Hetedhéthatár | Dr. Hernádi László Mihály
Szerzői archívum

Dr. Hernádi László Mihály

Dr. Hernádi László Mihály írásai: 210
Dr. Hernádi László Mihály

Napóleon és Hitler

Mindkét embert hihetetlen becsvágya arra az elhatározásra vitte, hogy megtámadják Oroszországot, illetve a Szovjetuniót. A Grande Armée csapatai 1812. június 24-én, míg a német csapatok 1941. június 22-én támadtak.

Mondások – 72.,   Shaw I.

Bolondokat bolondságuknak megfelelően kell kormányozni. Aki húszévesen nem kommunista, annak nincs szíve, aki harmincévesen kommunista, annak nincs esze. A mártíromság az egyetlen lehetőség, hogy egy tehetségtelen ember híressé váljék.

Régi találmány I.

Lövészárkokat először a római katonák alkalmaztak a Kr. e. I. évszázadban, Julius Caesar idején. / Régi találmány II. – Az egyik legmodernebb építőanyagunk a beton.

Mondások – 71.,  Seume – Shakespeare

Seume, Johann Gottfried – Jaj annak az országnak, ahol nem dalolnak. / Aki másokat lekicsinyel, az sose nagy. // Sevigné, Madam de – A szívnek nincsenek ráncai. // Shakespeare, William – Árulónk a kétség: attól foszt meg, mit könnyedén elérnénk, ha volna merszünk.

A szokás hatalma

Féléves vidéki szolgálat után hazaérkezett a férj. – Drágám, minden szép volt és jó volt, csak te hiányoztál. Ugyanezt néhányszor elrebegte az asszonyka is. Vacsora után nagy hancúrozás következett, majd mély álomba merültek.

Mondások – 70.,  Seneca III. – Seneca, ifj.

Az élet nem más, mint utazás a halál felé. / Az önmérséklet megedzi az embert. / A legnagyobb hatalom: parancsolni önmagunknak. / Még mindig jobb fölöslegeseket tudni, mint semmit. / A jó sors szerzi, a balsors próbára teszi a barátokat.

Mondások – 69., Seneca II.

Seneca II. – Sok hűhó semmiért. / A tevékeny ember számára egy nap se hosszú. / Aki jót tett, hallgasson, aki kapta, beszéljen róla. / A test legjobb illata az, ha nincs illata.

János bácsi napszámban

János bácsi a kertet rendezte a tiszteletes úréknál. Délben hívták ebédelni. Mikor a második fogásnál rá került a sor, csak szedte, csak púpozta az ételt a tányérjára. A tiszteletes finoman figyelmeztette: – János, nálunk szabad ám szedni kétszer is.

Mondások – 68., Seemann – Seneca I.

Seemann, Margarete – Ha veszel, megtelik a kezed, ha adsz, megtelik a szíved. / Seneca I. – Senki sem azért szereti hazáját, mert nagy, hanem azért, mert az övé. – Hosszú az út a szabályokon át, rövid és hatékony a példákon keresztül.

Megvilágosodás

A tanítvány kérdezte:
– Mester, mennyi idő kell ahhoz, hogy megvilágosodjak?
– 20–25 év.

Mondások – 67.,  Schopenhauer II. – Schwindt

Schopenhauer, Arthur II. – Egész életünkön keresztül mindig csak a jelent tartjuk birtokunkban és sohase többet. A különbség csak az, hogy az elején hosszú jövőt látunk magunk előtt, a vége felé pedig hosszú múltat magunk mögött.

Dohányos doboz

Dohányos doboz – Egy fiatalember a dohányboltban vett egy doboz cigarettát. Már majdnem zsebre vágta, mikor rémülten nézte a doboz feliratát: a dohányzás impotenciát okozhat. Azonnal visszatette a pultra a portékát.

Mondások – 66.,  Sartre – Schopenhauer I.

Sartre, Jean-Paul – Az ember semmi más, mint amivé önmagát teszi. / Schiller, Friedrich – A végső bajban mindent merni kell. / Schopenhauer, Arthur I. – Általában tanácsosabb, ha avval mutatja ki eszét az ember, amit elhallgat, mint avval, amit elmond.

Vicc a kiselefántról

Egy fiatalember társaságban hallotta a következő viccet: a kiselefánt szomjas volt, és elment a folyóhoz inni. Ahogy bemártotta az ormányát a vízbe, egy hatalmas krokodil sutty!, leharapta az ormányát. Mire ő a sérülés miatt rettenetes orrhangon tett szemrehányást.

Mondások – 65.,   Saint-Exupéry – Santa Clara

Saint-Exupéry, Antoine de – Kérlek, segíts, hogy tudjak várni! / Ha hagyod elszaporodni a csótányokat, akkor megszületnek a csótányok jogai. Amelyek természetesen kétségbevonhatatlanok. Aztán énekesei támadnak, és magasztalják őket előtted.Archívum

Hirdetés

Legutóbbi hozzászólások