ahogy bemártotta az ormányát a vízbe, egy hatalmas krokodil sutty!, leharapta az ormányát. Mire ő a sérülés miatt rettenetes orrhangon tett szemrehányást.

Mondások – 65.,   Saint-Exupéry – Santa Clara

Saint-Exupéry, Antoine de – Kérlek, segíts, hogy tudjak várni! / Ha hagyod elszaporodni a csótányokat, akkor megszületnek a csótányok jogai. Amelyek természetesen kétségbevonhatatlanok. Aztán énekesei támadnak, és magasztalják őket előtted.

A látszat csal

Főhősünk a vihar elől menekülve szállást kért éjszakára. A porta tulajdonosa, az özvegyasszony, óvakodott attól, hogy egy fedél alatt töltse az éjszakát egy férfival. – De asszonyom, mit feltételez rólam? Hiszen én gentleman vagyok.

Mondások – 64.,  Rommel – Sainte-Beuve

Rommel, Ervin – Ne harcolj, ha semmit nem nyersz a győzelemmel! / Rotterdami Erasmus – A hülyék véleménye irányítja a legfontosabb és a legjelentéktelenebb dolgokat egyaránt.

Baráti érdeklődés

Egy gazda portájának kerítésén a közismert Harapós kutya képe mellett a következő kiegészítő felirat olvasható:
A kutyám 5 másodperc alatt gyorsul 50 km/órás sebességre. És ön?

Mondások – 63.,  Rivarol – Rollenhagen

Rivarol, Antoine de – A fukarságnak nem jut más a maga kincséből, mint az a félelem, hogy elveszíti. A filozófus inkább anatómus, mint orvos: boncol, de nem gyógyít. / Rodin, Auguste – A szépség mindenütt ott van, nem rajta múlik, hogy nem látjuk meg.

Egyenes vélemény

– Tegnap aztán megmondtam a feleségemnek, hogy mi a véleményem róla.
– Igazad van. És mit értél el?
– Nagy nehezen az ajtót…

Mondások – 62.,  Renard – Rilke

Renard, Jules – Amikor már semmire sem számíthatunk, mindenre kell számítanunk. Akkor sem vagyok őszinte, amikor beismerem, hogy nem vagyok őszinte. / Rey, Étienne – A szegénység és gazdagság többnyire nem pénz, hanem jellem kérdése.

Nézőpont kérdése

Nézőpont kérdése – Én vagyok az első férfi, aki nálad alszik? – Ha csak aludni akarsz, akkor igen…
Reggeli társalgás – Szívem, ne haragudj, hogy az éjjel részegen, betört pofával jöttem haza…

Mondások – 61.,  Pulszky – Remarque

Pulszky Ferenc – Soha ország pénzét jobban kamatolni nem látja, mint mellyet műgyűjteményekre fordít. / Püthagorasz – Ne tégy soha semmit mással, amiért gyalázat érhet, még titkokban sem, mert a szemérem önmagad előtt még inkább kötelez.Archívum

Facebook