Barangolások Erdélyben 66. - Fogaras • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Barangolások Erdélyben 66. – Fogaras

Negyedik utazás (12. rész)

Fogaras református templomának elődje a vár közelében áll. 1704-ben a kurucok megtámadták a várat. Rabutin osztrák tábornok parancsára a védők szétlőtték a templomot, mert a kurucok a tornyából beláttak a várba. Gróf Teleki József új templom építésére csak távolabb és alacsonyabb toronnyal kapott engedélyt. 1715-1740 között épült fel a templom mai alakjában. Legértékesebb része a régi templomból megmaradt kőből faragott díszes szószék. Itt áll Mikes Pál (Mikes Kelemen édesapja) kopjafája, aki egykor a vár kapitánya volt. A padokra terítve megcsodáltuk a Bethlen Kata által hímzett nagy oltárterítőt.

Árva Bethlen Kata sírja

Ismerkedjünk meg Fogaras jótevőjének életével: 1700. november 25-én született Bonyhán. Apját korán elveszítve, anyja fiatalon Haller Lászlóhoz kényszerítette. Férje és rokonsága fenyegetésekkel akarta a katolikus hitre téríteni, de ő sikerrel ellenállt. Haller László 1719-ben meghalt. Bethlen Kata 1722-ben házasságot kötött gróf Teleki Józseffel. A fogarasi püspök hamarosan elvetette tőle az első házasságából született gyermekeit. Így előzve meg, hogy azok református nevelésben részesüljenek. Második házasságából fiú és lány gyermekei születtek. Miután 1735-ben gróf Teleki József is meghalt, ebből a házasságból született gyermekeit is elvették tőle. Kétszer özvegyült, 4 gyermekét elvették. Egyedül maradt. A grófné ekkor az „Árva” előnevet vette fel. Ezután vallásának, jótéteményeknek és a tudományoknak szentelte életét. Befejeztette a második férje által elkezdett templom építését. A környéken még 20 templom építését segítette. Azokban papokat tartott. Iskolákat létesített, a szegény gyermekek tanulását támogatta. Az asszonyokat hímezni, varrni tanította. Imákat írt, melyeket „Védelmező erős paizs” címen könyvben adott ki. Önéletrajza: „Bujdosásának erős könyve”, legjobb memoáríróink közé emelte. Felső-Csernátoni Bod Péter – a magyar irodalomtörténet megalapítója – 6 évig volt udvari papja.

Árva Bethlen Kata 1759-ben halt meg. A templom főbejáratával szemben nyugszik. Fejfáján ez olvasható:

Bod Péter készíttette

Teste e kő alatt Gróf Bethlen Katának,
Lelke szent kezébe vagyon Jézusának,
Kibe hitt, s kit tartott magváltó Urának.
Magát alázatos hív szolgájának.
Ezer hét százban lett világra jövése.
Ötven kilentzedben innen kimenése.
Özvegyi életben két ízben lépése
Ebben sok ideig kegyesen élése.
Atyafi szerető, kegyes Istenfélő,
Szegényt, oskolákat javával segéllő,
Tiszta szent élettel mások előtt fénylő
Volt mértékletesen s ártatlanul élő.
Ezért mindenféle rend őtet betsülte;
Tölle félt a gonosz, és távol kerülte,
Áldott neve maradt ezt jóságra szülte,
Győzedelmi székét már égbe bé ülte.

A templom bejárata felett fekete márványtáblán Árva Bethlen Kata születési és halálozási évszámai között koronás kígyós családi címere látható. Alatta szintén Bod Péter emléksorai olvashatók:

E toronyoldala tartja e nagy követ
E kő befoglallya amaz áldott nevet
mellyről akárki is méltán példát vehet
s példáját követvén az egekbe mehet
gróff Bethlen Kata ez, Bethlen Sámuelnek
kit szült Nagy Borbára mint édes férjének
éltében hív társa Teleki Józsefnek.
ki volt főispánnya Fejér Vármegyének
Ez Ure templomot másokkal fundála
Ez asszony az után volt és tserep alá
vétette költségét érte nem sajnálá
melyből az Istenre térjen örök hála!
Huszon hétesztendőt töltött özvegységben
minden rendek előtt példás kedvességben
ötven kilentzeket világi életben
amit kívánt vagyon már Jésus ölében.

A templom utáni első utcában áll az 1909-ben Alpár Ignác tervei szerint épült gimnázium. Létét a felvidéki születésű Mikszáth Kálmánnak köszönheti, aki mint Fogaras 1892-1910 közötti évek országgyűlési képviselője „kijárta” a felépítését.

A gimnáziumban tanított 1908-tól 1911-ig Babits Mihály. A városról A gólyakalifa és a Halálfiai című regényeiben írt. Emlékét tábla örökíti meg az épület falán.

(A szerző felvétele)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS