Dr. Hernádi László Mihály | Hetedhéthatár
Szerzői archívum

Dr. Hernádi László Mihály

Dr. Hernádi László Mihály írásai: 372
Dr. Hernádi László Mihály

Kaleidoszkóp – 42.

– Miért sírsz Pistike?
– Az apuuu!…Rácsapott az ujjára a kalapáccsal és… és…
– De kisfiam, emiatt neked nem kellene így ordítanod!

Kaleidoszkóp – 41.

Kritika
– Jó napot asszonyom… A zongorahangoló vagyok!
– És? Ki hívta magát?
– A szomszédok!

Kaleidoszkóp – 40.

 Hatalmas öngól
A feleség rázendít:
–Te szemétláda! Hogy kerül ez a bugyi a kabátod zsebébe?
A férj hűvösen végigméri:

Kaleidoszkóp – 39.

Virga László – A csendes pihenő alatt általában sakkoztunk Lacival. Egyik parti során, miközben ő a következő lépést fontolgatta, fölnéztem, és nem tudtam szó nélkül hagyni az elénk táruló panorámát: – Nézd csak, milyen előkelő helyre kerültünk; jobbra a Gyűjtőfogház, balra a Köztemető.

Kaleidoszkóp – 38.

A tanáré az egyik legszebb hivatás. Csak megélni nagyon nehéz volt belőle. Ráadásul az én tanári pályám kissé cikkcakkosra sikeredett, mint maga az egész életem. Élményekben dúsan megáldott időszakaimban a könyvtári pálya mellett a tanítás mindig üde színfoltot jelentett számomra.

Kaleidoszkóp – 37.

– Anyu, tud a szobalányunk repülni?
– Dehogy. Honnan veszed?
– Mikor tegnap elmentél hazulról, apu azt mondta neki, hogy ő egy angyal.

Kaleidoszkóp – 36.

Minden bizonnyal Vida Zoltán volt a KSH Könyvtárának egyik legszínesebb egyénisége. Legendás volt hatalmas tudása, félelmetes memóriája és alázata a szakma iránt. Mindegy, hogy kinek segített, diáknak vagy akadémikusnak, minden esetben egyforma ügybuzgalommal ontotta magából a vonatkozó adatokat.

Kaleidoszkóp – 35.

Tőlem egy évig a kutya sem kérdezte, hogy mit csinálok a végül mégiscsak elnyert kutatónapjaimon. Csúsztam a Bethlen Gábor-bibliográfiával, így gőzerővel azt nyomattam, mert már nagyon szorított a határidő. 1980 tavaszán csak elkészültem vele.

Kaleidoszkóp – 34.

Prof. dr. Szabad György – A Deák-bibliográfia után szinte egyik munkám hozta magával a másikat. Annak mintájára kértek tőlem Bethlen Gábor-bibliográfiát, a magyar közigazgatási irodalom bibliográfiáját, és még hosszan lehetne sorolni. A budapesti történész professzorok is kézről kézre adtak.

Kaleidoszkóp – 33.

Prof. dr. Degré Alajos – 1975. május 14-e óta, a Deák-bibliográfia készítése során minden szabadidőmet az OSZK-ban töltöttem. Levelezésbe kezdtünk a megbízómmal, az emlékkötet szerkesztőjével. Vázoltam a bibliográfia szerkezetére vonatkozó elképzeléseimet, amit jóváhagyott.

Kaleidoszkóp – 32.

Bibliográfiák, repertóriumok – Az előző tételben említett Hernádi László névrokon. A Magyar-Szovjet Baráti Társaság főosztályvezetője volt. Minden további összecserélést megelőzendő a diplomamunkámhoz új címlapot készítettem, és megkértem a kollégákat, hogy cseréljék ki azt.

Kaleidoszkóp – 31.

Prof. dr. Berlász Jenő – A (85.) – (92.) tételekben említett személyekkel a munkáim révén ismerkedtem meg. Életüknek csak azon részéről írok, ami hozzám is kapcsolódik. Születési és halálozási adatot csak ehhez a tételhez adok meg napra pontosan – kiemelkedő, egyedi jellege miatt.

Kaleidoszkóp – 30.

Sztálin mondása I. Maga a mondás a tautológia mintapéldánya: A nehézségek azért vannak, hogy leküzdjük őket. Sztálin mondása II. A szovjet hadseregben nagyobb bátorság kell a visszavonuláshoz, mint az előrenyomuláshoz. Ez a világ egyik legcinikusabb mondata. Önmagában igaz mondat ugyan…

Kaleidoszkóp – 29.

Az előző kötet (Viccek, mormogásaim) 44. tételében (Davaj csaszi!) elkövettem egy nagy hibát, amiért elnézést kérek. Majdnem egy hétig nem volt internetem, így az igen érdekes és felettébb tanulságos könyvnek nem írtam meg a szerzőjét, és hibásan írtam a címét. Most mindezt jóváteszem.

Kaleidoszkóp – 28.

Idősebb Fradi–szurkoló készülődik az esti meccsre. A felesége nézi, amint férje csupa zöld–fehérbe öltözik. Egyszer csak szemrehányón megszólal:
– Apukám, ahogy elnézlek, te jobban szereted a Fradit, mint engem.Archívum

Hirdetés