Czinki László, Author at Hetedhéthatár
Szerzői archívum

Czinki László

Czinki László írásai: 8
Czinki László

Teri néni

Teri néni társaságában mindig Jevtusenkó „Anyáink lassan elmennek” költeménye jut eszembe. Egy másik mű aligha idézi fel hitelesebben azt az elkerülhetetlen sorsot, amely mindannyiunkra egyaránt vár, amely mindenki számára egyaránt misztikus.

Megvadult körhinta

Tanyasi életünket Kerülőn csak ritkán kényeztette el a sors történésekkel, melyek hosszabb ideig ellenálltak volna a feledésnek. De ha mégis történt valami említésre méltó, hetekig beszélgettünk róla.

A toll-egér

A sors úgy hozta, hogy nagyszüleim legifjabb leánya esküvői korba került; lett tehát eladóvá, mint ahogy ezt az állapotot abban az időben említeni szokták. E hír gyorsan körülfutotta környékünket.

Anyám kívánsága

Anyának sok tennivalója volt. Ellátta az állatokat, tyúkokat, disznókat, kacsákat. A macskákat nem szerette, mert csak kéregettek, egérfogás helyett. Meg hát varrt is anya, mosott, vasalt és finom ételeket készített.

A bányász visszatér / Der Bergmann kommt wieder

Szerzőtársunk évtizedekig élt Németországban. A bányász visszatér című írását németül is elküldte – így a magyar után a német nyelvű változat olvasható.

Nagy ravasz a tavasz

Nagy ravasz a tavasz, ha úton ér téged,
Csábít, hódít, vakít, sugall reménységet.
Kézbe veszel villát, kapát, meg gereblyét

Hej barátom  /   Bélának

Hej barátom, jó pajtásom hol tartasz ma utadon?
Merre jársz most és mit hordasz rég elfáradt válladon?

Meguntam a telet

Meguntam a telet, havat meg a jeget
Éjhomályba borított terepet
A szelet, hóembert meg a sűrű ködötArchívum

Hirdetés